Θέμα «ανταλλαγής» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι σε φυλακές της Αδριανούπολης με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μια ημέρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο δίκτυο NTV. Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι η «πρόταση ανταλλαγής» Ερντογάν επιβεβαιώνει τον όρο ομηρία που είχε χρησιμοποιήσει.
«Όταν μίλησα για ομηρία των Ελλήνων στρατιωτικών δέχτηκα ακόμη μια φορά επίθεση, χλευασμό δυστυχώς επιβεβαιώνομαι με την «πρόταση ανταλλαγής».
Ειδικότερα, στη συνέντευξή του ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Μας ζήτησαν να επιστρέψουμε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς κι εμείς τους είπαμε ότι υπάρχουν 8 στρατιωτικοί του FETO που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα. Πρώτα αυτούς πρέπει να μας δώσετε, αν μας δώσετε αυτούς τότε μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι τους δύο» ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε ότι «για να άρουμε το θέμα της παραβίασης των συνόρων από τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να φέρουμε το θέμα, επιστρέψτε τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς».
Και συνέχισε λέγοντας αναφερόμενους στους δύο Ελληνες: «Γιατί αυτοί παραβίασαν τα σύνορα. Και στους δικούς μας στρατιώτες που είχαν παραβιάσει τα σύνορα στο παρελθόν, από όσο γνωρίζω, για παράδειγμα μία φορά σε έναν στρατιώτη μας, που παραβίασε τα σύνορα, τον καταδίκασαν σε 6 μήνες φυλακή. Επομένως, κι εμείς τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση. Εδώ έγινε μία παραβίαση συνόρων, επομένως για να “σβήσουμε” αυτή την παραβίαση και να τη φέρουμε στο τραπέζι, επιστρέψτε μας εσείς αυτά τα άτομα που προέβησαν σε πραξικόπημα εναντίον της χώρας μας κι εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς τη δικαιοσύνη, είπαμε. Κι έτσι το κλείσαμε αυτό το θέμα στη Βάρνα. Αλλά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει διαφορετική θέση. Η Ελλάδα δεν το καταλαβαίνει. Και ποια είναι η θέση αυτή τη στιγμή της Ελλάδας; Αυτή τη στιγμή η πρώτη στάση των γκιουλενιστών που διαφεύγουν στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Σε αυτή την κατάσταση έχει περιέλθει η Ελλάδα. Οι δραπέτες σταματούν πρώτα στην Ελλάδα».
Την ίδια ώρα ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι επιθυμεί ειρήνη με την Ελλάδα καθώς και την αποφυγή περαιτέρω εντάσεων στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο.
«Τώρα θέλουμε ειρήνη… Η ειρήνη με την Ελλάδα αξίζει όσο καμία άλλη», είπε μιλώντας στο NTV, το περιεχόμενο της οποίας αναμετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Οπως μεταδίδει το Anadolu, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα ως τον «νεαρό και δυναμικό πρωθυπουργό της Ελλάδας», ο οποίος «θέλει να κάνει ένα καινούργιο βήμα». «Αυτό το διαπίστωσα στην επίσκεψή μου στην Ελλάδα, και στο ίδιο πνεύμα είδα και τον Έλληνα Πρόεδρο», πρόσθεσε.
«Ο Τσίπρας είναι ένας νέος και δυναμικός πρωθυπουργός, επιθυμεί νέα βήματα. Στην τελευταία μου επίσκεψη είδα ότι και ο πρόεδρος κινείται στο ίδιο κλίμα. Να αφήσουμε τις διαμάχες (σ.σ. του τύπου): “Εσύ πήρες περισσότερα, εμείς δώσαμε λιγότερα”. Τελικά πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα. Να περνάνε ελεύθερα τα πλοία, τα αεροσκάφη να πετούν ανενόχλητα. Όμως το να μην πράττουμε αυτά, μας δημιουργεί άλλα προβλήματα. Κι όταν δημιουργούνται, το τίμημα γίνεται βαρύ. Εμείς θέλουμε να τελειώσουν αυτά, να βάλουμε μια τελεία».
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, δεν επιθυμεί να αποτελεί απειλή για την Ελλάδα: «Αν εκείνοι θεωρούν την Τουρκία απειλή, εγώ δεν μπορώ να πω τίποτε. Αλλά εμείς δεν έχουμε την λόξα να απειλούμε κανέναν».
Ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε επίσης στην εκδοχή ότι τουρκικές ειδικές δυνάμεις κατέβασαν ελληνική σημαία από βραχονησίδα. «Αυτοί οι τρεις που ύψωσαν τη σημαία, δεν ήξεραν ότι θα υπάρξει αντίδραση; Οι ειδικές μας δυνάμεις πήγαν στη βραχονησίδα και κατέβασαν τη σημαία».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ερντογάν έκανε λόγο για απειλές σε βάρος της Τουρκίας, οι οποίες «προέρχονται» από τους στρατηγικούς της εταίρους και σημειώνει: «Δεν μπορούμε να αγοράzουμε όπλα από τις ΗΠΑ με τα λεφτά μας αλλά, δυστυχώς, οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις να προσφέρουν αυτά τα όπλα και τα πυρομαχικά δωρεάν σε τρομοκρατικές οργανώσεις».
Προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ
Στην ίδια συνέντευξη ο Ερντογάν προειδοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εάν επιθυμούν την έκδοση ενός Αμερικανού πάστορα ο οποίος κρατείται σε τουρκικές φυλακές και κατηγορείται για διασυνδέσεις με τους επίδοξους πραξικοπηματίες του 2016, τότε θα πρέπει να «προσέχουν τις δικές τους ενέργειες».
Ο κρατούμενος Αμερικανός πάστορας είναι ο Αντριου Μπράνσον, ο οποίος ζει μόνιμα στην Τουρκία εδώ και 20 χρόνια. Κατηγορείται ότι βοήθησε την οργάνωση που θεωρείται υπεύθυνη για την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016. Αν κριθεί ένοχος, μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 35 ετών. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμιξή του στην υπόθεση.
Ο Ερντογάν έχει συνδέσει την τύχη του Μπράνσον με την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που θεωρείται από την Άγκυρα «εγκέφαλος» του πραξικοπήματος και ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999.
Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αλλά και δεκάδες Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν καλέσει στον Ερντογάν να αποφυλακίσει τον Μπράνσον.
Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξή του επιτέθηκε και στην Αυστρία, μετά την ανακοίνωση του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ότι δεν θα επιτραπούν προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών στο αυστριακό έδαφος ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών του Ιουνίου. «Τα μέτρα που λαμβάνει η Αυστρία θα στραφούν εναντίον της. Η μάχη που δίνει Τουρκία για τη δημοκρατία δεν μπορεί εύκολα να αναχαιτιστεί» είπε ο Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι όσοι προσπαθήσουν να παρεμβάλουν προσκόμματα στην τουρκική δημοκρατία «θα πληρώσουν το τίμημα».
Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι έχει προετοιμαστεί μια συνάντηση που θα έχει ο ίδιος με «10-11.000 ανθρώπους στο εξωτερικό», χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποια χώρα.
Εκτός από την Αυστρία, και η Ολλανδία έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέψει προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών.
Εκτακτη ανάγκη για όσο χρειαστεί
Νωρίτερα, ο Ερντογάν δήλωνε διατεθειμένος να παρατείνει «για όσο χρειαστεί» την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Τουρκία λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, προκειμένου, όπως λέει, «να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα».
«Θα εξακολουθήσουμε να την παρατείνουμε για την ειρήνη στη χώρα μας, για όγδοη, για ένατη, για δέκατη φορά, αν χρειαστεί», είπε σε συνεδρίαση του Οργανισμού Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (Deik) στην Κωνσταντινούπολη.
Σημειώνεται ότι μόλις την περασμένη Τετάρτη, το τουρκικό κοινοβούλιο παρέτεινε, για έβδομη φορά, το καθεστώς τρίμηνης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, η οποία έχει επιβληθεί στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον επιχειρηματικό κόσμο ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιείται μόνο στον αγώνα της χώρας κατά της τρομοκρατίας και είπε ότι θα έπρεπε να την καλωσορίζουν καθώς διασφαλίζει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων καθώς αποτρέπει τις απεργίες. «Μας αναστατώνει όταν οι επιχειρηματίες μας λένε ότι θα πρέπει να άρουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε.
Η Ένωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την κυβέρνηση να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέκρινε τον Ερντογάν για την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο.