Η εφαρμογή των αποφάσεων του πρόσφατου Eurogroup την 1η Ιουνίου και η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης το ταχύτερο δυνατό είναι τα δύο βασικά σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους οι ηγέτες των «27» σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέστειλε το βράδυ της Τρίτης 21 Απριλίου επιστολή/πρόσκληση στους ηγέτες για την κρίσιμη τηλεδιάσκεψης κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης 23 Απριλίου. Κρίσιμο έργο, το οποίο θα ανατεθεί στην Επιτροπή, είναι όπως επισημαίνει ο κ. Μισέλ θα είναι η σύνδεση του Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό, που θα πρέπει να αποτελέσει την «καρδιά» της συνεισφοράς της ΕΕ στην οικονομική ανάκαμψη μετά τον κορωνοϊό.
Στην επιστολή/πρόσκλησή του προς τους «27», ο κ. Μισέλ επισύναψε και έναν «Οδικό Χάρτη για την Ανάκαμψη» με σκοπό μία «πιο ανθεκτική, βιώσιμη κι δίκαιη Ευρώπη». Πρόκειται για ένα μάλλον γενικόλογο κείμενο που επιδιώκει να θέσει το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθούν οι επόμενες αποφάσεις της ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Δεν προσφέρει όμως σαφή καθοδήγηση, ένδειξη των βαθιών διαφορών που έχουν ήδη διαφανείς στους κόλπους των «27» τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ότι το σχέδιο ανάκαμψης πρέπει να βασίζεται «στην αλληλεγγύη, στη συνοχή και στη σύγκλιση», να είναι «ευέλικτο» και «ευπροσάρμοστο». Επιπλέον, αναδεικνύει τέσσερις πυλώνες με σκοπό μία επιτυχή ανάκαμψη.
Πρώτον, την αποκατάσταση και την εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς με έμφαση στην πράσινη μετάβαση και στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Παράλληλα, στο σημαντικότερο ίσως σημείο του οδικού χάρτη, ο κ. Μισέλ τονίζει την ανάγκη «να διασφαλιστεί η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ» μέσα από μία δυναμική βιομηχανική πολιτική, την υποστήριξη των μικρομεσαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων, την εποπτεία των άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά και την ανάγκη επενδύσεων σε εφοδιαστικές αλυσίδες «στρατηγικής αξίας» ώστε να κοπεί η υπερεξάρτηση από τρίτες χώρες.
Ο κ. Μισέλ ομιλεί επίσης για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (MFF) ως το εργαλείο – κλειδί για την ανάκαμψη. Είναι άλλωστε ξεκάθαρο ότι σε αυτό το σημείο η γερμανική άποψη έχει σχεδόν πλήρως επικρατήσει. Μετά την τηλεδιάσκεψη αναμένεται άλλωστε, πιθανόν στις 29 Απριλίου, η κατάθεση της πρότασης της Κομισιόν για τον επόμενο προϋπολογισμό. Γίνεται επίσης μία «περαστική» αναφορά στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ). Τέλος, καλείται η ΕΕ να αναλάβει ρόλο στο διεθνές επίπεδο, ενώ ως κρίσιμο για να ξεπεραστεί η κρίση χαρακτηρίζεται ένα αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης – χωρίς όμως να προσφέρεται καμία νέα ιδέα για το πως θα γίνει αυτό πέραν από την κλασική επίκληση σε ορισμένες αρχές.