Τις θέσεις των αρχιτεκτόνων της Ρόδου σχετικά με το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εξέφρασε χτες σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος -εξαίροντας την άρτια προετοιμασία που έγινε από την ΠΝΑι.
Το θέμα επανέρχεται αφού εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ενώ θα επανέλθει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που θα πραγματοποιηθεί την 26η Απριλίου 2021 με τηλεδιάσκεψη και είναι από αναβολή.
«Στο ζήτημα αυτό, εμπλέκονται όχι μόνον οι φορείς αλλά ολόκληρη η τοπική κοινωνία. Είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία –ενδεχομένως και για την επόμενη δεκαπενταετία. Το Περιφερειακό Πλαίσιο, είναι στρατηγικού χαρακτήρα. Κι αυτό σημαίνει ότι θα υπερισχύει όλων των υφισταμένων και προσφάτων νέων νομοθεσιών οι οποίες έχουν ψηφιστεί και εκδοθεί. Η ουσία είναι ότι πρόκειται για μία διαβούλευση η οποία δεν πραγματοποιήθηκε με τον τρόπο που θα έπρεπε. Π.χ. η προηγούμενη διαβούλευση είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο και κάθε πολίτης, φορέας κ.λπ. μπορούσαν να αναρτήσουν σε κάθε άρθρο, την τοποθέτησή τους. Αυτή, ήταν μια πολύ σύντομη διαβούλευση. Οι φορείς ενημερώθηκαν πολύ αργά, με αποτέλεσμα να ζητήσουμε παράταση. Εμείς είμαστε σε συνεργασία και συντονίζουμε τις κινήσεις μας με το ΤΕΕ και τις επιτροπές του. Συντάξαμε και αποστείλαμε αναλυτικές εκθέσεις προς το αρμόδιο υπουργείο επί του θέματος όπως πχ. για κάποιους όρους που αφορούν στις αποστάσεις από οποιοδήποτε ρέμα. Η θέση μας είναι ότι, ασφαλώς και πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον και τους συμπολίτες μας από τα καιρικά φαινόμενα αλλά θα πρέπει να αξιολογηθεί ανά περίπτωση από την κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία», ανέφερε.
Ο κ. Σκιαδόπουλος επικαλέστηκε σχετικά παραδείγματα, όπου υπάρχουν πολλές διαφορές ανά περιοχή και κυρίως ανά νησί που θα μπορούσαν να επιφέρουν πολλά προβλήματα και απώλειες στην περιουσία των πολιτών και των επιχειρηματιών. Όπως τόνισε, υπάρχουν παράμετροι που δεν μπορούν να εφαρμοστούν στα νησιά αλλά μόνο σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, συνεπώς αίρεται το οριζόντιο μέτρο.
«Η θέση μας, είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υπάρχουν οριζόντια μέτρα για όλο το Νότιο Αιγαίο. Το κάθε νησί έχει την δική του ιδιομορφία. Υπάρχουν θέματα αιγιαλού, ρεμάτων, πυκνότητας, κορεσμού. Θεωρούμε ότι μέσα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουμε, προτεραιότητα έχουν οι υποδομές. Ήδη βλέπουμε βελτιώσεις στην περιοχή μας σε υλοποίηση υποδομών και να δούμε τις μετέπειτα επενδύσεις.
»Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συγχαρώ την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την οποία έχουμε άψογη συνεργασία στα θέματα της διαβούλευσης για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης ΠΝΑι. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα νησιά μας, έχουν το καθένα μια ξεχωριστή ταυτότητα και τώρα είναι η ώρα να την αναδείξουμε για την ευημερία και τη βιωσιμότητα της κοινωνίας μας».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όλοι μαζί οι τοπικοί φορείς, θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν το σχέδιο και φυσικά θα προωθηθούν οι λύσεις.
«Αν δεν εισακουστούν οι θέσεις μας, πολύς κόσμος θα χάσει περιουσίες και όχι μόνον ιδιώτες αλλά και μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες», όπως ανέφερε.
https://www.dimokratiki.gr/22-04-2021/oi-theseis-ton-architektonon-gia-to-perifereiako-plaisio-chorotaxikoy-schediasmoy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.