«Ο τουρισμός είναι, στην ουσία, το οξυγόνο μας»
Άθικτη από τον κορωνοϊό, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα κρούσμα της νόσου, αλλά και με κατοίκους που επέδειξαν αξιοσημείωτη προσήλωση στον εμβολιασμό, η Χάλκη αποτελεί έναν «Covid – free παράδεισο» που διψά για επισκέπτες, γεγονός που προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Reuters.
Ο Αλέκος Σφυρίου, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ξεμπλέκει την πετονιά του ψαρέματος και μετρά τις μέρες μέχρι τα πλοία να φέρουν ξανά επισκέπτες στο νησί του, το οποίο μοιάζει σαν να έχει βυθιστεί σε λήθαργο.
⇒ Διαβάστε επίσης: Αποστολή της «Κ» στη Χάλκη: «Το εμβόλιο για τα μικρά νησιά είναι θείο δώρο»
«Όλα τα νησιά περιμένουν τους τουρίστες», αναφέρει ο 62χρονος ψαράς, καθισμένος οκλαδόν κάτω από ένα δέντρο στην παραλία. «Θα φάνε τα ψάρια που θα πιάσω».
Στη Χάλκη δεν έχουν καταγραφεί καθόλου κρούσματα της Covid αναφέρει το Reuters και σχολιάζει: Eνα νησί ήσυχο όπου ο μοναδικός ήχος που σπάει την απόλυτη σιωπή ενός απριλιάτικου πρωινού, είναι το λάλημα του κόκορα.
Περίπου όλοι οι 250 κάτοικοι του νησιού έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και περιμένουν το άνοιγμα του τουρισμού που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία.
Οι κάτοικοι πολλών απομακρυσμένων νησιών στο Αιγαίο, τα οποία είναι αραιοκατοικημένα και έχουν λίγους γιατρούς, έχουν εμβολιαστεί πλήρως καθώς η χώρα διαθέτει εμβόλια κατά της Covid σε νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους πριν από το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.
«Το σχέδιο της Ελλάδας να εμβολιάσει πρώτα τα μικρά νησιά είναι πολύ φιλόδοξο, καθώς στοχεύει στο να γίνουν ασφαλείς αυτοί οι απομονωμένοι παράδεισοι», αναφέρει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
Η τουριστική περίοδος των 6 – 8 μηνών στη γραφική Χάλκη, τη βοηθάει να τα βγάζει πέρα στους δύσκολους χειμώνες, αναφέρει ο Δήμαρχος Άγγελος Φραγκάκης.
«Είναι, στην ουσία, το οξυγόνο μας», προσθέτει.
Παρότι το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά για τον τουρισμό εδώ και δεκαετίες, στη Χάλκη υπήρξε κινητικότητα, καθώς πολλοί ταξιδιώτες επέλεξαν μικρά νησιά για τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις.
Φέτος, όμως, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η καλοκαιρινή περίοδος. Οι κάτοικοι του νησιού φοβούνται ότι χωρίς τον τουρισμό, οι καφετέριες και οι ταβέρνες της Χάλκης θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα.
Ο πατέρας του Δημάρχου, Γιώργος Φραγκάκης, ο οποίος είναι συνταξιούχος ναυτικός, δήλωσε ότι εδώ και 74 χρόνια, ποτέ το νησί δεν έχει περάσει μία τόσο δύσκολη περίοδο
«Ήμασταν κλεισμένοι στο σπίτι… Δεν μπορούσαμε καν να δούμε τα παιδιά μας γιατί δεν είχαμε εμβολιαστεί», δήλωσε, αναφερόμενος στις εγγονές του, με τις οποίες πηγαίνει συχνά για περίπατο.
«Τώρα αισθανόμαστε σχετικά ασφαλείς. Δεν ξέρω πόσο ακόμα θα μπορώ να το κάνω αυτό, να βλέπω τα εγγόνια μου», είπε.
Τον Μάρτιο, μονάδα του Στρατού κατέφτασε στο νησί για να βοηθήσει στο σχέδιο εμβολιασμού. Οι κάτοικοι μεγαλύτερης ηλικίας έμπαιναν σε ένα μικρό αμαξάκι του γκολφ που περνούσε μέσα από τα κακοτράχαλα λιθόστρωτα μονοπάτια για να τους πάει στο κέντρο υγείας, το οποίο έχει μόνο έναν γιατρό.
«Στην αρχή, υπήρχαν κάποιες επιφυλάξεις», δήλωσε ο νοσηλευτής Νίκος Στογιάννης. «Μετά το συζητούσαν μεταξύ τους και έλεγαν “εντάξει λοιπόν, ας εμβολιαστούμε”».
Ο κ. Φραγκάκης είπε ότι τα εμβόλια είναι ένα «θεόσταλτο δώρο» για τη Χάλκη αλλά ακόμη και πριν από αυτά, οι κάτοικοι τηρούσαν αποστάσεις και φορούσαν μάσκες.
«Εάν ερχόταν εδώ ο ιός, θα είχαμε πολλά προβλήματα».
Πηγή: Reuters