Την προκλητική της ρητορική συνεχίζει ακάθεκτη η Τουρκία, μέσω του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έθεσε πάλι θέμα 22 νησιών του Αιγαίου από τα οποία, όπως είπε, τα 16 είναι στρατιωτικοποιημένα.
Επέστησε την προσοχή στις «προκλητικές ενέργειες και εκφράσεις ορισμένων Ελλήνων κυβερνώντων», λέγοντας ότι «κάποιες άκαιρες και περιττές δηλώσεις που κατηγορούν και δυσφημούν την Τουρκία, δεν ωφελούν κανέναν».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι νέες δηλώσεις του Ακάρ έφεραν την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, η οποία ανέφερε τα εξής:
Η Αθήνα έχει τοποθετηθεί τόσο δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, όσο και δια στόματος της διπλωματίας για το νόμιμο δικαίωμα της χώρας στην άμυνα, αποδομώντας τις τουρκικές αιτιάσεις με την παράθεση των 4 σημείων που καθιστούν την Άγκυρα υπόλογη στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Πρώτο είναι η απειλή πολέμου (το γνωστό casus belli) σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια, μια απειλή που παραβιάζει κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και είναι σε ισχύ ήδη από το 1995, με απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει πραγματοποιήσει παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974, ενώ διατηρεί πολυπληθείς στρατιωτικές δυνάμεις στα Κατεχόμενα.
Τρίτο σημείο είναι οι συστηματικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, ένα φαινόμενο το οποίο βλέπουμε ότι έχει ενταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες.
Τέταρτον, η Τουρκία διατηρεί απέναντι από τα ελληνικά νησιά ισχυρές αποβατικές δυνάμεις, είναι η λεγόμενη στρατιά της Μικράς Ασίας, η οποία αποτελεί μια διαρκή απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας.
Πηγή: Reporter.gr