Σε εκλογές οδηγείται ξανά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έπειτα από την αδυναμία σύστασης του 11μελούς Συμβουλίου Διοίκησης, το οποίο με τη σειρά του θα εξέλεγε τον νέο πρύτανη του Ιδρύματος. Το πρόβλημα -για το οποίο έγραψε η «δ»- παρουσιάστηκε σε τρία πανεπιστήμια –της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και του Αιγαίου.
Οι εκλογές ορίστηκαν για τις 18 Μαΐου 2023 (λίγο πριν τις εθνικές εκλογές) αλλά οι καθηγητές, με σχετική απόφασή τους καλούν τα μέλη τους, σε αποχή λόγω της δημιουργηθείσας κατάστασης, που έχει προκαλέσει πρωτοφανή αδιέξοδα στην διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η δυστοκία αυτή οφείλεται στον N. 4957/2022 που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, και ο οποίος προβλέπει την εκλογή 5 εξωπανεπιστημιακών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης από τα υπόλοιπα 6 μέλη του Συμβουλίου, που είναι όλοι καθηγητές του ΑΕΙ.
Ωστόσο, αυτό που δεν έχει προβλέψει ο νόμος, και το οποίο συνέβη τόσο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όσο και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Μακεδονίας, είναι η περίπτωση ισοψηφίας. Έτσι, μετά από 10 συνεδριάσεις και πέντε ψηφοφορίες της Συγκλήτου κατά το τελευταίο δεκαήμερο, τις οποίες τα 6 μέλη του Συμβουλίου κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν εκ νέου κατόπιν επιστολής από τον γενικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης στις 2/2, δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία 4/6. Μετά την εκλογή των 11 μελών του Συμβουλίου (εσωτερικών και εξωτερικών) θα προκηρυχθεί η θέση του πρύτανη, για την οποία υποψηφιότητα μπορούν να θέσουν μόνο τα 6 εσωτερικά μέλη του συμβουλίου.
ΣΕ ΑΠΟΧΗ ΚΑΛΟΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Για το θέμα αυτό, μίλησε στην «δ» η πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Τίνα Ζορμπαλά, η οποία δήλωσε τα εξής:
«Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς επίσης και τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Μακεδονίας, βρίσκονταν σε μια κατάσταση όπου δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν την εκλογική διαδικασία για να συγκροτηθούν τα Συμβούλια Διοίκησης. Με βάση τον νέο νόμο 4957/2022 («Νόμος Κεραμέως») που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο στο οποίο δίδονται υπερ-εξουσίες. Εμείς, σαν Σύλλογος αλλά και η Ομοσπονδία μας, έχουμε καταλήξει ότι με τα Συμβούλια Διοίκησης, ξεκινάει μια ‘γκρίζα’ εποχή για τα πανεπιστήμια.
Εμείς σαν Σύλλογος είχαμε καλέσει ξανά τα μέλη μας σε αποχή, καθώς αυτός είναι ένας μηχανισμός στον οποίο θα δώσουμε μια λευκή επιταγή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, χωρίς να έχει καμία σχέση με την ακαδημαϊκή λειτουργία ενός δημόσιου πανεπιστημίου. Στην προηγούμενη διαδικασία δεν μπορούσαν τα εσωτερικά μέλη να εκλέξουν τα εξωτερικά μέλη –αφού κατόπιν, θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο πρύτανης.
Το Πανεπιστήμιο είχε κάνει κρούσεις προς το υπουργείο για το πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα και μετά από αρκετό καιρό, ο γ.γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης (με ένα απλό έγγραφο), μας ενημέρωσε πως κήρυξε την διαδικασία ως ‘άγονη’ και ζήτησε από τα τρία πανεπιστήμια να προχωρήσουν σε εκ νέου προκήρυξη εκλογών. Είναι πρωτοφανές για τις διοικήσεις των πανεπιστημίων… (να ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία για εκλογές, σα να μην έγινε!)».
Σημειώνεται πως τα πανεπιστήμια έχουν σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσουν πέραν του τρόπου διοίκησης, όπως τα οικονομικά, ακαδημαϊκά κ.λπ. με συνέπεια να μην μπορούν να λειτουργήσουν με ορθό τρόπο και να έχει δημιουργηθεί ένα ‘χάος’.
Το υπουργείο, φέρνει συνεχώς διάφορες τροπολογίες προσπαθώντας να καλύψει τα προβλήματα που δημιούργησε ο ίδιος ο νόμος ενώ έφτασε να επαναπροκηρύξουν εκλογές –λίγες μόνον ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, δημιουργώντας ερωτηματικά για το πώς θα εξομαλυνθεί η δημιουργηθείσα κατάσταση.
«Έχοντας την προηγούμενη εμπειρία μας, σχετικά με την στάση των εσωτερικών μελών που δεν είχαν καμία επαφή με την πανεπιστημιακή κοινότητα (όλες οι διαδικασίες και οι συζητήσεις γίνονταν εσωτερικώς, χωρίς να έχουμε εμείς καμία ενημέρωση παρά μόνον με άλλους τρόπους) ζητήσαμε από τα μέλη μας, να απέχουν από αυτή τη διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε ανάλογο αποτέλεσμα. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι μπορεί να πηγαίνουμε συνέχεια σε εκλογές, χωρίς αποτέλεσμα, δημιουργώντας μια φαρσοκωμωδία. Με δεδομένο ότι θα έχουμε και εθνικές εκλογές, καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αλλαγές, άμεσα…», τόνισε η κα Ζορμπαλά.
Επιπλέον, ο νόμος έχει αφαιρέσει από την Σύγκλητο όλες τις διοικητικές αρμοδιότητες (έχει αφήσει μόνον τις ακαδημαϊκές) με αποτέλεσμα, ένα ακαδημαϊκό όργανο να καλείται να αποφασίσει ποια θα είναι τα μέλη ενός διοικητικού οργάνου –προκαλώντας λειτουργικά προβλήματα.