Ειδήσεις

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την εγκληματικότητα στην Ελλάδα – Ανησυχητικά τα μηνύματα για τους δείκτες το 2024

Στα «κόκκινα» εργάστηκε η αστυνομική «μηχανή» κατά το 2024, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια μέσω της στατιστικής επετηρίδας της ΕΛ.ΑΣ. για την περσινή χρονιά. Την εποχή που η συζήτηση περί αυστηροποίησης των ποινών πλανάται πάνω απ’ όλη την ελληνική κοινωνία, οι αριθμοί της καταστολής των βίαιων και συναφών εγκλημάτων, όπως και των σχετικών με τα ναρκωτικά, παραμένουν υψηλοί.

Οι Αρχές έδωσαν κατά το 2024 αξιοσημείωτη μάχη για να φέρουν χιλιάδες φερόμενους ως δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης, ωστόσο είναι σαφές πως ο ρόλος της Αστυνομίας σταματά κάπου εκεί. Για ακόμα μία φορά και, βεβαίως, μοιραία, η συζήτηση θα περιστραφεί στην πρόληψη κατά του εγκλήματος και στα εμφανέστατα κενά στην εργαλειοθήκη της κοινωνίας προκειμένου να αποτραπεί το έγκλημα προ της γέννησής του.

Εγκληματικότητα: Τα αποτελέσματα των αστυνομικών επιχειρήσεων για το 2024
Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» εξάγουν τα αποτελέσματα πάσης φύσεως αστυνομικών επιχειρήσεων για το 2024, μέσω των οποίων αναδεικνύονται σημαντικές μεταβολές και κάποια πρώτα συμπεράσματα αναφορικά με την εγκληματική «τάση» στη χώρα μας.

Από τα παρακάτω μπορεί κανείς να διαπιστώσει τη σημαντική «συνδρομή» του αλλοδαπού στοιχείου στην εγκληματική δραστηριότητα της χώρας, τη σχεδόν «μονοπωλιακή» παρουσία των ανδρών στο σκληρό έγκλημα, αλλά και μερικά ακόμα εξαιρετικά ανησυχητικά συμπεράσματα για τη διασπορά της δραστηριότητας αναφορικά με τα ναρκωτικά και την αναπτυσσόμενη «κουλτούρα όπλων».

Στο φετινό «αλμανάκ» της ΕΛ.ΑΣ. παρατηρούνται αξιοσημείωτες μεταβολές σε συγκεκριμένους δείκτες σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη. Αλλωστε, το 2024 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για την Αστυνομία, μετά και την επάνοδο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην πολιτική ηγεσία του Σώματος, καθώς σημαδεύτηκε από τις απανωτές διεργασίες, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας, αλλά και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, η μεταβαλλόμενη αστυνομική δύναμη ενέτεινε τις προσπάθειές της, ανεβάζοντας τους αριθμούς των συλλήψεων σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες. Σημειώνεται, πάντως, πως οι παρακάτω αριθμοί δεν αντιπροσωπεύουν απολύτως ένα και μοναδικό άτομο ανά αδίκημα. Πρέπει πάντοτε να λαμβάνουμε υπ’ όψιν πως σχεδόν σε όλες τις ποινικές περιπτώσεις οι Αρχές αποδίδουν κατά άτομο παραπάνω από ένα αδίκημα, αποτέλεσμα των ερευνητικών προσπαθειών τους κατά τη διάρκεια της προανάκρισης.

“Μονοπώλιο” ανδρικής συμμετοχής στα εγκλήματα κατά ζωής
Για ακόμα μία χρονιά επαναλαμβάνεται το μοτίβο της σχεδόν αποκλειστικής ανδρικής συμμετοχής στα εγκλήματα κατά ζωής. Σύμφωνα με τα πεπραγμένα της ΕΛ.ΑΣ., κατά το 2024 το 92% των συλληφθέντων που εμπλέκονται σε υποθέσεις ανθρωποκτονιών είναι άνδρες, ενώ ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως παρατηρείται αισθητή μείωση στην παρουσία του αλλοδαπού στοιχείου σε τέτοιες υποθέσεις.

Οι εμπλεκόμενοι αλλοδαποί σε φόνους είναι σχεδόν το 24% του συνόλου των συλληφθέντων σε σχέση με το 2023. Το εν λόγω ποσοστό παραμένει υψηλό, καθότι αποτελεί ουσιαστικά το ένα τέταρτο των προσώπων που εμπλέκονται στις σχετικές δικογραφίες, αποτελεί όμως βελτίωση σε σχέση με το σχεδόν 35% του 2023.

Είναι, όμως, σοκαριστικό πως τουλάχιστον 140 άτομα παραπάνω απ’ ό,τι το 2023 εμπλέκονται είτε ως αυτουργοί είτε ως συνεργοί σε υποθέσεις ανθρωποκτονιών. Αυτό από μόνο του μπορεί να δώσει τροφή στους κοινωνιολόγους για περαιτέρω αναλύσεις, καθώς διαπιστώνεται πως ενδεχομένως γίνεται σιγά-σιγά «ευκολότερη» η απόφαση για την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής. Η μεταβολή του ποσοστού στη σχετική κατηγορία ξεπερνάει το 30%, την ώρα που ο αριθμός των συλλήψεων έμεινε σχεδόν αμετάβλητος.

Σε σχέση, δε, με το 2022, οι εμπλεκόμενοι και συλληφθέντες με την κατηγορία της απόπειρας ή της τέλεσης ανθρωποκτονίας είναι κατά 70% περισσότεροι… Παρά τη συνεχή και εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με τα ζητήματα ισότητας μεταξύ των φύλων, τα στοιχεία αποδεικνύουν πως το έγκλημα ξεπερνά οποιαδήποτε προσπάθεια άμβλυνσης των όποιων αποστάσεων. Η κοινωνιολογική «κατήχηση» δεν «περνά» στα πρόσωπα που έχουν ροπή προς την εκτροπή και τα νούμερα του σεξουαλικού εγκλήµατος παραµένουν υψηλά κατά το 2024, παρά τη σηµαντική κάµψη που εµφάνισαν το 2023. Βεβαίως, τα παρακάτω στοιχεία ενδεχοµένως να διογκώθηκαν λόγω της συνεχούς προσπάθειας της ΕΛ.ΑΣ. να αποδώσει στη ∆ικαιοσύνη όσο το δυνατόν περισσότερους παντοιοτρόπως εµπλεκοµένους σε υποθέσεις βιασµών.

Σχεδόν στο 32% καταγράφεται η αύξηση στις σχετικές συλλήψεις και στους καταγεγραµµένους σε σχετικές δικογραφίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα άνδρες. Παρά το γεγονός πως σηµειώθηκε αύξηση στη συµµετοχή Ελλήνων παραβατικών, το αλλοδαπό στοιχείο είναι αρκετά υψηλό και κατέχει σηµαντική µερίδα στην «πίτα». Ενας στους τρεις εµπλεκοµένους σε βιασµό είναι αλλοδαπός.

Καθημερινή βία
Ισως ο µοναδικός δείκτης στον οποίο παρατηρείται µια ανεπαίσθητη βελτίωση είναι αυτός της λεγόµενης «καθηµερινής» βίας. Το αδίκηµα της πρόκλησης σωµατικών βλαβών (συνυπολογίζοντας τις διαβαθµίσεις της απλής, επικίνδυνης κ.ο.κ.) περιλαµβάνει ένα ευρύτατο φάσµα περιστατικών αλλά και ατυχηµάτων.

Σε κάθε περίπτωση, όµως, µπορεί να αντανακλά µια γενικότερη συµπεριφορά σε διάφορα στρώµατα της κοινωνίας. Ο σχετικός αριθµός σηµειώνει µικρή πτώση, περίπου 4% σε σχέση µε το 2023, αλλά και εδώ το ποσοστό αλλοδαπών εµπλεκοµένων παραµένει υψηλό, καθώς ένας στους πέντε προέρχεται από χώρα του εξωτερικού, την ώρα που ο νόµιµος αλλοδαπός πληθυσµός της χώρας δεν ξεπερνά το 8% επί του συνόλου, σύµφωνα µε την απογραφή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. κατά το 2021.Με δεδοµένο πως οι διαφορές σε σχέση µε το 2022 παραµένουν µικρές, αντιλαµβάνεται κανείς πως η «καθηµερινή βία» παραµένει σε υψηλά επίπεδα.

∆ιαρκής μάχη µε τα εγκλήµατα δρόµου
Τη µερίδα του λέοντος στην καθηµερινότητα των αστυνοµικών καταλαµβάνει η διαρκής µάχη µε τα εγκλήµατα δρόµου, που αφορούν πάσης φύσεως κλοπές και ληστείες, αλλά και µε τις διαρρήξεις, εκβιάσεις και απάτες, εγκλήµατα συναφή µε τις περιουσίες των πολιτών. Εδώ και χρόνια αποδίδονται συστηµατικά πάνω από 30.000 τέτοιες κατηγορίες ανά έτος, µε τις αυξοµειώσεις να παραµένουν µικρές, εξ ου και η συζήτηση περί της φανερής αστυνόµευσης και των παραινέσεων για παρουσία των αστυνοµικών στους δρόµους και τις γειτονιές.

Και εδώ ένας στους πέντε εµπλεκοµένους είναι αλλοδαπός, ενώ, σύµφωνα µε την Εκθεση για το Οργανωµένο Εγκληµα του 2023, µεγάλη µερίδα τέτοιων εγκληµάτων τελούνται από άτοµα της φυλής των Ροµά, τα οποία συγκαταλέγονται βεβαίως στους ηµεδαπούς. Οπως αναφέρουν ειδικοί κοινωνιολόγοι και εγκληµατολόγοι στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», σε αυτή την κατηγορία δύνανται να συµπεριλαµβάνονται κατηγορούµενοι οι οποίοι επαναλαµβάνουν πολλαπλώς την παραβατική συµπεριφορά τους.

Αυξημένες συλλήψεις για ναρκωτικά
Η Ελλάδα κατέχει σειρά από τις πλέον επιτυχηµένες υπηρεσίες δίωξης εγκληµάτων συναφών µε τα ναρκωτικά σε όλη την Ευρώπη (ΕΛ.ΑΣ., Λιµενικό, ΑΑ∆Ε κ.λπ.) και, ως εκ τούτου, ανεβαίνει σταθερά ο δείκτης των συλλήψεων αναφορικά µε τις κατηγορίες χρήσης, διακίνησης και παρασκευής ναρκωτικών.

Ο αριθµός, όµως, των εµπλεκοµένων δίνει και άλλες ερµηνείες των σχετικών στατιστικών, καθώς αυξάνεται τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση µε το 2023. Σύµφωνα µε αυτές, τα ναρκωτικά πλέον είναι πιο προσιτά, πιο φθηνά, ενώ έχουν πέσει αρκετά οι αντιστάσεις της κοινωνίας σε ένα πλαίσιο «φιλελευθεροποίησης».

Η άνοδος του αριθµού των εµπλεκοµένων είναι σοκαριστική και αλµατώδης: 14% από το 2022 στο 2023 και ακόµα 34% από το 2023 έως το 2024. ∆εν χωρά αµφιβολία πως σε σχέση µε τις προηγούµενες δεκαετίες η καταφυγή στα ναρκωτικά αποτελεί κάτι εξαιρετικά απλό, ενώ στα ίδια αδικήµατα που αφορούν τον νόµο περί ναρκωτικών πρέπει να σηµειωθεί πως εµπίπτουν υποθέσεις που αφορούν χρήση συγκεκριµένων ψυχιατρικών σκευασµάτων.

Αδήλωτα όπλα
Σαφώς και η Ελλάδα δεν µπορεί να γίνει… ΗΠΑ. Τα πυροβόλα όπλα, µε εξαίρεση τα «παραδοσιακά» κυνηγετικά, δεν είναι τόσο διαδεδοµένα στον απλό πολίτη, ωστόσο από τους δείκτες από το 2022 έως και το 2024 διαφαίνεται µια παγίωση της «κουλτούρας όπλων» και στη χώρα µας.

Ο αριθµός των κατηγορουµένων βαίνει αυξανόµενος από το 2022 στο 2023 κατά σηµαντικότατο ποσοστό (περίπου 40%) και δείχνει να παγιώνεται το 2024. Πάντως, σύµφωνα µε την ελληνική νοµοθεσία, οποιοδήποτε εργαλείο δύναται να προκαλέσει σωµατική βλάβη µπορεί να θεωρηθεί ως όπλο.

Ως εκ τούτου, µπορεί οι αστυνοµικοί κατά τη διενέργεια της εκάστοτε προανάκρισης να συµπεριλαµβάνουν στα κατασχεθέντα, δυνητικά, κοινά οικιακά εργαλεία. Παρ’ όλα αυτά, σύµφωνα µε εκτιµήσεις από πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τουλάχιστον ένα εκατοµµύριο είναι τα όπλα τα οποία παραµένουν αδήλωτα ή οι κάτοχοί τους έχουν παραµελήσει την ανανέωση της άδειάς τους.

Πηγή: parapolitika.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου