Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες, μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και του Εισαγγελέα Υπηρεσίας, οι κατηγορούμενοι για παράνομη μεταφορά μεταναστών και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης T.M. του S. 33 ετών, υπήκοος Τουρκίας και A. G. του Α., 40 ετών υπήκοος Γεωργίας, που οδήγησαν «δουλεμπορικό» που μετέφερε 9 Σύρους στην θαλάσσια περιοχή της Ιαλυσού (μπαρ Bikini) αλλά και ο C. M. του A., 31 ετών υπήκοος Συρίας, που διαμένει νόμιμα στη χώρα, που επιχείρησε να τους παραλάβει για να τους οδηγήσει εν συνεχεία με πλοίο της γραμμής στην Αθήνα.
Προθεσμία ζήτησαν χθες και έλαβαν οι M. A. K. του Μ. 35 ετών, υπήκοος Συρίας, C. S. του Μ. 45 ετών, ομοεθνής του και ο ημεδαπός Γ. Γ. του Γ. 61 ετών, πολιτικός μηχανικός, που συνελήφθησαν στην Αθήνα και εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», την 16η Μαϊου 2014 περί ώρα 03:50 και ενώ στελέχη του Λιμενικού εκτελούσαν βάρδια, εντόπισαν, με τη χρήση θερμικής κάμερας, ύποπτο σκάφος το οποίο αποβίβασε 10 περίπου άτομα στην παραλία της Ιαλυσού.
Ειδοποιήθηκε σκάφος του Λιμενικού που εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και περί την 04:10 ώρα, κατόπιν καταδίωξης μικρής διάρκειας, που ακολούθησε, ακινητοποιήθηκε και συνελήφθησαν οι δύο πρώτοι.
Ταυτόχρονα, στελέχη του Λιμενικού που χειρίζονταν τη θερμική κάμερα, μετέβησαν στην παραλία, εντόπισαν και συνέλαβαν 9 Σύρους που εστερούντο νομιμοποιητικών ταξιδιωτικών εγγράφων και είχαν αποβιβαστεί από το σκάφος, ονόματι «ASPAK 2» με σημαία Τουρκίας.
Ακολούθως, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που συνέλεξε το Λιμενικό συνελήφθη περί ώρα 05:00 ο τρίτος, που είχε μεταβεί στην παραλία με το υπ’ αριθ. ΥΡΕ 8198 αυτοκίνητο για να παραλάβει τους παράνομους μετανάστες με απώτερο σκοπό να διευκολύνει την προώθησή τους στο εσωτερικό της χώρας.
Στην κατοχή των διακινητών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι έκαστος εκ των λαθρομεταναστών πλήρωσε 3.000 ευρώ στο κύκλωμα για την μεταφορά του στη χώρα.
Ο Γεωργιανός κατέθεσε ότι εργάζεται ως οδηγός σε ταξί του Τούρκου και ότι σε μια κούρσα είχε γνωρίσει έναν Σύρο, ο οποίος του παρουσιάστηκε ως εύπορος και που τον πήγε σε ένα στριπτιζάδικο και τον κέρασε ποτά. Εκεί του είπε ότι έψαχνε για ένα άτομο για να τον μεταφέρει μαζί με έναν φίλο του για αναψυχή στη Ρόδο με ένα σκάφος. Στον Γεωργιανό φέρεται να είπε ότι γνώριζε να οδηγεί σκάφος και ότι συμφώνησαν έναντι σημαντικού ποσού να τους μεταφέρει την ίδια μέρα τα ξημερώματα.
Ο Γεωργιανός υποστήριξε ότι επειδή φοβήθηκε ζήτησε και από τον Τούρκο να τον ακολουθήσει και όταν έφτασαν στο σημείο, παρουσιάστηκαν οι 9 Σύροι. Εκείνος που τον είχε προσλάβει του ζήτησε τότε να τους μεταφέρει στη Ρόδο και εν συνεχεία να επιστρέψει για να παραλάβει και το ίδιο.
Ο πρώτος και ο δεύτερος υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο για μετανάστες.
Ο C. M. από την άλλη υποστήριξε ότι ουδέποτε παρέλαβε οποιονδήποτε λαθρομετανάστη ούτε και είχε οποιαδήποτε επαφή με τους διακινητές ή τους λαθρομετανάστες.
Ισχυρίστηκε ότι μετέβη στην παραλία μετά από παράκληση για να παραλάβει δυο – τρείς γνωστούς του και να τους μεταφέρει σ’ ένα ξενοδοχείο γιατί είχαν χαθεί. Υποστήριξε ότι το άτομο που του τηλεφώνησε ονομάζεται Σ. Μ. και εργάζεται σε ένα κατάστημα με γούνες.
Οι ίδιες ποινικές διώξεις ασκήθηκαν χθες και στους τρείς που συνελήφθησαν στην Αθήνα.
Οι λιμενικοί της Αθήνας με τη συνδρομή των λιμενικών της Ρόδου κανόνισαν ραντεβού με τους ανωτέρω για να πληρωθούν από τους λαθρομετανάστες για την παράνομη μεταφορά στη Ρόδο.
Αφού παρέλαβαν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα συνελήφθησαν.
Οι δύο πρώτοι ισχυρίστηκαν ότι εμφανίστηκαν στο ραντεβού για να παραλάβουν για λογαριασμό κάποιου Hamuda αγνώστων λοιπών στοιχείων, υπήκοου Συρίας, το χρηματικό ποσό των 13.500 ευρώ για τη μεταφορά 4 μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Η αμοιβή τους θα ήταν 300 ευρώ έκαστος. Ο ημεδαπός δεν έδωσε εξηγήσεις στους λιμενικούς.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Ακης Δημητριάδης, Κατερίνα Γιαννιού και Στέλιος Κιουρτζής.