Σε εποικοδομητικό κλίμα διεξήχθη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις όλων των πλευρών η συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής χθες στη Ρίγα.
Η ελληνική πλευρά κρατάει ως «κέρδος» από τη συνάντηση το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ συμφώνησαν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και ότι «κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα», δηλαδή μιας συμφωνίας που θα έχει ορίζοντα μεγαλύτερο του έτους και θα συμπεριλαμβάνει και διευθέτηση του χρέους.
Θετικά αξιολογείται επίσης από την ελληνική πλευρά το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούληση τους «να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία».
Το σήμα ωστόσο που θα ήθελε η ελληνική πλευρά για μια γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας εντός του Μαΐου ή το αργότερο ως τις αρχές Ιουνίου δεν εξεπέμφθη. Στο non paper του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και στην κοινή λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσαν για τη συνάντηση η Καγκελαρία και το Ελιζέ, δεν υπάρχει αναφορά σε χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας (εντός Μαΐου όπως θα ήθελε η Αθήνα) και δεν γίνεται αναφορά σε κάποιο έκτακτο Eurogroup, αν και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το θέμα αυτό ετέθη από τον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης.
Ως ιδιαίτερα προβληματικό δε αντιλαμβάνεται η ελληνική πλευρά, ότι οι δύο μεγαλύτεροι εταίροι κατέστησαν σαφές στον κ. Τσίπρα πως η συμφωνία αυτή η οποία επιδιώκεται, θα πρέπει να εγκριθεί και να είναι αποδεκτή και από τους θεσμούς, δηλαδή και από το ΔΝΤ, το οποίο έχει ως τώρα εμφανιστεί με τη σκληρότερη στάση στη διαπραγμάτευση.
Και παρά την σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στις συνομιλίες ωστόσο και η οποία διαπιστώθηκε και στη συνάντηση από την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, τα ανοιχτά θέματα παραμένουν στο τραπέζι, όπως έλεγαν σε δημοσιογράφους χθες κυβερνητικές πηγές στη Ρίγα. Στα θέματα αυτά συμπεριλαμβάνονται τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και οι δημοσιονομικοί στόχοι για το τρέχον και το επόμενο έτος.
Αυτό που ήταν σαφές πάντως σε όλες τις πλευρές ήταν ότι η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν γιατί το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας δεν μπορεί να περιμένει. Έτσι, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση της Γαλλίας και της Γερμανίας, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και οι τρεις ηγέτες ήταν σύμφωνοι πως οι συνομιλίες με τους θεσμούς θα πρέπει να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν.
Με πληροφορίες από capital gr/euro2day.gr