Βήμα πίσω δεν φαίνεται να κάνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Απαιτεί πλήρη τήρηση των υπεσχημένων και προειδοποιεί ότι καμία διαφοροποίηση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή.
«Η συμφωνία που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμα. Μόνο μια τέτοια συμφωνία μπορεί να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση. Όχι μια συμφωνία που βάζει στο ψυγείο και στο περιθώριο τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες» δήλωσε ο κ Λαφαζάνης στη Βουλή την ίδια στιγμή που οι επαφές του Πρωθυπουργού συνεχίζονται στη Ρίγα προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης απάντησε έτσι εμμέσως και στον Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος τον προκάλεσε να πει αν αποδέχεται δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για αύξηση τις τιμές του ρεύματος κατά 1%.
Μεταξύ των δύο υπήρξε και αντιπαράθεση σε σχέση με την ΡΑΕ αλλά και τις αντιδράσεις των αρμόδιων κοινοτικών επιτρόπων που εγείρουν ζητήματα μονοπωλιακών πολιτικών από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
«Υπάρχουν ακραίες νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις στην ΕΕ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τις ακολουθήσουμε. Η κοινοτική επίτροπος μπορεί να κάνει ότι δηλώσεις θέλει, αλλά δεν είναι σωστό με βάση αυτό να κρίνεται η πολιτική της κυβέρνησης» τόνισε ο υπουργός.
Ο ίδιος νωρίτερα είχε φανεί διαλλακτικότερος κρατώντας χαμηλούς τόνους για τις επαφές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εταίρων».
«Προσπαθούμε να υπηρετήσουμε τον ελληνικό λαό και την πατρίδα. Και οι διαπραγματεύσεις που κάνουμε είναι διότι δεν θέλουμε να παραδοθούμε. Θέλουμε συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμα μας» περιορίστηκε να δηλώσει απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Ηλία Κασιδιάρη.
Και αν και ο τελευταίος τον προκάλεσε ζητώντας του δεσμεύσεις και με την ιδιότητα του εκπροσώπου της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ Λαφαζάνης δεν θέλησε (σ.σ αρχικά όπως φάνηκε τελικά) να διαφοροποιηθεί.
«Εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση και η κυβέρνηση έχει συλλογική πολιτική. Αυτή τη στιγμή την πολιτική αυτή αποτυπώνω και εκφράζω» υπογράμμισε.
Ο υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά σε τρία ζητήματα. Στις Σκουριές, στο αγωγό φυσικού αερίου με τη Ρωσία και στον διαγωνισμό για τους υδρογονάνθρακες.
Στις ότι αφορά την επένδυση στην Χαλκιδική ο κ. Λαφαζάνης κράτησε διακριτικές θέσεις μεταξύ των εργαζομένων και της επιχείρησης.
Για τους πρώτους, ανέφερε, ότι η κυβέρνηση τους στηρίζει αν και κατηγόρησε την επιχείρηση ότι τους χρησιμοποιεί σαν πολιορκητικούς μηχανισμούς.
Αιχμηρός όμως ήταν για τους επενδυτές. «Κάποια μεγάλα συμφέροντα στην Ελλάδα έχουν συνηθίσει να μην ελέγχονται, να είναι κράτος εν κράτει και να θεωρούν τις κυβερνήσεις υπηρετικό προσωπικό» υποστήριξε και εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ζητήματα τήρησης, της δημοκρατικής νομιμότητας και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Για τον αγωγό, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν πιέσεις από ευρωπαϊκούς και υπεραντλαντικούς συμμάχους, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση, τις λαμβάνει υπόψιν αλλά η στάση της καθορίζεται από το εθνικό συμφέρον.
«Για αυτό και αποφασίσαμε μονομερώς την επιλογή του ρωσικού αγωγού και τον στηρίζουμε. Η Ελλάδα ούτε προτεκτοράτο είναι ούτε μπανανία» σημείωσε και γνωστοποίησε ότι οι συζητήσεις για την υλοποίηση του έργου είναι σε προχωρημένο στάδιο και βρίσκονται στην τελική ευθεία.
Τέλος για τους υδρογονάνθρακες ανέφερε ότι ο σχετικός διαγωνισμός για τις έρευνες σε 20 οικόπεδα στη χώρα μας θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου.