Ειδήσεις

Σενάρια για τζιχαντιστές μεταξύ των προσφύγων

Υπερβολικά χαρακτήρισαν αναλυτές τα σενάρια περί διείσδυσης τζιχαντιστών στα καράβια των προσφύγων που διασχίζουν τη Μεσόγειο. Είχαν προηγηθεί σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, καθώς και σύλληψη στην Ιταλία 22χρονου Μαροκινού ο οποίος ανακρίνεται για ενδεχόμενη συμμετοχή στη δολοφονική επίθεση στο Μουσείο Μπαρντό της Τύνιδας.

«Το να στέλνουν τους μαχητές τους με καράβια μεταναστών που μπορεί να βυθιστούν δεν είναι πολύ έξυπνο», δήλωσε ο Κρίστιαν Νέλεμαν του Νορβηγικού Κέντρου Διεθνών Αναλύσεων. «Να βάλουν μαχητές που έχουν υψηλή αξία σε καράβια που μπορεί να βυθιστούν ή μπορεί να διασωθούν από σκάφος του ναυτικού και να ανακριθούν δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος αποστολής μαχητών στην Ευρώπη». Ο Νέλεμαν είπε ότι οι τζιχαντιστές ενδιαφέρονται περισσότερο να επεκτείνουν τα εδάφη που ελέγχουν στη Μέση Ανατολή, ενώ για ενδεχόμενα πλήγματα στην Ευρώπη προτιμούν Ευρωπαίους μουσουλμάνους που έχουν ασπαστεί το ριζοσπαστικό Iσλάμ.

Ο Μαρκ Πιερίνι, ερευνητής στο Ινστιτούτο Κάρνεγκι και πρώην πρέσβης της Ε.Ε. στην Τουρκία και τη Λιβύη, εκτίμησε ότι «η απειλή υπάρχει, τουλάχιστον το “Ισλαμικό Κράτος” διατύπωσε μια τέτοια απειλή, ενώ είχαμε και τη σύλληψη στην Ιταλία. Αλλά δεν είναι αυτή η μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή, αφού οι τρομοκρατικές επιθέσεις του 2014 και 2015 στην Ευρώπη έγιναν από Ευρωπαίους πολίτες. Αυτή η μέθοδος είναι που αλλάζει τα δεδομένα».

Προχθές οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν στο Μιλάνο 22χρονο Μαροκινό, ο οποίος είχε φθάσει στην Ιταλία διασχίζοντας με βάρκα τη Μεσόγειο στα μέσα Φεβρουαρίου. Ο νεαρός άνδρας ερευνάται για σχέση με τους τρεις ενόπλους που άνοιξαν πυρ εναντίον Ευρωπαίων τουριστών στο διασημότερο μουσείο της Τυνησίας στις αρχές Φεβρουαρίου. Εναντίον του δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αλλά η υπόθεσή του έχει τύχει ευρύτατης πολιτικής εκμετάλλευσης, ενόψει και των περιφερειακών εκλογών της 31ης Μαΐου.

Χθες ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός πτέραρχος Μπρίντλοβ, δήλωσε ότι «δεν γνωρίζουμε τι περιλαμβάνουν αυτές οι μεταναστεύσεις που διασχίζουν τη Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική. Κάποιοι είναι κανονικοί πρόσφυγες από ακυβέρνητες περιοχές. Αλλά άλλοι πιστεύουμε ότι σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα και, ναι, πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχουν εξτρεμιστικά στοιχεία». Σε αντίστοιχες δηλώσεις έχει προβεί ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της Βρετανίας UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, καθώς και ο επικεφαλής της ιταλικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι.

Ο όρος «δουλέμποροι»

Πάνω από 300 ειδικοί στη μετανάστευση, από πανεπιστήμια όπως η Οξφόρδη, το Χάρβαρντ και το LSE, υπέγραψαν χθες κείμενο με το οποίο καταγγέλλουν τη ρητορική που αναπτύσσεται γύρω από το μεταναστευτικό στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα στρέφονται εναντίον της χρήσης του όρου «δουλέμποροι», τονίζοντας ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες που επιδιώκουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο το κάνουν με τη βούλησή τους. «Η μελέτη της ιστορίας της δουλείας καθιστά σαφές ότι αυτό που συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν έχει καμία ομοιότητα με το εμπόριο σκλάβων στον Ατλαντικό. Οι Αφρικανοί που είχαν πιαστεί σκλάβοι δεν ήθελαν να μετακινηθούν. Σήμερα, όσοι ταξιδεύουν προς την Ευρώπη το επιθυμούν. Αν μπορούσαν, θα έπαιρναν τις φθηνές αεροπορικές πτήσεις που συνδέουν την Ευρώπη με την Αφρική, με πολύ μικρότερο κόστος από το κόστος της εξαιρετικά επικίνδυνης θαλάσσιας διάσχισης. Και αυτοί που τους αποτρέπουν από το να μετακινηθούν με ασφάλεια δεν είναι ούτε “δουλέμποροι” ούτε “λαθροδιακινητές”».

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου