Συνεχίζεται η δημοσίευση «αντικρουόμενων» σε πρώτη ανάγνωση ρεπορτάζ σχετικά με τις κρατήσεις από τη Γερμανία προς την Ελλάδα. Αρχικά ήταν τα στοιχεία του ΣΕΤΕ που έδειχναν ένα μούδιασμα τον Μάρτιο σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο αλλά και σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.
Μετά ήρθαν δηλώσεις εκπροσώπων tour operators στην DW όπως π.χ. TUI, Alltours και Thomas Cook που έκαναν λόγω για μία πολύ καλή πορεία στα περυσινά αυξημένα επίπεδα των κρατήσεων.
Τώρα έρχεται ο γερμανικός τουριστικός οργανισμός Traveltainment που αναφέρει ότι παρατηρείται γενικότερα μία πτώση της ζήτησης από τους Γερμανούς για διακοπές σε μεσογειακούς προορισμούς τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, με την Ελλάδα όμως να καταγράφει ίσως τις χειρότερες επιδόσεις . Σαν παράδειγμα στην Ισπανία υπάρχει μία μικρότερη αύξηση 7% στην Palma έναντι 15% τον προηγούμενο μήνα ενώ παρατηρείται καθαρή πτώση τη ζήτησης για τα Canary Islands όπως είναι η Fuerteventura (-13%), Las Palmas -11%), Tenerife South (-4%) και Arrecife (-1%).
Στην Ελλάδα για τρίτο μήνα παρατηρείται μία μείωση σε κάποιους προορισμούς όπως το Ηράκλειο (-11%) έναντι -16% τον Μάρτιο και -8% τον Φεβρουάριο .
Επίσης και η Ρόδος δείχνει μείωση 13%. Σε ότι αφορά την Αίγυπτο υπάρχει μία αύξηση κατά 15% στους κύριους Αιγυπτιακούς προορισμούς και ειδικά στο αεροδρόμιο Hurghada τον τελευταίο μήνα, ωστόσο το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο από το 50% των τριών πρώτων μηνών του 2015.
Η Τουρκία δείχνει και πάλι μια ισχυρή ανάπτυξη κατά 13% στα πακέτα διακοπών τον Απρίλιο έναντι 20% τον Μάρτιο και 14% τον Φεβρουάριο.
Η Τουρκία κάνει προσφορές σε απάντηση της πτώσης από Ρωσία. Η Τουρκική Ριβιέρα είναι top προορισμός με μερίδιο 33% στα δέκα μεγαλύτερα αεροδρόμια. Κερδισμένος προορισμός αυτός της Βουλγαρικής Βάρνας που είδε μία αύξηση στις κρατήσεις κατά 12% τον Απρίλιο σαν συνέχεια ενός 16% του Μαρτίου. Εκτιμάται ότι εστράφησαν στη συγκεκριμένη πόλη και την Μαύρη Θάλασσα τουρίστες που αρχικά είχαν επιλέξει την Τυνησία, αλλά στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη λόγω των γνωστών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην χώρα αυτή, με την επίθεση στο Μουσείο.
Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες καθώς αναμένονται νέα στοιχεία από τον ΣΕΤΕ για την πορεία των κρατήσεων φέτος από την γερμανική και την βρετανική αγορά.
Τέλος το μούδιασμα φαίνεται νε επιβεβαιώνεται ως ένα βαθμό και από τα στοιχεία των αφίξεων του πρώτου τετραμήνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου η άνοδος των αφίξεων μετριάστηκε σε ποσοστό 17,5%, με 1.519.481 επισκέπτες, ενώ στο τρίμηνο ήταν 28,8%. Η Αθήνα φαίνεται να πρωταγωνιστεί καθώς διατηρεί τη δυναμική της με άνοδο 21,3% τον Απρίλιο και 27% στον τετράμηνο.
Ωστόσο χωρίς το ποσοστό της Αθήνας οι αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια τον Απρίλιο μειώθηκαν κατά 3%. Τα περισσότερα αεροδρόμια είχαν αρνητικό πρόσημο τον προηγούμενο μήνα, εκτός από τη Ρόδο (5,8%), τη Σαντορίνη (93,3%), τον Αραξο (37,6%), την Καλαμάτα (17,7%), τη (Σάμο 33%) και την Κάρπαθο (1.694%). Στο αύξηση παρουσιάζουν οι αφίξεις στη Θεσσαλονίκη (13,7%), στη Ρόδο (2,7%), στα Χανιά (8%), στη Σαντορίνη (97,5%), στην Καλαμάτα (9,4%), στην Κέρκυρα (1,1%), στον Αραξο (37,6%), στη Σάμο (33%) και στην Κάρπαθο (1.696%). Αντίθετα, μείωση καταγράφεται στην Κω (23,1%), στο Ηράκλειο (1,4%), στη Ζάκυνθο (3,2%), στη Μύκονο (31,1%), στην Κεφαλονιά (14,3%), στο Ακτιο (50,2%), στη Σκιάθο (100%), στην Καβάλα (19,5%) και στη Μυτιλήνη (7,2%).
bluebirds.gr