Συνεντεύξεις

Δ. Κρεμαστινός: «Τα κυβερνητικά μέτρα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ύφεση»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Ανατρεπτικός στις απόψεις του σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών, εμφανίζεται, σε συνέντευξή του στην «δ», ο αντ/δρος της Βουλής και ο βουλευτής του Πασόκ καθηγητής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός. Σήμερα, ξεκαθαρίζει ότι «οι εκλογές δεν έχουν νόημα» εξηγώντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η εναλλαγή δύο κομμάτων (της Ν.Δ. και του Σύριζα) στην εξουσία, που δεν έχουν πετύχει τους στόχους τους. Ο κ. Κρεμαστινός, καλεί τώρα τους νησιώτες βουλευτές να μην ψηφίσουν άλλα δυσβάστακτα μέτρα τα οποία πλήττουν ανεπανόρθωτα τα νησιά και υποθηκεύουν το μέλλον τους, θεωρώντας ότι είναι αντισυνταγματικό το να ψηφίζεις νόμους που δεν προστατεύουν την ζωή και την ανάπτυξη τους.
Ειδικά για την ‘Δημοκρατική Συμπάραταξη’, θεωρεί ότι ο στόχος είναι η επάνοδος των δυνάμεων που στήριζαν παραδοσιακά το Πασόκ, στον ίδιο χώρο και όχι η ‘διάλυση’ του πάλαι ποτέ ισχυρού κόμματος.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση η οποία κυριαρχεί μέσα στην Βουλή και κυρίως με αφορμή τις εντάσεις και τους πολύ υψηλούς τόνους τα οποία παρακολουθούμε στα τηλεοπτικά δίκτυα, ο κ. Κρεμαστινός δηλώνει ευθαρσώς ότι ‘το κακό το κάνουν οι κάμερες’ αφού όλα γίνονται για χάρη της… τηλεθέασης!
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κρεμαστινέ, θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία κρίνονται άδικα και δυσβάστακτα για τους νησιώτες. Πώς το σχολιάζετε;
Τα μέτρα αυτά είναι πρωτίστως αντισυνταγματικά. Ο νομοθέτης θα πρέπει, όταν ψηφίζει έναν νόμο, να λαμβάνει υπόψη τη νησιωτικότητα. Δηλαδή να διαφοροποιείται το νομοθετικό έργο όσον αφορά τη νησιωτική Ελλάδα. Αυτά τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, όχι μόνον δεν προάγουν την ανάπτυξη –κυρίως στα νησιά- αλλά την καταστρέφουν, και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ύφεση. Κατά συνέπεια είναι αντίθετα με το Σύνταγμα. Η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, οι αυξήσεις που επέρχονται, το τέλος διανυκτέρευσης, η κατάργηση της έκπτωσης στα αλκοολούχα ποτά… όλα αυτά σωρευτικά, οδηγούν σε δραματική μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος. Αυτό θα έχει συνέπειες καθώς θα πρέπει πλέον να ανταγωνιστούμε άλλες χώρες που παρέχουν πιο φτηνές υπηρεσίες και σε καλύτερες τιμές.
Κατά συνέπεια θα πρέπει οι νησιώτες βουλευτές να προασπίσουν την νησιωτικότητα, ψηφίζοντας αρνητικά. Η κυβέρνηση οφείλει να επαναδιαπραγματευτεί αυτά τα μέτρα που πλήττουν τα νησιά καθώς θα υπάρξουν πολύ μεγαλύτερες συνέπειες από ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εάν οι ίδιοι οι βουλευτές αποδέχονται αυτά τα μέτρα, τότε είναι αρμόδιος ο ίδιος ο κόσμος να κρίνει τι είναι καλό και κακό για το μέλλον του.
• Με αφορμή και αυτό που είπατε, εκτιμάτε ότι είναι καλύτερο να γίνουν άμεσα εκλογές ή να γίνει προσπάθεια εθνικής συνεννόησης;
Ποια λύση να δώσουν οι εκλογές; Να ανέβει η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία και να επανέλθει ο Σύριζα στην αντιπολίτευση, όπως παλαιότερα; Γιατί δεν λύθηκαν τόσα χρόνια τα προβλήματα της χώρας; Άρα η κυβέρνηση που θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ξανά, θα πρέπει να είναι μια κυβέρνηση του λεγόμενου ‘ευρωπαϊκού τόξου’ και όχι να αποτελείται από δύο μόνον κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία και έχουν αποτύχει το ένα περισσότερο από το άλλο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ιστορία…
• Με αφορμή την πραγματοποίηση της 1ης Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Αθήνα, στις 14 και 15 Μαΐου, πώς βλέπετε να δρομολογούνται οι επόμενες εξελίξεις στον χώρο σας;
Η ‘Δημοκρατική Συμπάραταξη’ έχει να κάνει με τον προβληματισμό και τα όνειρα των ψηφοφόρων του Πασόκ που βλέπουν ότι τα πράγματα οδεύουν προς το χειρότερο. Πρέπει ο ίδιος ο κόσμος να έρθει για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Τα τελευταία χρόνια, είδαμε ότι δημιουργήθηκαν πολλά κόμματα διαμαρτυρίας τα οποία, αποδείχθηκε στην πράξη –όπως ο Σύριζα- ότι εάν κυβερνούσαν θα έκαναν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Άρα, κατά συνέπεια, τι νόημα έχει αυτή η αυταπάτη; Στόχος της ‘Δημοκρατικής Συμπάραταξης’ είναι η επάνοδος των δυνάμεων που στήριζαν παραδοσιακά το Πασόκ, στον ίδιο χώρο και όχι η έννοια ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά το Πασόκ είτε θα το υποκαταστήσουν άλλοι σχηματισμοί.
• Για να περάσουμε στα τεκταινόμενα της Βουλής, κ. Κρεμαστινέ, γινόμαστε όλοι θεατές του ‘παραλόγου’ με τις εντάσεις, τα φραστικά επεισόδια και τους πολύ υψηλούς τόνους που κυριαρχούν εκεί μέσα. Πώς το σχολιάζετε έχοντας και πολλά χρόνια κοινοβουλευτική πείρα;
Νομίζω πως όλο το…. κακό το κάνει η τηλεόραση! Οι βουλευτές, θέλουν να δείχνουν προς τα έξω αυτή την εικόνα, νομίζοντας ότι συγκινούν περισσότερο τον κόσμο. Δυστυχώς, αυτός είναι ο ουσιαστικότερος λόγος. Διότι μόλις αποσυρθούν οι κάμερες… δεν βλέπω να συνεχίζουν τις συμπλοκές και τις εντάσεις. Μόλις πάνε στο καφενείο της Βουλής… εκεί είναι όλα μια χαρά! Σας λέω ότι εκτός Βουλής είναι όλοι φίλοι.
• Κατά την άποψή σας, το υπάρχον οικονομικό-φορολογικό περιβαλλον θα βοηθήσει τις επενδύσεις που τόσο χρειάζεται η χώρα και ειδικότερα ο τόπος μας;
Ο μόνος τρόπος να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση είναι να κάνουμε ό,τι έκανε η Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν πλήρωνε τα δάνειά της, μέχρις ότου άρχισε να αναπτύσσεται η οικονομία της με την παραγωγή, την εξαγωγή κ.λπ. και να έχει κέρδη. Δυστυχώς, όμως η Γερμανία επέβαλε στην Ελλάδα ακριβώς το αντίθετο: δηλαδή πρώτα να αδυνατίσουμε οικονομικά για να γίνουμε ελκυστικοί και να έρθουν εδώ οι επενδυτές να επενδύσουν σε μια χώρα η οποία θα έχει οικονομικά καταρρεύσει. Αυτό ήταν λάθος, ευθύς εξαρχής και δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν καταφέραμε να το ανατρέψουμε. Χρειαζόμαστε περίοδο χάριτος χωρίς να πληρώνουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις για τουλάχιστον 20 χρόνια, ώστε να επέλθει η ανάπτυξη και να αναπνεύσουμε. Νομίζω ότι είναι η πιο υλοποιήσιμη πρόταση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου