Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης είπε από βήματος της Βουλής: “Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, ένας ψεύτης πρωθυπουργός ή ένας αυταπατώμενος πρωθυπουργός που δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του. Είτε ψεύτης, είτε αυταπατώμενος δεν αξίζει να είσαστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας”.
“Είστε ένας πρωθυπουργός που την άγνοιά του την εμφάνισε σαν μαγκιά. Οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον πρωθυπουργό τους. Εκτός όμως από την αυταπάτη υπήρξε και οργανωμένη πολιτική απάτη. Η χυδαιότερη επιχείρηση πολιτικής απάτης που έγινε ποτέ”, συνέχισε δηκτικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Ήρθε η ώρα του λογαριασμού
“Ανεξήγητος ο ενθουσιασμός της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ήρθε η ώρα του λογαριασμού, γιατί η ασχετοσύνη και η υποκρισία έχουν μεγάλο κόστος, και θα το πληρώσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως “η ελληνική οικονομία θα χάσει 21 δισ. ευρώ από την ύφεση και δεν χρειαζόμασταν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα. Επειδή καθηλωθήκαμε όμως στην ύφεση, υποχρεώνεστε τώρα να πάρετε δημοσιονομικά μέτρα που λειτουργούν με τη σειρά τους υφεσιακά. Έτσι, θα χάσουμε τους στόχους και θα πάρετε και άλλα μέτρα”.
Εξυπηρετείτε την πελατεία σας
“Οι αντοχές εξαντλούνται πλήρως και τα βάρη κατανέμονται με βάση την ιδεολογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι νέοι φόροι θα δυναμιτίσουν κάθε προσπάθεια δημιουργίας και ανάπτυξης. Όλο και περισσότεροι θα καταφύγουν στη μαύρη οικονομία, ενώ οι φόροι θα πλήξουν πρώτα τα μεσαία και χαμηλά στρώματα που υποτίθεται ότι προστατεύετε”, υπερθεμάτισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Στόχος σας η πληβειοποίηση της μεσαίας τάξης
Η ελληνική οικονομία έχασε για το 2015 και 2016 αθροιστικά 21 δισ. ευρώ, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Τα μέτρα που θα ψηφίσετε αποτυπώνουν την ιδεοληψία αλλά και την άγνοιά σας για την πραγματική οικονομία. Στερείτε από τους πολίτες το κίνητρο να εργαστούν”.
Κατηγόρησε., ακόμη, την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η “πληβειοποίηση της μεσαίας τάξης” και πρόσθεσε ότι “εξοντώνετε τους πάντες. Οι έμμεσοι φόροι είναι πιο άδικοι”.
Νομοθετείτε την αυταπάτη
Αναφερόμενος στα ισοδύναμα μέτρα είπε ότι “νομοθετείτε την αυταπάτη. Ντροπή σας”! Σε μία προσωπική αναφορά προς τον πρωθυπουργό σημείωσε ότι ο κόφτης δαπανών είναι αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας του, καθώς κανείς δεν τον πιστεύει από τους εταίρους. “Σας εξευτελίζουν, κύριε Τσίπρα”, τόνισε.
Ημέρα ντροπής η σημερινή
Η επίθεση του κ. Μητσοτάκη στον πρωθυπουργό συνεχίστηκε και για τον μηχανισμό διόρθωσης δαπανών. “Ο κόφτης είναι το μέτρο της προσωπικής σας αναξιοπιστίας, κ. Τσίπρα”, είπε με νόημα.
“Σας εξευτελίζουν με τον κόφτη και με το υπερταμείο, και προσβάλουν και τον ελληνικό λαό. Σήμερα είναι ημέρα ντροπής για την Βουλή των Ελλήνων. Πληρώνουμε τα ψέματα της κυβέρνησης. Γιατί το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας έχει ζωή 100 χρόνια; Γιατί δεν αρκούσε το ΤΑΙΠΕΔ;” αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Γιατί δεν σας εμπιστεύονται. Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η δομή και η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ αλλά οι ανακολουθίες σας”.
Ο άλλος δρόμος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε για όσα μπορεί να πετύχει για την περίοδο 2017-2021 και μια συμφωνία αλήθειας με τους εταίρους και την κοινωνία.
Όπως είπε η χώρα δεν μπορεί να πετύχει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για μια 15ετία. Καμία χώρα δεν το έχει πετύχει. Πρέπει να αναθεωρηθεί στο 2% και οι συνθήκες είναι ώριμες για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους.
Η πρόταση στους εταίρους πρέπει να έιναι: Εμείς θα κάνουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις και εσείς σε μικρότερα πλεονάσματα. Εμείς θα δεσμευτούμε σε ανάπτυξη 4% (που θα φέρει 120.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο) και εσείς σε ρύθμιση χρέους.
Όπως είπε ο στόχος για ανάπτυξη 4% κάθε χρόνο μέχρι το 2021 είναι εφικτός όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Ιρλανδίας.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρώτος στόχος πρέπει να είναι ένα κράτος που θα δίνει προτεραιότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Με ώριμους θεσμούς και με θεσμούς αλληλεγγύης. Με απόσυρση κράτους από χώρους που δεν δικαιολογείται η παρουσία του, με ολοκλήρωση του μηχανισμού αδειοδότησης επιχειρήσεων και με σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό περιβάλλον.
Πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις από 11% του ΑΕΠ σε 20% του ΑΕΠ σε μια πενταετία, κάτι που μπορεί να γίνει. Πρέπει να βάλουμε στόχο για αύξηση εξαγωγών κατά 10% ετησίως.
Τα παραπάνω είναι εφικτά αλλά χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση και όχι ο θίασος που μας κυβερνά σήμερα. Παράλληλα χρειάζεται άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με στοχευμένες περικοπές και μικρότερους φόρους.
Η επιδότηση στα ευγενή ταμεία είναι 1,2 δισ. ευρώ και μπορεί να περιοριστεί, ενώ μια ανάλυση δαπανών κωδικό προς κωδικό μπορεί να δώσει 400 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για μείωση της φοροδιαφυγής και είναι άξιο απορίας γιατί η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύεται τα capital controls για να υπάρξει παραπάνω χρήση πλαστικού χρήματος.
Όπως είπε αν πετύχει η διαπραγμάτευση για μείωση του στόχου στα πλεονάσματα για 2% τα 3/4 του δημοσιονομικού χώρου πρέπει να πάει σε μείωση φόρων.
Το χρέος
Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά το ΑΕΠ, ο παρονομαστής. Υπάρχει συζήτηση για το θέμα του χρέους και τη μέτρηση με όρους «παρούσας αξίας» την οποία η χώρα δεν παρακολουθεί.
Όπως είπε γνωρίζουμε ότι οι πιστωτές δεν μιλούν για κούρεμα χρέους και δεν θα κάνουν ουσιαστική παρέμβαση πριν το 2018. Δυστυχώς η απαραίτητη μετατροπή των μεταβλητών επιτοκίων σε σταθερά δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι.
Δεν εξασφαλίσατε τίποτα, είπε στον πρωθυπουργό γιατί δεν σας εμπιστεύονται. Χάσατε μοναδική ευκαιρία και δυστυχώς για τη χώρα ο Ευ. Τσακαλώτος θα εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Eurogroup για να κλείσει η αξιολόγηση με επτά μήνες καθυστέρησης.
Όσο πιο γρήγορα φύγετε, τόσο καλύτερα
Απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα είπε: “Είσαστε οπορτουνιστής, λαϊκιστής και εξουσιολάγνος, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι παραμονή στην εξουσία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι το πρόβλημα και πρέπει να φύγει το συντομότερο . Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο για την χώρα. Εμείς θα οικοδομήσουμε μία πολιτική συμμαχία, το πλατύ μεταρρυθμιστικό μέτωπο, που έχει ανάγκη η χώρα.Η ΝΔ έχει στόχο να υπηρετήσει τους πολίτες με υπευθυνότητα” κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.