Την μεγάλη επένδυση της Κρητηνίας φαίνεται ότι χτύπησε ο… κορωνοϊός, καθώς εκκρεμεί η έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την πρότυπη μονάδα τουρισμού υγείας, το οποίο όμως λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει παραπέμψει την υπόθεση σε μια από τις… επόμενες συνεδριάσεις που θα επαναπρογραμματιστούν.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω καθυστέρηση στην έναρξη εργασιών μιας επένδυσης που έχει ήδη περάσει από… 40 κύματα και ως φαίνεται απαιτείται κι άλλη αναμονή, μέχρι να ξεκινήσουν και πάλι τις συνεδριάσεις τα μέλη του ΚΑΣ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα στο ΚΑΣ υποβλήθηκε και εκκρεμεί από τις αρχές του Ιανουαρίου 2020 και όπως φαίνεται, το νωρίτερο πριν από τον Ιούνιο δεν πρέπει να αναμένονται εξελίξεις ως προς την ημερομηνία που θα συνεδριάσει το Συμβούλιο, για να εξετάσει την περίπτωση της επένδυσης που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής αλλά και ολόκληρου του νησιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», στο ΚΑΣ έχουν προσκομιστεί εγκαίρως όλα τα έγγραφα που ζητήθηκαν και απομένει πλέον μόνον η έγκριση ώστε στη συνέχεια να εκδοθούν οικοδομικές άδειες και να ξεκινήσουν οι εργασίες, όπως διακαώς επιθυμεί ο μεγαλοεπενδυτής, ο οποίος έχει έρθει αντιμέτωπος με τις πρωτόγνωρες και δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες στη χώρα μας που τον έφεραν πολλές φορές στα όριά του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έγραψε η «δ», ο μεγαλοεπενδυτής που προτίθεται να χρηματοδοτήσει την πρότυπη μονάδα υγείας, δέχθηκε πρόταση από Τούρκους επιχειρηματίες να εγκαταλείψει την προσπάθεια στη Ρόδο και να επενδύσει τα χρήματά του για την κατασκευή της ίδιας μονάδας στην «Αττάλεια» (!) προσφέροντάς του γη και ύδωρ για να αλλάξει τα πλάνα του και να εγκαταλείψει την Ελλάδα, ωστόσο ο ίδιος επιμένει να παλεύει με το τέρας της γραφειοκρατίας στη χώρα μας.
Τούρκοι επιχειρηματίες που παρακολουθούν με ενδιαφέρον την πορεία του έργου στην Κρητηνία, αλλά και που έχουν αντιληφθεί πλήρως την καινοτομία της επένδυσης, σε μια περίοδο που ο τουρισμός Υγείας κερδίζει συνεχώς έδαφος, τον προσέγγισαν και του πρότειναν συνεργασία για την κατασκευή της μονάδας αποθεραπείας στην Αττάλεια, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να συναντήσει γραφειοκρατικές εμπλοκές, σε αντίθεση με όσα αντιμετωπίζει στην Ελλάδα, δείχνοντας απολύτως κατατοπισμένοι για την πορεία του έργου και τις δυσκολίες υλοποίησής του.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «δ», υπάρχει στενή «πολιορκία» από τους Τούρκους επιχειρηματίες οι οποίοι τους τελευταίους μήνες είναι σε συνεχή επαφή με τον μεγαλοεπενδυτή, προκειμένου να τον πείσουν να εγκαταλείψει την προσπάθεια στην Ρόδο και να επενδύσει το κεφάλαιό του στην γείτονα χώρα. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, σε μια τέτοια περίπτωση η Ρόδο θα βγει πολλαπλώς χαμένη και είναι απαραίτητο να κινητοποιηθούν με κάθε τρόπο οι τοπικοί φορείς αλλά και οι βουλευτές του νομού, προκειμένου να συνδράμουν στην απεμπλοκή του έργου.
Όπως έγραψε η «δ», η αξιοποίηση της ιστορίας του τόπου στην Άμαρτο, μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα πόλο έλξης για τους επισκέπτες, πέρα από τις θεραπείες ευεξίας και την απόλαυση της παρθένας φύσης της νοτιοδυτικής Ρόδου. Στο νησί μας υπάρχουν ήδη δείγματα ότι η ανάπτυξη του τουρισμού μπορεί να συμβαδίζει με την αξιοποίηση αρχαιολογικών ευρημάτων και μάλιστα να λαμβάνει επιπρόσθετη αξία και δυναμική σε συνάρτηση με την νέα μελέτη της μονάδας.
Στόχος της μονάδας είναι η αναζωογόνηση και η ευεξία, κάτι που προσδίδει αξία και ιδιαιτερότητα σε αυτή την επένδυση σε πανελλήνιο επίπεδο. Το έργο αυτό το έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία που προσβλέπει σε αυτό για την ένταξη της νοτιοδυτικής Ρόδου στον τουριστικό χάρτη. Μάλιστα, η έμφαση που θα δοθεί στη διατροφή με τοπικά προϊόντα και στην ανάδειξη της τοπικής παράδοσης, θα έχει θετικά οφέλη σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
Επιπλέον, πρόκειται για ένα έργο με κοινωνικό αλλά και περιβαλλοντικό πρόσημο, που θα αλλάξει την φυσιογνωμία όχι μόνο της δυτικής πλευράς του νησιού αλλά ολόκληρης της Ρόδου και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για μια καινοτόμο επένδυση σε κάθε επίπεδο.
Ο σχεδιασμός του έργου, έχει φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με πρόβλεψη για «πράσινες στέγες», εξοικονόμηση υδάτινων πόρων με επανάχρηση-ανακύκλωση και αφαλάτωση, αλλά, μεταξύ άλλων, και για πρωτότυπη επεξεργασία λυμάτων.
Να σημειωθεί πως στην περιοχή, εντοπίστηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αγροτικής εγκατάστασης των πρωτοβυζαντινών χρόνων και ευρήματα που πιστοποιούν ότι η παραγωγή του λαδιού και του κρασιού έχει μεγάλη παράδοση στην περιοχή.
Η επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, έγινε με βασικό γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό σε αυτό και στις αρχές της οικολογίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά η Αρχαιολογία έχει δεσμεύσει χώρο 1.100 τ.μ. όπου εντοπίστηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αγροτικής εγκατάστασης των πρωτοβυζαντινών χρόνων και ευρήματα που πιστοποιούν ότι η παραγωγή του λαδιού και του κρασιού έχει μεγάλη παράδοση στην περιοχή
Η σύλληψη της ιδέας έγινε από έναν Ισραηλινό, επώνυμο γιατρό, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, σχεδίαζε για αρκετό καιρό το όλο εγχείρημα. Η επιλογή της τοποθεσίας προέκυψε τυχαία και αποδίδεται σε ταξίδι αναψυχής με ιστιοπλοϊκό σκάφος που πραγματοποίησε στην περιοχή αυτή ο γιατρός. Το σκάφος πέρασε ανοικτά από τη θαλάσσια περιοχή της Κρητηνίας και αμέσως κέρδισε το ενδιαφέρον του.
Η μονάδα θα ακολουθεί όλα τα πρότυπα ενεργειακής αυτονομίας. Γενικά, όλα όσα θα συνοδεύουν τη συγκεκριμένη επένδυση θα είναι πρωτοποριακής εφαρμογής και αναμένεται να προκαλέσουν το ενδιαφέρον τόσο του επιστημονικού, όσο και του τεχνικού κόσμου.
Ο σημερινός επενδυτής, είναι ο τέταρτος κατά σειρά που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει τα χρήματά του στο project της Κρητηνίας, ωστόσο τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι χρονοβόρες διαδικασίες λειτούργησαν αποτρεπτικά όλο αυτό το διάστημα, γι αυτό και οι ελπίδες εναποτίθενται πλέον στην νέα κυβέρνηση.
Ηδη έχουν προηγηθεί άλλοι τρεις επενδυτές που εγκατέλειψαν την προσπάθεια, μεταξύ των οποίων μια εταιρεία-κολοσσός από το Ισραήλ που επενδύει σε καινοτόμα projects και ένας Ελληνας μεγαλογιατρός που δραστηριοποιείται στην Ελβετία, ωστόσο ερχόμενοι αντιμέτωποι με το τέρας της γραφειοκρατίας, εγκατέλειψαν την προσπάθεια απογοητευμένοι.
Η αρχική πρόθεση ήταν οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2017 ωστόσο λόγω της γραφειοκρατίας και των ρυθμών χελώνας που ακολουθούνται στην Ελλάδα, το χρονοδιάγραμμα… ξεχείλωσε καταγράφοντας καθυστέρηση ήδη δυο ετών χωρίς να έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το τοπίο, με μοναδική αχτίδα φωτός την δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για απεμπλοκή όλων των μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα.
https://www.dimokratiki.gr/22-05-2020/thyma-toy-koronoioy-kai-i-megali-ependysi-stin-kritinia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.