Στην πρώτη γενική συνέλευση του ΠΡΟΤΟΥΡ που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι συμμετείχε ο επικεφαλής της παράταξης «Ρόδος Αξιών» Δημήτρης Κρητικός.
Ο κ. Κρητικός στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε επισήμανε μεταξύ άλλων τη μεγάλη καθυστέρηση στη σύγκληση του οργάνου και την υπολειτουργία του διαδικτυακού τόπου του ΠΡΟΤΟΥΡ, δηλώνοντας συγκεκριμένα: «θα ήθελα , να καταθέσω δυο επισημάνσεις, χωρίς ίχνος αντιπολιτευτικής διάθεσης. Η πρώτη, αφορά τη μεγάλη αργοπορία σύγκλησης της πρώτης τακτικής γενικής συνέλευσης και η όποια επίκληση περί της πανδημίας, είναι μη δικαιολογήσιμη.
Ωστόσο τίθεται και θέμα λειτουργίας αυτής, αποσαφήνισης του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της και ρύθμισης νέου που θα υπακούει σε αρχές και κανόνες με πραγματικό όφελος για το ροδιακό τουρισμό. Τα όργανα έπρεπε να είχαν συγκροτηθεί από το τέλος του 2019 ή τις αρχές του 2020.Εδώ διαφαίνεται ένα έλλειμμα οργάνωσης και διακυβέρνησης του Δήμου Ρόδου. Και η δεύτερη, αφορά το επίπεδο λειτουργίας του διαδικτυακού τόπου του ΠΡΟΤΟΥΡ προκειμένου να προβάλλεται ο Ροδιακός τουρισμός».
Ο επικεφαλής της «Ρόδος Αξιών» τόνισε ότι απαιτείται αλλαγή του θεσμικού νομικού του πλαισίου και πρότεινε να συσταθεί ένα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Οργανισμός Προώθησης και Διαχείρισης του Ροδιακού Τουρισμού και Πολιτισμού», υπό την εποπτεία του Δήμου Ρόδου.
Να ανήκει στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και να λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, διεπόμενο από διατάξεις νόμου καθώς και του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του. Το ΝΠΙΔ να απολαμβάνει όλων των διοικητικών, οικονομικών, δικαστικών, ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου προνομίων και ατελειών του Δημοσίου. Ή εναλλακτικά να συσταθεί υπό τη μορφή ΝΠΙΔ ΑΕ ειδικού σκοπού του Δήμου Ρόδου, το οποίο θα λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς αλλά και προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.
Αμφότερες οι μορφές να είναι διοικούμενες από ΔΣ τουλάχιστον 9μελές με τη συμμετοχή εκπροσώπων παραγωγικών φορέων και πάντα με λογοδοσία και ελέγχους του σώματος ορκωτών λογιστών για διαφάνεια και χρηστή δημοσιονομική διαχείριση. Εξάλλου ήδη το πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προέβλεπε την ίδρυση ενός τέτοιου φορέα σε Ρόδο και Σαντορίνη.
«Σε μια συγκυρία όπου τα ερωτήματα, οι μεταβλητές και οι υποθέσεις κατισχύουν , υπάρχουν δύο άνευ αμφισβήτησης δεδομένα. Αφενός μεν ότι η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολή
και δεν θα είναι σε τίποτα συγκρίσιμη με τις προηγούμενες, αφετέρου δε πως πρέπει να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία και μέριμνα για τον κλάδο του τουρισμού, τα οποία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά της παρούσας κατάστασης. Δεν είμαστε μόνοι, υπάρχει μια μεγάλη ευρωπαϊκή τουριστική αγορά, η οποία αναζητά μερίδιο.
Ο σχεδιασμός πρέπει να λάβει υπόψη του τις τάσεις που αναδεικνύονται στον τουρισμό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την τρέχουσα περίοδο, και είναι οι εξής: ο αυξημένος ανταγωνισμός μεταξύ τουριστικών προορισμών, η εξάπλωση και αύξηση των αερογραμμών χαμηλού κόστους, η χρήση του διαδικτύου ως μείζονος διαύλου σχεδιασμού και διανομής τουριστικών προϊόντων, γι αυτό επιμένω στην αναβάθμιση της ΠΡΟΤΟΥΡ καθώς και άνοδος των εξατομικευμένων διακοπών, το ισχυρό ευρώ, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της δυνατότητας να επωφελούνται οι πελάτες από τις διακυμάνσεις του εθνικού νομίσματος, ο περιορισμός του χρόνου των διακοπών και της δαπάνης στον προορισμό, η σύνδεση του παραθερισμού με την ενεργητική συμμετοχή των τουριστών σε ενότητες δραστηριοτήτων και η είσοδος νέων προορισμών στην τουριστική αγορά.
Συνεχιζόμενες και ενισχυμένες απαιτήσεις ασφάλειας σε σχέση με ότι υπήρχε. Συντομότερες και συχνότερες παραδοσιακές διακοπές. Ενδυνάμωση των χωρών που εξειδικεύονται σε ειδικές μορφές τουρισμού και υποδομές, και ζήτηση για αυθεντικές εμπειρίες, γνωριμία με τη φύση και τον πολιτισμό των προορισμών. Υπό αυτό το πρίσμα οφείλουμε να σχεδιάσουμε με μίκρο, μέσο και μάκρο ορίζοντα» είπε ο κ. Κρητικός στη γενική συνέλευση.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του υπογράμμισε τα εξής: «Επιθυμώ διακαώς, το νησί μας στο θέμα του τουρισμού να βγει κερδισμένο την επόμενη μέρα, εξαιτίας του μικρού αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού. Θα πρέπει όμως προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, να ληφθούν μέτρα πολύ δραστικά, ώστε να εκπέμπεται εμπιστοσύνη και ασφάλεια σε όσους επιλέξουν για τόπο διακοπών τους τη Ρόδο. Απαιτείται συνεργασία και οργάνωση άμεσα και με προγραμματικό ορίζοντα καθορισμένου επιχειρησιακού σχεδίου, για τη στήριξη της εμπορικής επιχειρηματικότητας του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας εν γένει, καθώς και για πολλαπλασιαστικά οφέλη αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού».