Στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ την Παρασκευή 19 Μαίου συζητήθηκε, με αφορμή την σύνταξη της ημερήσιας διάταξης της τακτικής Γ.Σ. της 30ης Ιουνίου, το θέμα της εισδοχής της «Ένωσης Διαιτητών – ΟΔΠΕ» ως μέλους της Ομοσπονδίας.
Κατά τη συζήτηση που έγινε, επιβεβαιώθηκε ότι στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν άνθρωποι της UEFA για να συζητήσουν για το συγκεκριμένο θέμα. Υπήρξε, μάλιστα συνάντηση με τον Τάσο Σιδηρόπουλο, επειδή ανήκει στην κατηγορία ελίτ της UEFA.
O Σιδηρόπουλος παρουσίασε το σχέδιό του για μια νέα «Ένωση Διαιτητών», που έχει ως εξής: Θα δημιουργηθούν σωματεία διαιτητών, που θα απαρτίζονται από τους αξιολογημένους διαιτητές (δηλαδή αυτούς που είναι στους πίνακες της ΕΠΟ για τα εθνικά πρωταθλήματα), τους αξιολογημένους παρατηρητές και εκπαιδευτές κλπ.
Το «σχέδιο» Σιδηρόπουλου προβλέπει την μετατροπή της υφιστάμενης «Ένωσης Διαιτητών – ΟΔΠΕ» σε ένα από τα σωματεία, που θα αποτελείται από μη αξιολογημένους πρώην διαιτητές, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν την ιδιότητα του διαιτητή.
Τα σωματεία διαιτητών θα είναι έως πέντε -γι’ αυτό ζήτησε την τροποποίηση του καταστατικού της ΕΠΟ, που προβλέπει ότι απαιτούνται δέκα σωματεία για τη σύσταση νέας Ένωσης- και από αυτά θα προκύπτει η διοίκηση της νέας «Ένωσης Διαιτητών».
Ωστόσο, με διάταξη που πέρασε από τη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ναι μεν προβλέπει να δοθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους εν ενεργεία διαιτητές, αναφέρει όμως ρητά ότι η Ένωση Διαιτητών, που θα γίνει μέλος της ΕΠΟ είναι η υφιστάμενη «Ένωση Διαιτητών – ΟΔΠΕ».
Επομένως μεταξύ του «σχεδίου Σιδηρόπουλου» και του υφιστάμενου νόμου υπάρχει χάσμα.
Οι άνθρωποι της UEFA, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΕΠΟ ήταν αναφανδόν υπέρ του «σχεδίου Σιδηρόπουλου». Ωστόσο όταν ενημερώθηκαν ότι αυτό (το σχέδιο) είναι κόντρα στο νόμο αλλά και στο τί ο νόμος αναφέρει, αποδέχθηκαν τη συμμετοχή των μη εν ενεργεία διαιτητών στην Ένωση Διαιτητών, χωρίς, όμως να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο.
Τα μέλη της Ε.Ε. της ΕΠΟ βλέποντας τις διαφορές που υπάρχουν, πρότειναν οι δύο πλευρές να έρθουν σε συζητήσεις και να καταλήξουν σ’ ένα σχέδιο κοινής αποδοχής.
Αποφασίστηκε στην τακτική Γ.Σ. να τροποποιηθεί το καταστατικό ώστε να παρέχεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους εν ενεργεία διαιτητές. Διαφορετική ήταν η θέση του προέδρου της ΕΠΣ Δράμας, Γ. Χατζησαρόγλου, ο οποίος πρότεινε να μην γίνει μέλος της ΕΠΟ η «Ένωση Διαιτητών», παρότι προβλέπεται και από το καταστατικό και από συνιστάται από την «Ολιστική Μελέτη».
Πηγή: soccerplus.gr