Κάθε χρόνο γίνεται μια σοβαρή παγκόσμια έρευνα για το πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες τη δημοκρατία σε πάνω από 50 χώρες του κόσμου, την οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ. Η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, παίρνει έως και… δικαιωματικά τα πρωτεία παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη σημασία που έχει το δημοκρατικό πολίτευμα για τους πολίτες, με ποσοστό 94%, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος κινείται στο 85%. Κι εκεί σταματούν τα καλά νέα. Μόλις 43% των Ελλήνων εμφανίζεται να θεωρεί ότι η χώρα μας είναι αρκούντως δημοκρατική, ενώ στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκεται η Γαλλία με 46%.Οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει κι ένα «αντιληπτό έλλειμμα δημοκρατίας» (Perceived Democratic Deficit), όπου η χώρα μας παίρνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών της έρευνας, καθώς πρακτικά συγκρίνεται η υψηλή σημασία που δίνουν οι πολίτες μας στην αξία της δημοκρατίας με τον χαμηλό βαθμό ικανοποίησής τους απ’ αυτή. Κι αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει πολύ τις ντόπιες πολιτικές ηγεσίες! Επιπλέον σημειώστε ότι οι πολίτες σε όλες σχεδόν τις χώρες θεωρούν πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημοκρατία στη χώρα τους είναι η οικονομική ανισότητα, με τους Έλληνες να έχουν τα πρωτεία. Δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος που αναφέρουν οι πολίτες πλειοψηφικά στις περισσότερες χώρες (περιλαμβανομένης της Ελλάδας) είναι η διαφθορά.
Για προβληματισμό
Από:
news room
Σχετικά
- Για προβληματισμό Οι εναπομείναντες κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της Βενετίας εκφράζουν φόβους ότι η…
- Ο Βασ. Υψηλάντης εισηγητής της ΝΔ για τον προϋπολογισμό 2023: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για τους Έλληνες για… Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης μίλησε στην…
- Ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για… Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου θα ήθελε να επισημάνει μερικά στοιχεία τα…
- Ο Γ. Χατζής, για τις ελλείψεις των κρατικών υποδομών, για την βραχυχρόνια μίσθωση, για το τέλος κλιματικής αλλαγής Την άδικη αντιμετώπιση των ξενοδοχειακών μονάδων ειδικά αυτών των μικρότερων κατηγοριών έναντι…