Τοπικές Ειδήσεις

Σύστημα τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι

Μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται από ηλικιωμένους συμπολίτες μας για το σύστημα τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι που εφαρμόζει ο Δήμος Ρόδου για την υποστήριξη της αυτόνομης διαβίωσης στο σπίτι τους.
Όπως δήλωσε στη «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Θωμάς Σωτρίλλης, ήδη 56 συμπολίτες μας έχουν εφοδιαστεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό και συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενώ έχουν κατατεθεί ακόμα 80 αιτήσεις που θα εξεταστούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
«Ηδη 56 συμπολίτες μας, στην πόλη και στα χωριά μας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και διαμένουν μόνοι τους λαμβάνουν εξατομικευμένη προσοχή ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους, ενισχύοντας την ανεξαρτησία τους και το αίσθημα ασφάλειας, βελτιώνοντας παράλληλα την καθημερινότητά τους. Θα εξεταστούν ακόμα 80 αιτήσεις συμπολιτών μας για την ένταξή τους στο πρόγραμμα στο οποίο συνολικά θα ενταχθούν 100 άτομα, στην πρώτη φάση. Σε επόμενη φάση, κι εφόσον υπάρχει ανάγκη, θα εξετάσουμε την επέκταση του προγράμματος για ακόμα 100 συμπολίτες μας».
Σύμφωνα με τον κ. Σωτρίλλη, μέχρι στιγμής το πρόγραμμα εφαρμόζεται χωρίς προβλήματα σε συμπολίτες μας που διαμένουν μόνοι και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας τα οποία δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους και πλέον μπορούν ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστούν βοήθεια, να εξυπηρετηθούν άμεσα.
Το σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι αποτελεί το 5o υποέργο του Ταμείου Ανάκαμψης για το οποίο επιδοτείται ο Δήμος Ρόδου.
Η υπηρεσία υποστήριξης αυτόνομης διαβίωσης ηλικιωμένων είναι μια κοινωνική υπηρεσία τηλεφροντίδας που στοχεύει στην υποστήριξη της αυτόνομης διαβίωσης στο σπίτι τους. Άτομα που ενδεχομένως κινδυνεύουν λόγω ηλικίας, ή με προβλήματα υγείας ή κοινωνικής απομόνωσης, τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής.
Το έργο αφορά φροντίδα σε πιλοτικό στάδιο 100 ατόμων που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν έχοντας βαριά προβλήματα υγείας. Εγκαθίσταται από τον ανάδοχο ο εξοπλισμός που είναι το βραχιόλι το οποίο το φοράει το άτομο που χρήζει τηλεφροντίδας καθώς και ένα ηχείο. Σε κάθε σπίτι του ατόμου που απαιτείται τηλεφροντίδα πρέπει να υφίσταται γραμμή δεδομένων δηλαδή σύνδεση ίντερνετ.
Το βραχιόλι καταγράφει τις συνήθεις κινήσεις του ασθενούς και δημιουργεί το σύνηθες προφίλ του, δηλαδή το σύνολο των δραστηριοτήτων του σε καθημερινή βάση και σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάποια παράξενη δραστηριότητα ενημερώνεται το κέντρο ελέγχου που στη συνέχεια ενημερώνει τους υπευθύνους (Υπηρεσία βοήθεια στο σπίτι, συγγενείς, κλπ). Το ίδιο συμβαίνει αν πατηθεί και το κουμπί πανικού. Επισημαίνεται ότι στα 50 από τα βραχιόλια που έχουν χορηγηθεί, υπάρχει και η δυνατότητα ανίχνευσης πτώσης.
Το βραχιολάκι καταγράφει τις κινήσεις του ασθενούς και δημιουργεί το σύνηθες προφίλ του, δηλαδή το σύνολο των δραστηριοτήτων του σε καθημερινή βάση. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί μια ασυνήθιστη δραστηριότητα, στέλνει σήμα στο κέντρο ελέγχου, το οποίο στη συνέχεια, ενημερώνει τους οικείους του ασθενούς που έχουν δηλωθεί όπως επίσης την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ.
Η ίδια διαδικασία ακολουθείται αν ο ασθενής πατήσει και το κουμπί πανικού, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ανίχνευσης πτώσης.
Ο ηλικιωμένος πέρα από τις ειδοποιήσεις σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο κα να συνομιλήσει με ειδικά εκπαιδευμένο για θέματα που τον απασχολούν, αν δεν αισθάνεται καλά ακόμα και αν αισθάνεται μοναξιά.
Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες τηλεφροντίδας προστατεύουν τους ηλικιωμένους από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 προσφέροντας υπηρεσίες πρόνοιας εξ αποστάσεως, μειώνοντας τις μη απαραίτητες μετακινήσεις των ηλικιωμένων και παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε μία ομάδα πληθυσμού που επιβαρύνθηκε περισσότερο από τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων λόγω πανδημίας.
Το σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι είναι το 5ο υποέργο του προγράμματος Smart Cities. Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη στις 12 Φεβρουαρίου 2024. Ο προϋπολογισμός ανερχόταν στα 300.000 ευρώ και ο ανάδοχος υπέβαλε προσφορά ύψους 294.004 ευρώ για 100 συνολικά άτομα που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι να μπορεί ο μοναχικός ηλικιωμένος ανά πάσα στιγμή να έχει σύνδεση με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που θα μπορεί να τον εξυπηρετεί 7 μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο».
Εγκαθίσταται από τον ανάδοχο ο εξοπλισμός που αποτελείται από ένα βραχιολάκι το οποίο φοράει το άτομο που χρήζει τηλεφροντίδας και ένα ηχείο. Σε κάθε σπίτι του οφελούμενου ατόμου πρέπει να υφίσταται γραμμή δεδομένων σε απλή γλώσσα Internet ή GSM (κάρτα δεδομένων) που χρησιμοποιεί το κινητό, το τάμπλετ κλπ.
Στόχος του Δήμου Ρόδου όπως δήλωσε στη «δ» ο κ. Σωτρίλλης είναι, το πρόγραμμα να επεκταθεί και να μπορούν να εξυπηρετούνται περισσότεροι ωφελούμενοι.
Να σημειωθεί ότι η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι αρχικά για δύο χρόνια.
Ο Δήμος Ρόδου είναι ένα από τους 11 πανελλαδικά που θα μετατραπούν σε έξυπνες πόλεις, στο πλαίσιο του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματος, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης δείχνει και την ευαισθησία της δημοτικής αρχής Ρόδου που θέτει στο επίκεντρο τον ευάλωτο άνθρωπο της τρίτης ηλικίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου