Ειδήσεις

Κανένα θέμα παγώματος του νέου ΕΣΠΑ-Όσοι έστησαν καρτέλ θα πληρώσουν

Στην εκπομπή Πρωινή Ζώνη με την Μαρίνα Δεμερτζιάν και την Εμμανουέλα Αργείτη, ήταν σήμερα (22/6/16) καλεσμένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, εστίασε στην τοποθέτησή του στο θέμα των τελευταίων ημερών σχετικά με τα καρτέλ των εργολάβων που δραστηριοποιούνταν γύρω από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά και για τις αλλαγές στα εργασιακά, τον εκλογικό νόμο και τον νέο αναπτυξιακό νόμο. 

Για τα καρτέλ του ΕΣΠΑ

«Πρόκειται για υπόθεση που αφορά τα προηγούμενα ΕΣΠΑ και η οποία ερευνάται. Η ίδια, μάλιστα η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει θέσει ζητήματα σχετικά με το πως διαχειρίστηκαν τα κονδύλια. Αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με το πόρισμά της καταλήξει ότι πράγματι υπήρχε ζήτημα, τότε θα υπάρξουν δημοσιονομικές διορθώσεις, ώστε να αναζητηθούν χρήματα τόσο από τις εταιρείες, όσο και από τους φορείς υλοποίησης των έργων. Οι κανονισμοί του ΕΣΠΑ είναι ξεκάθαροι πάνω σε αυτό. Τα χρήματα θα αναζητηθούν από αυτούς που είχαν στήσει τα καρτέλκαι το κράτος θα τα καταλογίσει. Φαίνεται ότι αυτό το καρτέλ λειτουργούσε επί χρόνια και πρέπει επιτελούς αυτοί που δημιούργησαν τα προβλήματα να πληρώσουν».

«Τα θέματααυτά, πιστεύω, ότι δε θα προκαλέσουν το πάγωμα του νέου ΕΣΠΑ. Άλλωστε, από πλευράς μας, έχουν ήδη γίνει ενέργειες προκειμένου να συνεχίσει κανονικά η χρηματοδότηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει ενεργοποιηθεί το 25% του νέου ΕΣΠΑ και μέχρι το Σεπτέμβρη ελπίζουμε στο 50%, ώστε να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις. Γενικά, είμαστε πρώτοι στους δείκτες του ΕΣΠΑ, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, είτε κάποιοι το θέλουν, είτε όχι.Έχουμε δώσει εξετάσεις και έχουμε έρθει πρώτοι».

«Ένα επιπλέον στοιχείο, είναι ότι,για πρώτη φορά, δόθηκε πρώτα βάση στην ενεργοποίηση του ΕΠΑνΕΚ- χρηματοδοτήσεις για επιχειρήσεις- και στα προγράμματα για την ανεργία. Σε δεύτερο πλάνο ενεργοποιήθηκαν  οι χρηματοδοτήσεις για τα δημόσια έργα- εκεί δηλαδή που έχει παρουσιαστεί το πρόβλημα με τα καρτέλ- οπότε θεωρούμε ότι ιδίως τα επιχειρηματικά προγράμματα και αυτά σε σχέση με την ανεργία, δεν υπάρχει περίπτωση να παγώσουν».

«Τέλος, για όσους κατηγορούν την σημερινή κυβέρνηση για αυτή την κατάσταση, είναι σαν να μας κατηγορούν ότι δεν είχαμε μηχανή του χρόνου, ώστε να προβλέψουμε τις συνέπειες ενός ζητήματος που έγινε πριν χρόνια. Πως θα μπορούσαμε εμείς να ξέρουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια, οι μεγαλοεργολάβοι είχαν στήσει καρτέλ;»

Για τον νέο αναπτυξιακό νόμο

«Όπως παραδέχτηκε και ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, όλοι οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι χρηματοδότησαν έναν κρατικοδίαιτο καπιταλισμό, χαμηλής τεχνολογίας. Στον αντίποδα αυτού, εμείς φέρνουμε έναν αναπτυξιακό νόμο που ευνοεί συγκεκριμένες κατευθύνσεις, όπως η επιλογή που γίνεται να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Ο δικός μας αναπτυξιακός, είναι πολύ διαφορετικός από τους προηγούμενους, γιατί δίνει φορολογικά κίνητρα ύψους 45%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 54%. Το ξέρουμε ότι ακόμη υπολειπόμαστε της Ευρώπης, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι τώρα τα φορολογικά κίνητρα ήταν 5%. Επιπλέον, αυτός ο νόμος έχει μια άλλη λογική πάνω στην οποία δομείται: βάζει πλαφόν, βάζει στο επίκεντρο την αγροτοδιατροφή, καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες και χρηματοδοτεί τις θέσεις εργασίας. Να θυμίσω μόνο, ότι μέχρι τώρα, σύμφωνα με τους προηγούμενους νόμους, μια θέση εργασίας στοίχιζε 320. 000€, κάτι που είναι απαράδεκτο».

Για τα Εργασιακά

«Σχετικά με τα δημοσιεύματα όπου κατηγορούμαστε ότι κόβουμε επιδόματα, θέλω να θυμίσω ότι για αυτά ψηφίστηκε η κατάργησή τους από 1/1/2017, με τον νόμο 4172/2013. Δεν νομοθετήσαμε εμείς το κόψιμό τους. Δική μας βούληση είναι, από Σεπτέμβρη, να το αναιρέσουμε αυτό που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας  και να σταματήσουμε αυτό τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνει η χώρα. Ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ, μάλιστα, τοποθετήθηκε χθες λέγοντας ότι δεν είναι υπέρ των ομαδικών απολύσεων».

«Κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, λοιπόν, έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε μια μάχη για τη διασφάλιση, όσο το δυνατό, περισσότερων εργασιακών δικαιωμάτων».

Για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο

«Σε σχέση με τον εκλογικό νόμο, επειδή είμαι παλιός αριστερός, υποστηρίζω την απλή και ανόθευτη αναλογική, με κανένα μπόνους και με όριο το 3% για ευνόητους λόγους. Αν μπορέσουμε, μάλιστα, εγώ θα υποστήριζα να κατοχυρωθεί η απλή αναλογική και συνταγματικά, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου