Ειδήσεις

Ποια η επόμενη μέρα για τον ελληνικό τουρισμό μετά το βρετανικό δημοψήφισμα

Μια ανάσα πριν το δημοψήφισμα- ορόσημο που θα κρίνει το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξάνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Brexit στην ευρωπαϊκή οικονομία, με τα “απόνερα” να φθάνουν μέχρι την εγχώρια αγορά και πιο συγκεκριμένα στον τομέα του Τουρισμού.

Αν και όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. φαίνεται να κερδίζει έδαφος, το τοπίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει.

Τι είναι όμως αυτό που φοβούνται ξενοδόχοι και επιχειρηματίες του κλάδου; Σε περίπτωση που επικρατήσει η ψήφος υπέρ του Brexit, εκτιμάται πως εξαιτίας της πτώση της στερλίνας θα επηρεαστούν σημαντικά οι δαπάνες των Βρετανών και για διακοπές και κατανάλωση, ενώ και το κόστος των διακοπών αναμένεται να αυξηθεί, βάζοντας φρένο όχι μόνο στην ζήτηση για Ελλάδα, αλλά και για άλλους προορισμούς της Μεσογείου.

Και όλα αυτή τη στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία είναι η δεύτερη πιο σημαντική “πηγή” αφίξεων και εισπράξεων για τον Τουρισμό στη χώρα μας, μετά τη Γερμανία. Η βαρύτητα που δίνουν στελέχη του χώρου στη βρετανική αγορά είναι πολύ μεγάλη, καθώς τα τρία τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών. Τη χρονιά που πέρασε μάλιστα, οι Άγγλοι τουρίστες ξεπέρασαν τα 2,4 εκατ., αφήνοντας στις ελληνικές επιχειρήσεις περίπου δύο δισ. ευρώ έσοδα.

Το ενδεχόμενο ενός Brexit προβλημάτιζε ούτως ή άλλως έντονα φορείς του Τουρισμού εδώ και αρκετούς μήνες, εντούτοις η παρούσα χρονική συγκυρία που γίνεται το δημοψήφισμα μόνο αρνητική μπορεί να χαρακτηριστεί. Και αυτό γιατί ήδη ο ελληνικός Τουρισμός βγαίνει λαβωμένος από τις επιπτώσεις του προσφυγικού, που και φέτος είναι αισθητές, με την τουριστική ζήτηση να εξελίσσεται με βραδύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό, αλλά και επειδή οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και το μεγάλο ανταγωνισμό από την Τουρκία σε επίπεδο τιμών. Όλα τα παραπάνω έχουν έτσι κι αλλιώς επηρεάσει κατά πολύ την πορεία της σεζόν και χαμηλώνουν τις εκτιμήσεις για τα τουριστικά έσοδα, οπότε σε περίπτωση που οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας αποφασίσουν την έξοδό της χώρας από την Ε.Ε., τότε αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμη μεγάλο χτύπημα για τον κλάδο.

Είναι εξάλλου χαρακτηριστικά τα όσα δήλωνε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ότι δηλαδή η ζημιά από ένα πιθανό Brexit στον ελληνικό τουρισμό θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τις μέχρι σήμερα επιπτώσεις του προσφυγικού.

Η ανοδική πορεία της βρετανικής αγοράς συνεχίζεται και φέτος, γεγονός που, όπως αναφέρουν στελέχη του Τουρισμού, καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη να μην κλονιστεί αυτή η τάση, κάτι που φαίνεται να επιτυγχάνεται με την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στους κόλπους της Ε.Ε. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, ότι κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν 6,3% και διαμορφώθηκαν στις 107 χιλ. ταξιδιώτες. Την ίδια ώρα οι εισπράξεις από τους Άγγλους τουρίστες άγγιξαν τα 49 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,5%. Η φετινή χρονιά είχε δείξει από νωρίς πως θα είναι θετική, αφού με βάση την ζήτηση από τους tour operators, σημειωνόταν αύξηση στις προκρατήσεις κατά 6% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν. Άλλωστε και στον προγραμματισμό των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων από τις εταιρείες, ένα μεγάλο ποσοστό προερχόταν από την αγγλική αγορά.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου