Εκτενέστατο αφιέρωμα στο νησάκι που πλέει μεσοπέλαγα, έξι χλμ δυτικά της Ρόδου, κάνει η βρετανική Telegraph, με την ανταποκρίτρια της εφημερίδας να το αποκαλεί επίγειο, προσωπικό της παράδεισο…
Ο λόγος για τη Χάλκη, που, όπως επισημαίνει το αφιέρωμα, δεν έχει αεροδρόμιο και μπορεί να το προσεγγίσει κανείς μόνο δια θαλάσσης από Ρόδο.
Ενα ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ της ζώνης prime time, μάλιστα, το Sixty Minute Greece, επέλεξε να παρουσιάσει αυτό ακριβώς το νησί που είναι και ένα από τα μικρότερα των Δωδεκανήσων.
Ήταν η μεγάλη χαρά του οπερατέρ, σημειώνει το άρθρο, καθώς βρήκε την ευκαιρία να εξαφανίζεται με τις ώρες για να πηγαίνει για ψάρεμα με τη βάρκα του παπά του νησιού και να απολαμβάνει δροσερά κοκτέιλ στο μπαράκι του Αποστόλη που βρέχεται από το κύμα.
Το νησί έχει έκταση μόλις 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο μόνιμος πληθυσμός αριθμεί περί τα 300 άτομα.
Το λιμάνι του νησιού είναι πανέμορφο, ενώ υπάρχει μια χούφτα μικρές παραλίες. Οι μεταφορές στο νησί γίνονται με ένα μίνιμπας, ενώ συστήνεται και μια βόλτα στο απομονωμένο μοναστήρι του Αη Γιάννη.
Το εσωτερικό της Χάλκης είναι διάσπαρτο με λευκοβαμμένα εκκλησάκια και σε μαγεύει με την απλότητά του.
Όπως επισημαίνει το άρθρο, η Χάλκη επισήμως ανακηρύχθηκε ως το «νησί της ειρήνης και της φιλοξενίας» από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη δεκαετία του ’80, καθώς η γενναιοδωρία των ντόπιων σε αφήνει κατάπληκτο. «Μέσα σε μια ώρα νιώθεις ως μέλος της οικογένειας του νησιού», αναφέρει το άρθρο.
Για να φτάσει κανείς στη Χάλκη, ξεκινά από Ρόδο με το τοπικό φέρι για να φτάσει στο μοναδικό χωριό της Χάλκης που είναι και το λιμάνι. Το όνομά του Εμποριό ή Νημποριό και μοιάζει με μικρό αντίγραφο της Σύμης, με χρωματιστά σπίτια σε βενετσιάνικο στιλ.
Δύο χιλιόμετρα μακριά από το Νημποριό υπάρχει ένα ο εγκαταλελειμμένο χωριό, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Στην κορυφή ενός λόφου πάνω από το χωριό είναι το μεσαιωνικό μοναστήρι που χτίστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννου τον 14ο αιώνα.
Οι παραλίες είναι λίγες , αλλά τα κρυστάλλινα νερά σε αποζημιώνουν με το παραπάνω. Η παραλία Πονδάμος βρίσκεται σε έναν αμμώδη όρμο, 300 μέτρα από το Νημποριό, με ρηχά νερά και ένα ταβερνάκι στην παραλία που νοικιάζει ξαπλώστρες και ομπρέλες. Άλλες παραλίες είναι η Κανιά, 1χλμ από το λιμάνι και η γαλήνια Φτενάγια 500 μέτρα νότια από το Νημποριό. Και οι δύο έχουν μικρές παραθαλάσσιες ταβέρνες.
H Τραχειά είναι άλλη μια παραλία, στην πραγματικότητα μια μικροσκοπική χερσόνησος με δύο βοτσαλωτές λωρίδες στις δύο πλευρές και κρυστάλλινα νερά. Στην Τραχειά μπορεί να προσεγγίσει κανείς μόνο με βάρκα ή με τα πόδια μέσω ενός μονοπατιού που ξεκινάει από το κάστρο του νησιού.