Από τις χειρότερες σεζόν φαίνεται να είναι η φετινή για τις επιχειρήσεις εστίασης. Παρόλο που υπάρχει συγκεκριμένα αρκετός κόσμος στο νησί, τα εστιατόρια κάνουν χαμηλούς τζίρους. Οι επιχειρηματίες αναφέρουν ότι το επίπεδο των τουριστών είναι πιο χαμηλό από ποτέ και συνεπώς οι αυξημένες τουριστικές αφίξεις δεν έχουν αντίκτυπο στην αγορά.
«Για να το πω στα ροδίτικα, αυτή η σεζόν είναι φουκιά. Υπάρχει μεν πολύς κόσμος, αλλά οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες. Είναι οι πελάτες της πίτσας και της μακαρονάδας. Ακόμη και με γεμάτα εστιατόρια κάνουμε χαμηλότερους τζίρους. Οι τζίροι των επιχειρήσεων εστίασης είναι μειωμένοι από 30% έως 50% ανά περίπτωση. Ενώ θα περίμενε κανείς με την φετινή αύξηση των αφίξεων να καλύψουμε τις προηγούμενες απώλειες, αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει. Πιστεύω ότι λίγο-πολύ όλη η σεζόν θα είναι υποτονική», δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων, κ. Γιάννης Κλούβας.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα στον κλάδο εστίασης είναι και το all inclusive, το οποίο εφαρμόζει το 72% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στη Ρόδο. Οι τουρίστες του all inclusive παραμένουν στα ξενοδοχεία χωρίς να αφήνουν χρήματα στην αγορά.
Για το all inclusive o κ. Κλούβας, δήλωσε: «Το all inclusive επεκτάθηκε στο 72% των ξενοδοχείων σε όλο το νησί, ποσοστό τεράστιο. Στην πόλη της Ρόδου από τα 17.500 κρεβάτια που υπήρχαν έμειναν τα 10.000 εκ των οποίων τα 50% λειτουργούν με το all inclusive. Πώς μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις της πόλης με τους 5.000 τουρίστες; Παρατηρείται το φαινόμενο να είναι άδειες οι παραλίες και οι πισίνες των ξενοδοχείων να είναι κατάμεστες.
Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Το ανέφερα στην υπουργό Τουρισμού κα Κουντουρά κατά τη σύσκεψη εργασίας με τους φορείς στην Περιφέρεια. Η κ. Κουντουρά μου απάντησε ότι δεν μπορεί να επέμβει το υπουργείο στις συμφωνίες μεταξύ πράκτορα και ξενοδόχου.
Θα μπορούσε όμως να βγει οδηγία να μην υπάρχουν στα αστικά κέντρα ξενοδοχεία που λειτουργούν με το all inclusive. Σε λίγο θα νεκρώσει η αγορά. Δεν είναι περβολή αυτό που λέω. Ήδη είμαστε σε πολύ μα πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι μόνοι που σώζουν την αγορά και τις ταβέρνες με μουσικές είναι οι Ισραηλίτες, οι οποίοι ψωνίζουν, κάνουν εκδρομές και τρώνε σε εστιατόρια. Κάναμε βέβαια μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό… Συμμετείχαμε ως Σωματείο σε εκθέσεις και γενικά προσπαθούμε να καλλιεργούμε τις σχέσεις μας με την ισραηλίτικη αγορά. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατηθούμε στη ζωή, αλλά έχουμε την Εφορία και το ΣΔΟΕ καθημερινά στα πόδια μας, καθώς μας θεωρούν εκ προοιμίου κλέφτες».
https://www.dimokratiki.gr/22-06-2017/echoume-pelates-tis-pitsas-ke-tis-makaronadas-miomeni-eos-ke-50-tziri/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.
οι πελάτες και τα φαγητά τα οποία παραγγέλνουν είναι αντίστοιχα του περιβάλλοντος το οποίο έχουμε αφήσει να δημιουργηθεί. Δίπλα σε κεκράκτες,επαίτες, μηχανάκια κλπ κλπ τι ακριβώς περιμένεις να παραγγείλει ο τουρίστας; ψάρι φλαμπέ;