Μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση εννέα και πλέον ωρών οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν :
-Μια περαιτέρω παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια (πλέον η περίοδος χάριτος φθάνει έως το 2032) και επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης τους κατά 10 χρόνια. Ο πρόεδρος του ESM κ. Κλάους Ρέντλιγκ διευκρίνισε ότι η επέκταση ωριμάνσεων και η περίοδος χάριτος αφορά σε δάνεια ύψους 96,6 δισ. ευρώ
-Την καταβολή της τελευταίας δόσης που θα φτάσει τα 15 δις ευρώ και η χώρα θα φύγει από το πρόγραμμα με μαξιλάρι ρευστότητας 24,1 δισ. ευρώ καλύπτοντας τις ανάγκες για τους επόμενους 22 μήνες.
-Tη χρήση των κερδών από τα ομόλογα που έχουν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs – SMPs) .Αυτά θα επιστρέφονται στην Ελλάδα σε δύο ισόποσες δόσεις, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022, μέσω του ειδικού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες.
Από την πλευρά της η Ελλάδα δεσμεύθηκε να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup k. Μάριο Σεντένο δήλωσε πως θα ενεργοποιηθεί η ενισχυμένη εποπτεία στην οποία θα συμμετέχει και το ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την ανάλυση των θεσμών το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.
«Στο τέλος του προγράμματος έρχονται νέες ευθύνες για την Ελλάδα, συνέχισε. Το σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που δεν ολοκληρώθηκαν και νέες για να βελτιωθεί η αναπτυξιακή δυναμική. Είναι κρίσιμο για να υπάρξει επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», πρόσθεσε . Να σημειωθεί πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα ελέγχεται ανά τρίμηνο από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Εφόσον η Έκθεση τους είναι θετική θα εκταμιεύονται τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του χρέους της Ελλάδας. Πρόσθεσε πάντως πως έχει «επιφυλάξεις ως προς το μακροπρόθεσμο κομμάτι ελάφρυνσης του χρέους».
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι υποστήριξε πως η υιοθέτηση του συνόλου των μέτρων χρέους που συμφωνήθηκε από το Eurogroup βελτιώνει την βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα. «Αποτελεί κλειδί για την Ελλάδα να παραμένει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων», κατέληξε
«Η συμφωνία στο Eurogroup, ανοίγει δρόμο για επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα για να είναι η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτείνω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τη δύναμη και την ευρωπαϊκή δέσμευσή του. Οι προσπάθειές του δεν ήταν μάταιες», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ
Τέλος ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι «Δεν θα υπάρξει επιπλέον πρόγραμμα για την Ελλάδα» διευκρινίζοντας ότι είναι απαραίτητη η επιτήρηση αλλά δεν είναι πρόγραμμα.
Μαραθώνιος διαβουλεύσεων
Η συζήτηση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Eurogroup διεκόπη γύρω στις 7 το απόγευμα για διμερείς και τριμερείς διαβουλεύσεις, αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα μέτρα για το χρέος και συγκεκριμένα σχετικά με το χρονικό διάστημα επιμήκυνσης των δανείων του EFSF, δηλαδή του δεύτερου προγράμματος στήριξης.
Εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει και για το «μαξιλάρι» ασφαλείας που επρόκειτο να έδιναν στην Ελλάδα και το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και σ’ αυτό το σημείο το Βερολίνο διαφωνεί και για το λόγο αυτό γίνονταν διαρκείς συσκέψεις.
Οι πληροφορίες θέλουν αρχικά να κάθισαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας με τα επιτελεία τους. Ομως, οι πληροφορίες από το Λουξεμβούργο ήταν φειδωλές, ωστόσο, όλοι μιλούσαν για ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που κυρίως πήγαζε από το «όχι σε όλα» της γερμανικής πλευράς.
Λίγο αργότερα πηγή της ευρωζώνης που επικαλείται το ΑΠΕ, ενημέρωσε για συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας, με κύριο θέμα συζήτησης το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα και τον χρόνο επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF, ζητήματα άρρηκτα συνδεδεμένα.
Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου προγράμματος είναι το πιο σημαντικό συστατικό της ελάφρυνσης. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των περίπου 85 δισ. ευρώ. Η Γερμανία δέχεται πιέσεις από Κομισιόν και Γαλλία για επιμήκυνση έως και 15 έτη, αλλά φαίνεται να αντιστέκεται σθεναρά.
Ο στόχος πάντως για επίτευξη συνολικής συμφωνίας σήμερα, όπως τον εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών και αξιωματούχοι των Βρυξελλών, κατά την έναρξη του Eurogroup παραμένει.
Οι προτάσεις για το χρέος προς το Eurogroup
Επιμήκυνση κατά 10 χρόνια των δανείων του δεύτερου μνημονίου και την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες εισηγείται το Euroworking Group (οι εμπειρογνώμονες των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης), το οποίο συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης, στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.
Ταυτόχρονα το EWG – στο κείμενό του που διέρρευσε στο Λουξεμβούργο- εισηγείται να ενισχυθεί το μαξιλάρι ρευστότητας και πιθανόν να εξοφληθούν τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ.
Αφήνει όμως την τελική απόφαση για το ύψος της δόσης στην διακριτική ευχέρεια των υπουργών που αποφασίζουν με πολιτικά κριτήρια.