Τη συγκρότηση συμβουλίου προσωπικοτήτων, το οποίο θα εποπτεύσει τι διδάσκονται οι μαθητές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δη στο μάθημα της Ιστορίας, πρότεινε χθες ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνης Κουνάδης, δίνοντας το στίγμα της ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας στο σημαντικό συνέδριο «Η Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο». Λίγο αργότερα, ο Στέλιος Ράμφος με οξυδέρκεια και λιτότητα, εστίασε στην ανάγκη των Ελλήνων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να οργανώσουν το κράτος σε ορθή βάση.
Ειδικότερα, ο κ. Κουνάδης στην ομιλία του παρατήρησε ότι «η γλώσσα μας μετά τη μεταπολίτευση δέχθηκε καίρια πλήγματα, όπως με την κατάργηση της καθαρεύουσας στα δημόσια έγγραφα και την καθιέρωση του μονοτονικού» και συνέχισε ότι σήμερα το ελληνικό σχολείο δέχεται πλήγματα με μέτρα όπως η κατάργηση της προσευχής, η απομάκρυνση των ιερών εικόνων από τα σχολεία, η συζήτηση για την κατάργηση των παρελάσεων και η συρρίκνωση των Θρησκευτικών. Ο κ. Κουνάδης ανέφερε ότι «ο ιερέας, ο δάσκαλος και η οικογένεια έχουν αντικατασταθεί από την τηλεόραση. Η νεολαία δεν έχει πρότυπα. Αυτό οφείλεται στο έλλειμμα ανθρωπιστικής παιδείας», και πρόσθεσε ότι τα βιβλία της Ιστορίας έχουν ιδιαίτερη σημασία στη διαμόρφωση εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης. Γι’ αυτό πρότεινε τη συγκρότηση συμβουλίου προσωπικοτήτων που θα εποπτεύσουν την κατάρτιση νέων προγραμμάτων σπουδών για την Ιστορία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος –είχε θέσει υπό την αιγίδα του το συνέδριο, που διοργανώθηκε από το ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και την Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή»– τόνισε ότι «είναι χρέος απέναντι στον λαό να δώσουμε στην Ελλάδα το κύρος και την αξιοπρέπεια που της αναλογεί. Πρέπει να επιτελέσουμε το χρέος μας με αρραγή ενότητα και να θυμόμαστε τι στοίχισε στην Ελλάδα ο διχασμός».
«Εχουμε δημοκρατία επιθυμιών και όχι αξιών» ανέφερε –σε μία υποδειγματική συζήτηση με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα– ο φιλόσοφος και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος, σχολιάζοντας με οξυδέρκεια τα ευρήματα της έρευνας της διαΝΕΟσις. Η ετήσια έρευνα –παρουσιάστηκε κατ’ αποκλειστικότητα στην «Κ» στις 25.3.2018 από τον Παύλο Παπαδόπουλο– υπογραμμίζει ότι σε σχέση με έναν χρόνο πριν οι Ελληνες εμπιστεύονται περισσότερο την Ευρώπη και το κοινό νόμισμα και διεκδικούν μία οικονομία απογαλακτισμένη από το κράτος. Από την άλλη πλευρά, εντοπίζεται μια σαφής σκλήρυνση των στάσεων στα κοινωνικά θέματα και απέναντι στους μετανάστες. Ο κ. Ράμφος ανέφερε ότι είμαστε ένας λαός με μεγάλο παρελθόν και με μικρή Ιστορία». Ο φιλόσοφος απέδωσε πολλά από τα δεινά στην απροθυμία των Ελλήνων να λειτουργήσουν κάτω από ένα οργανωμένο κράτος με κανόνες, αναδεικνύοντας τις στρεβλώσεις που παράγει η λογική της μικροπολιτικής. «Το κράτος, δηλαδή η συνύπαρξή μας με κανόνες, δεν μπορεί να υπερισχύσει των μικροδεδομένων που σχετίζονται με την οικογένεια, και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μελών της». Οσο για την κρίση, ο κ. Ράμφος ανέφερε ότι «ο βασικός σκοπός είναι να βγούμε από τον κακό εαυτό μας. Μετά θα βγούμε από τα μνημόνια. Η λύση θα έλθει μόνο όταν αρχίζουμε να ευθυνόμαστε και εμείς γι’ αυτή, και όχι μόνο οι άλλοι. Η έννοια του μέλλοντος οδηγεί το άτομο να σκεφθεί, να προγραμματίσει. Στην Ελλάδα δεν προγραμματίζουμε, μόνο συλλαμβάνουμε τα πράγματα. Απορρίπτουμε πλήρως το πραγματικό και βάζουμε στη θέση του το φαντασιακό. Για να αντιμετωπιστεί η παράνοια απαιτείται οργάνωση του κράτους, της Παιδείας και της κοινωνίας».
«Εξωστρεφής Εκκλησία»
Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος ζήτησε μία Εκκλησία εξωστρεφή, ενώ ο πρύτανης του Παν. Αθηνών Θάνος Δημόπουλος εστίασε στη σημασία που έχει η επιστημονική αριστεία στα ΑΕΙ για την ανάπτυξη της χώρας.
Ξεχωριστή στιγμή του συνεδρίου ήταν όταν ο χρυσός oλυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Νίκος Κακλαμανάκης (σε συνέντευξη με τη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου) ξεσήκωσε το ακροατήριο λέγοντας πως «όταν έχεις όραμα –ένα μεγάλο “γιατί”– μπορείς να αντέξεις την προσπάθεια, δηλαδή ένα δυσκολότερο “πώς”».