Πρόκειται ίσως για ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα και για την κυβέρνησή μας, καθώς νομίζω όλοι συμφωνούμε ότι το ελληνικό κράτος χαρακτηρίζεται έως σήμερα από γραφειοκρατία, αναποτελεσματικότητα, διαρκή διαπλοκή με τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Στοχεύουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, απλούστερο στις διαδικασίες του, ψηφιοποιημένο, με ενισχυμένα δικαιώματα του πολίτη στις διοικητικές υπηρεσίες. Και ποτέ ξανά, καμία κυβέρνηση δεν καταπιέστηκε με τόσο σημαντικά ζητήματα που αφορούν το κράτος και με τρόπο ουσιώδη.
Δεν είναι λίγα αυτά που έχουμε κάνει έως σήμερα. Και παρόλο που πήραμε αποφάσεις, που εκσυγχρόνισαν την κοινωνία και το κράτος και έδωσαν λύσεις σε χρόνια και μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, είναι ίσως το έργο μας που έχει προβληθεί λιγότερο. Οι λύσεις όμως που δώσαμε νομοθετικά δεν ήταν λιγότερο αναγκαίες από αυτές που δώσαμε στην οικονομία ή σε άλλους τομείς.
Καταρχήν, προστατέψαμε τον Δημόσιο Τομέα από τη δεινή κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Μία κατάσταση πλήρους απαξίωσης.
Ποιος μπορεί να ισχυριστεί σήμερα ότι δεν ήταν αναγκαία η επαναφορά των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων και η κατάργηση της διαθεσιμότητας στα
οποία προβήκαμε; Ο κανόνας 1:1 που εφαρμόσαμε για στοχευμένες προσλήψεις στην Υγεία, στην Παιδεία στην Πρόνοια;
Η ενίσχυση με ειδικές διατάξεις των προσλήψεων ΑμεΑ και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων; Η ενίσχυση των κοινωνικών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων δημοσίων υπαλλήλων;
Και συνεχίζουμε σήμερα -απέναντι στη ΝΔ που παραμένει στο 5:1- με έναν ετήσιο Στρατηγικό Προγραμματισμό Προσλήψεων στη βάση πραγματικών αναγκών. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει, αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο, πρόσληψη νέων επιστημόνων, εισροή νέας γνώσης και ανθρώπινου δυναμικού. Ποιος μπορεί να πει ότι όλα αυτά δεν είναι απαραίτητα σήμερα για ένα δημοκρατικό και σύγχρονο κράτος; Και δεν είναι απαραίτητα για το δικό μας κράτος;
Θέλουμε επίσης ένα Δημόσιο προσιτό από τον πολίτη. Να ξέρει ο πολίτης ότι μπορεί να εξυπηρετηθεί άμεσα, αποτελεσματικά. Έναν πολίτη που τον στοιχειώνει η γραφειοκρατία, η αναποτελεσματικότητα, ο χαμένος χρόνος μπροστά στα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών.
Δεν είναι εύκολο να αλλάξουν αυτά, γιατί είναι αποτελέσματα χρόνων και η σχέση του πολίτη με το Δημόσιο που πρέπει να αλλάξει είναι και αυτή σχέση χρόνων. Αλλά θα προχωρήσουμε με σχεδιασμό και επίγνωση της δυσκολίας και με επίκεντρο τον πολίτη.
Και η πολιτική μας στόχευση για το κράτος που θέλουμε να έχουμε είναι μία διαφορά πρώτου βαθμού ανάμεσα σε εμάς και τη ΝΔ.
Σχεδιάζουμε το Παρατηρητήριο Δημόσιας διοίκησης για την αξιολόγηση και κοινωνική λογοδοσία της διοικητικής λειτουργίας, προωθούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, ένα ψηφιακό ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, ψηφιακό ΚΕΠ και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων.
Υπήρξαν όμως και χρόνια κοινωνικά ζητήματα στα οποία δώσαμε λύσεις και οι προηγούμενες κυβερνήσεις εθελοτυφλούσαν ενισχύοντας την κοινωνική ανισότητα.
Να θυμίσω την απόδοση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς. Ένα ζήτημα που βρισκόταν χρόνια σε εκκρεμότητα, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις
δεν ήθελαν να λύσουν. Επέλεγαν να στερούν το μέλλον από χιλιάδες παιδιά καθηλώνοντάς σας σε μια μόνιμη ανισότητα.
Θεσπίσαμε το Σύμφωνο Συμβίωσης. Είδαμε την κοινωνία όπως είναι σήμερα, με προοδευτισμό και πέρα από στερεότυπα που την καθηλώνουν. Δώσαμε λύσεις σε μια πραγματικότητα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αγνοούσαν με τρόπο προσβλητικό για χιλιάδες συμπολίτες μας.
Θεσπίσαμε τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου. Ένα μικρό αλλά απαραίτητο βήμα στα ζητήματα φύλου, σε μία Ευρώπη που κινείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς στο θέμα.
Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός για εμάς σημαίνει και νομοθετικές ενέργειες σε σύγχρονα ευρωπαϊκά ζητήματα. Σημαίνει βλέπουμε τη σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία στην οποία ανήκουμε στα μάτια, βλέπουμε τα προβλήματά της, ακούμε τα αιτήματά της και ανταποκρινόμαστε. Δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για σύγχρονη Ευρώπη και να παραμένουμε αδιάφοροι στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνική πραγματικότητα.