Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τον Ξενώνα Αστέγων που σχεδιάζει εδώ και καιρό η δημοτική αρχή Ρόδου, όπως δήλωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιδήμαρχος Εφαρμογής Προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας Τρίτης Ηλικίας κ. Γιώργος Τριάντος.
«Ο χώρος έχει εξευρεθεί. Γίνονται κάποιες τελικές ετοιμασίες και παρεμβάσεις, σε ό,τι αφορά στην διαμόρφωσή του. Περιμένουμε την έκδοση της άδειας καταλληλότητας ώστε να προχωρήσουμε σε δημοπρασία και από εκεί και πέρα να ξεκινήσει η λειτουργία του. Ήδη δημοσιεύτηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου για την Δομή του Ανοικτού Κέντρου Ημέρας ενώ έχει ξεκινήσει η επεξεργασία των αιτήσεων για το Υπνωτήριο. Απαιτείται τυπικός έλεγχος και έγκριση του διαγωνισμού και προς το τέλος Αυγούστου, θα κάνουμε και τα εγκαίνια. Είναι μια δομή, η οποία εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε ότι χρειάζεται να βρίσκεται μέσα στον ιστό της πόλης. Η αρχική διάρκεια είναι 1-2 χρόνια και αναλόγως, θα δούμε αν επεκταθεί…», όπως ανέφερε.
Η αρχική δυναμικότητα θα είναι 20-25 κλίνες για το Υπνωτήριο ενώ για το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας όπου θα εξυπηρετούνται οι άστεγοι (και όσοι είναι ωφελούμενοι ανάλογα με τα κριτήρια) ο αριθμός θα επανεξεταστεί. Θα προσληφθούν κοινωνικοί λειτουργοί, ιατροί, νοσηλεύτρια αλλά και λογιστής για να βοηθάει τους ανθρώπους στις υποθέσεις τους με το δημόσιο, τις υπηρεσίες κ.λπ.
Η χρηματοδότηση είναι κρατική και από ευρωπαϊκό πρόγραμμα –χωρίς να επιβαρυνθεί ο Δήμος Ρόδου.
Ερωτηθείς ο αντιδήμαρχος εάν έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα οι άστεγοι συμπολίτες μας και όσοι έχουν ανάγκη για να απευθυνθούν στις κοινωνικές δομές του Δήμου Ρόδου, δήλωσε τα εξής: «Από έρευνα που έχει κάνει η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρόδου, μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι ο αριθμός ανέρχεται στα 90 άτομα περίπου. Ευελπιστούμε να τους βοηθήσουμε μέσω αυτών των δομών. Το θέμα είναι ότι αρκετά από αυτά τα άτομα, ΔΕΝ επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτά τα προγράμματα, θέλουν να έχουν ένα στέκι δικό τους και ίσως φοβούνται να μην χάσουν κάποια οφέλη που έχουν. Βεβαίως, θα στεγάσουμε και άτομα που έχουν άλλα προβλήματα και θέλουμε να υπάρχει αυτή η δομή».
ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ
ΤΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ
Αναφερόμενος στο Συσσίτιο (δίπλα από το κτήριο όπου στεγάζεται ο ΔΟΠ) ο κ. Τριάντος, είπε τα εξής:
«Όλες οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν εδώ χρειάζονται παρεμβάσεις. Έτσι θα γίνει και για το Συσσίτιο που θα κάνουμε επέκταση ενώ θα προμηθευτούμε ψυκτικούς θαλάμους για να μπορούμε να συντηρούμε τα τρόφιμα. Είναι μια δομή η οποία πρέπει να υπάρχει για να βοηθάει όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη. Καθημερινά, δίνουμε πάνω από 400 μερίδες μαγειρεμένου φαγητού (πολλές φορές δίνουμε και παραπάνω). Ευτυχώς σε αυτή την προσπάθεια έχουμε και την συμπαράσταση των συμπολιτών μας, είτε από συλλόγους, είτε από οργανώσεις, είτε από ιδιώτες για τρόφιμα –πέραν των εσόδων από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΔΟΠ».
Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το 2019, το Συσσίτιο έδινε 250 μερίδες μαγειρεμένου φαγητού την ημέρα, ενώ σήμερα ξεπερνά τις 400 (!) Οι λόγοι είναι πολλοί και δυστυχώς, ο αριθμός ανεβαίνει. Την ίδια ώρα, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής χορηγεί επιδόματα αλλά και τρόφιμα ανάλογα με τις απαιτήσεις και στους ωφελούμενους που τηρούν μια σειρά από κριτήρια.
Ο αντιδήμαρχος είπε ακόμη ότι η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, διαθέτει ένα κονδύλι για τις ταφές συμπολιτών μας που είτε είναι άποροι, είτε δεν έχουν οικογένεια κ.λπ.
Ο κ. Τριάντος είπε ακόμη ότι επόμενο βήμα είναι η αναμόρφωση του χώρου στο κτήριο όπου στεγάζεται ο ΔΟΠ:
«Έχουμε καταθέσει ήδη τον σχετικό φάκελο για την αναμόρφωση και επισκευή του χώρου (κυρίως στις εξωτερικές όψεις που απαιτούν συντήρηση λόγω φθορών) την ενίσχυση της περίφραξης, την τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού. Επιθυμία μας είναι να μετατρέψουμε όλο τον χώρο του παλιού νοσοκομείου σε έναν χώρο περιπάτου με απώτερο στόχο να αναβαθμιστεί η περιοχή, συνολικά, και με την ολοκλήρωση της Ροδιακής Έπαυλης. Είναι ένα έργο πρ/μού 1 εκ. ευρώ από το ‘Πράσινο Ταμείο’».
ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Ο αντιδήμαρχος τόνισε επίσης, πως ο Δήμος Ρόδου, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την λειτουργία των έξι (6) Δημοτικών Ιατρείων αφού ο τελευταίος μοναδικός γιατρός απομακρύνεται!
«Παρόλο που συνταξιοδοτήθηκε ο μόνιμος γιατρός που είχαμε από το 2019 κι έχουμε κάνει όλες τις διαδικασίες, ΔΕΝ έχει ακόμη εγκριθεί μία θέση –κι ακόμη μία που εκκρεμεί. Όσο είχαμε πανδημία μπορούσαμε να κάνουμε συμβάσεις έργου. Αυτή η διαδικασία τελείωσε και τώρα περιμένουμε μέσω ΑΣΕΠ αλλά δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση (ούτε υπάρχει άλλη διαδικασία)…».
Θυμίζουμε ότι τα έξι (6) Δημοτικά Ιατρεία που εξυπηρετούσαν τον κόσμο, είναι: στην Ανάληψη, στους Αγίους Αποστόλους, στην Μεσαιωνική Πόλη, στα Κρητικά, στον Άγιο Ιωάννη και στο Κάτω Ροδίνι.
ΕΡΩΤΗΘΕΙΣ τέλος, εάν έχουν γίνει χειρουργεία από το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου στην Ιδιωτική Κλινική ο κ. Τριάντος, απάντησε αρνητικά: «Εμείς δεν έχουμε απαγορεύσει σε κάποιον συνάδελφο να πάει. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν γιατροί αν και τα χειρουργεία λειτουργούν συνεχώς. Περιμένουμε την προκήρυξη για επτά θέσεις –και μάλλον δεν προβλέπονται τα κριτήρια που έθεσε το Υπουργείο Υγείας- ενώ δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν».