• Την «τιμητική» τους έχουν τον τελευταίο μήνα Σύμη, Κως και Ρόδος με τις αλλεπάλληλες αφίξεις σε καθημερινή βάση
Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι μεταναστευτικές ροές το 2024, στα νησιά και τον Εβρο ήδη τους πρώτους μήνες του χρόνου. Οπως προκύπτει από τη σύγκριση των στοιχείων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το πρώτο τετράμηνο του 2024 σημειώνονται οι υψηλότερες μεταναστευτικές ροές από το 2019.
Η εξέλιξη αυτή είναι προφανώς κι ένας από τους λόγους απομάκρυνσης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη από το υπουργείο, καθώς θεωρήθηκε ότι απέκρυπτε στοιχεία από τις πραγματικές ροές στο Αιγαίο, γεγονός που είχε προκαλέσει και τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Νότη Μηταράκη. Ο Δ. Καιρίδης, στην προσπάθειά του να ωραιοποιήσει την κατάσταση, ανακαλύπτει τη «μοναδικότητα» της Ελλάδας που τάχα είναι ανοιχτή σε περισσότερους του ενός προσφυγικούς διαδρόμους και ότι «τα δίκτυα είναι παγκοσμιοποιημένα, οι διακινητές βρίσκουν εναλλακτικές. Μόλις κλειδώσεις τον Εβρο, έχεις θέμα στο Αιγαίο, μόλις κλειδώνεις το Αιγαίο, αρχίζει η διαρροή στον Νότο», ανέφερε ο τέως υπουργός.
Οι μετανάστες διά θαλάσσης φτάνουν με μικρά σκάφη, ταχύπλοα κυρίως, αλλά και κολυμπώντας ειδικά στην περίπτωση της Κω που είναι μια «ανάσα» από τα τουρκικά παράλια, προσπαθώντας να προσεγγίσουν στις ελληνικές ακτές.
Το πρώτο τετράμηνο του 2019 (Ιανουάριος – Απρίλιος) είχαν φτάσει στην Ελλάδα περίπου 11.000 μετανάστες. Το ίδιο χρονικό διάστημα το 2020 οι αφίξεις σημείωσαν μείωση, καθώς περίπου 9.000 μετανάστες εισήλθαν στη χώρα. Το 2021 και το 2022 ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε δραστικά: Το 2021 από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο έφτασαν λίγο περισσότεροι από 2.000 και περίπου 3.500 το 2022. Και πέρυσι, το πρώτο τετράμηνο 4.660 μετανάστες εισήλθαν στη χώρα. Όμως το 2024 από τις αρχές του χρόνου έως τον Απρίλιο ήδη ο αριθμός των αφίξεων είχε φτάσει τις 11.835, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 154% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2023.
Αύξηση των αφίξεων σημειώνεται στα νησιά τον μήνα Μάιο δεδομένου ότι το 2023 είχαν έρθει 1.592 άτομα, ενώ το 2024 έφτασαν 4.115 μετανάστες με πλωτά μέσα. Και τον Ιούνιο έως χθες 1.477 μετανάστες είχαν προσπαθήσει να φτάσουν στις ελληνικές ακτές και περισυνελέγησαν από άνδρες της ελληνικής Ακτοφυλακής. Ηδη οι διαμένοντες σε δομές τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα τον Απρίλιο του 2024 είχαν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023.
Από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος σχεδόν σε καθημερινή βάση δίνονται στη δημοσιότητα Δελτία Τύπου για τον εντοπισμό μεταναστών που φθάνουν στα νησιά της Δωδεκανήσου από τη Ρόδο και τη Σύμη και από τους Αρκιούς μέχρι την Καλόλιμνο. Την «τιμητική» τους έχουν η Σύμη, η Κως και η Ρόδος τον τελευταίο μήνα.
Ας δούμε από τα στοιχεία αυτά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από το Αρχηγείο του Λ.Σ.-Ελληνικής Ακτοφυλακής, τις αφίξεις μεταναστών, αλλά και τις συλλήψεις διακινητών τον τρέχοντα μήνα στα Δωδεκάνησα:
39 μετανάστες εντοπίσθηκαν στο Πλημμύρι της Νότιας Ρόδου, την Πέμπτη 20/6 και συνελήφθησαν οι δύο διακινητές τους.
24 άτομα αποβιβάσθηκαν στο Λαδικό με φουσκωτό στις 18/6 και συνελήφθη ο 24χρονος διακινητής τους.
31 μετανάστες βγήκαν στην Καλόλιμνο στις 15/6 και ο διακινητής του πρόλαβε να διαφύγει στα τουρκικά παράλια.
19 μετανάστες εντοπίσθηκαν στους Αρκιούς στις 14/6.
28 άτομα εντοπίσθηκαν στην Ιερά Μονή Πανορμίτη και τη Μαραθούντα της Σύμης στις 13/6.
25 άτομα εντοπίσθηκαν στον Νημποριό Σύμης στις 11/6.
28 μετανάστες εντοπίσθηκαν και ένας διακινητής συνελήφθη στη θαλάσσια περιοχή του Καρνάγιου στη Ρόδο στις 11/6.
Επίσης την ίδια ημέρα ταχύπλοο σκάφος αποβίβασε μετανάστες στην παραλία Κιοτάρι της Νότιας Ρόδου και μετά από καταδίωξη συνελήφθησαν οι δύο χειριστές. Σε έρευνες από την ξηρά στην περιοχή, εντοπίστηκαν 4 άτομα.
Ακόμη, την 11η Ιουνίου εντοπίσθηκε από ένα επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του λιμανιού της Κω και περισυνελέγη ένας άντρας, ο οποίος κολυμπούσε προς τις ελληνικές ακτές.
17 άτομα εντοπίσθηκαν και συνελήφθη ο διακινητής τους στις 9/6, βορειοδυτικά της νησίδας Νίμος Σύμης.
5 άτομα εντοπίσθηκαν στην περιοχή Πλημμύρι της Νότιας Ρόδου, στις 8/6. Κατόπιν έρευνας που διενεργήθηκε εντοπίστηκε ένα Ι.Χ.Ε. όχημα στην περιοχή, το οποίο επιβίβασε τους αλλοδαπούς. Ακολούθησε καταδίωξη και συνελήφθη ο 31χρονος αλλοδαπός οδηγός του οχήματος.
Την ίδια ημέρα, εντοπίσθηκε και διεσώθη ένας άνδρας, ο οποίος κολυμπούσε προς τις ελληνικές ακτές, στη θαλάσσια περιοχή Αμμόγλωσσα της Κω.
Στις 8/6 συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, στην παραλία του Θεολόγου, στη Ρόδο. Είχαν τεθεί σε διακριτική παρακολούθηση και εντοπίστηκαν να επιβιβάζουν αλλοδαπούς εντός Ι.Χ.Ε. οχήματος, οι οποίοι μόλις είχαν αποβιβαστεί στην παραλία.
26 άτομα εντοπίσθηκαν στις 6/6 στη Νίμο Σύμης.
Στις 4/6 εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή “Βρωμολίθου” της Λέρου, 18 άτομα και συνελήφθησαν δύο εξ αυτών ως διακινητές.
3 μετανάστες διασώθηκαν από τουριστικά σκάφη στην Κω. Εντοπίσθηκαν να κολυμπούν προς τις ακτές του νησιού, στην περιοχή ακρωτηρίου Αμμόγλωσσας Κω.
Στις 2/6 εντοπίστηκαν στην περιοχή της παραλίας «ΣΤΡΑΤΕΡΗ» Σύμης 32 αλλοδαποί και συνελήφθη ο 19χρονος χειριστής του σκάφους και διακινητής.
Την ίδια ημέρα, στην περιοχή «ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ» Σύμης εντοπίστηκαν 26 αλλοδαποί και συνελήφθη ο 24χρονος χειριστής του σκάφους και διακινητής.
Επίσης, στις 2/6 εντοπίσθηκαν 5 αλλοδαποί στην περιοχή του Καρνάγιου της Ρόδου και συνελήφθη ο χειριστής του Τ/Χ ως διακινητής.
18 αλλοδαποί εντοπίσθηκαν στη Λέρο την 1/6.
Όσον αφορά πάντως τη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, πηγές του Λιμενικού αναφέρουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει συνεννόηση και απευθείας επικοινωνία μεταξύ των στελεχών του Λιμενικού των δύο χωρών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».
Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2024 είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, με τον Τούρκο ομόλογό του στην Αγκυρα, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε –μεταξύ άλλων– να υπάρχει εκ νέου ενεργοποίηση του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής με κύριο σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών.