Ειδήσεις

Δασικοί χάρτες που έμειναν στα συρτάρια-Μια επιλογή που «κοστίζει» κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα δάσου

Χωρίς το βασικό εργαλείο, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει δραστικά, ακόμη και να εξαλείψει τις πυρκαγιές από πρόθεση, παραμένει η Αττική. Μόλις 6 από τους 154 δασικούς της χάρτες έχουν κυρωθεί, και αυτοί σε ένα μόνο τμήμα τους, αυτό που δεν συγκεντρώνει ενστάσεις. Ακόμα 11 βρίσκονται σήμερα υπό εκπόνηση, ενώ οι υπόλοιποι 137 έχουν ολοκληρωθεί αλλά παραμένουν στα συρτάρια των δασικών υπηρεσιών και της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (ΕΚΧΑ), που δεν έχουν προχωρήσει στην ανάρτηση και κύρωσή τους.

Το 2010, την εποχή που θεσπίστηκε ένα νέο πλαίσιο που θα «επανεκκινούσε» την υπόθεση των δασικών χαρτών, όλα έδειχναν ότι βρισκόμασταν μπροστά σε μια καινούργια, αισιόδοξη αρχή. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει τότε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος, 29 δασικοί χάρτες είχαν καταρτιστεί με διάφορα πιλοτικά προγράμματα, ενώ ακόμη 55 δασικοί χάρτες είχαν καταρτιστεί στο πλαίσιο του τρέχοντος (εκείνη την εποχή) προγράμματος κτηματογράφησης.

Τελικά, οι δύο πρώτοι δασικοί χάρτες της Αττικής, αυτοί της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης, κυρώθηκαν (μερικώς) τον Δεκέμβριο του 2011. Ο πρώτος αφορούσε τα 21.800 από τα 23.900 στρέμματα της περιοχής (για τα υπόλοιπα είχαν κατατεθεί 655 αντιρρήσεις). Ο δεύτερος αφορούσε τα 2.480 από τα 3.400 στρέμματα της περιοχής (για τα υπόλοιπα είχαν κατατεθεί 347 αντιρρήσεις). Το 2012 κυρώθηκε το 65% του δασικού χάρτη του Μαραθώνα (συνολικής έκτασης 95.175 στρεμμάτων), καθώς για το υπόλοιπο είχαν κατατεθεί 1.954 αντιρρήσεις.

Τι έγινε έκτοτε; Η κατάρτιση νέων δασικών χαρτών προχώρησε, η ανάρτηση και κύρωσή τους όμως «πάγωσε». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΧΑ, οι δασικοί χάρτες που είχαν καταρτιστεί στην Αττική συμπληρώθηκαν με νέους, φθάνοντας πλέον τους 137, οι οποίοι καλύπτουν έκταση 3,1 εκατ. στρεμμάτων. Οι χάρτες αυτοί όμως δεν αναρτήθηκαν, προκειμένου να κατατεθούν οι αντιρρήσεις των πολιτών, ούτε βέβαια κυρώθηκαν. Τέλος, οι τελευταίοι 11 χάρτες, που αντιστοιχούν σε 660.441 στρέμματα, βρίσκονται υπό εκπόνηση (Βίλια, Ερυθρές, Μέγαρα, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Ωρωπός, Νέα Παλάτια, Οινόη, Σκάλα Ωρωπού, Συκάμινο, Ωρωπός) και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ομως τα τελευταία τρία χρόνια, στους μερικώς κυρωμένους χάρτες της Αττικής προστέθηκαν μόλις τρεις: της Κηφισιάς, της Φυλής και της Δροσιάς. Κανένας χάρτης δεν κυρώθηκε συνολικά, αφού η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων δεν ολοκληρώθηκε.

Αντίστοιχη, βέβαια, είναι η εικόνα και στο σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι δασικοί χάρτες που έχουν καταρτιστεί αντιστοιχούν στο 22,5%, υπό κατάρτιση βρίσκεται το 32,1%, αναρτημένοι είναι μόλις το 1,1%, ενώ έχει κυρωθεί το… 0,56% (το υπόλοιπο 45,2% δεν έχει καν ανατεθεί).

Γιατί «κόλλησαν» οι δασικοί χάρτες; Από τη μια πλευρά βρίσκεται η έλλειψη πόρων της ΕΚΧΑ, που την εμπόδισε να προχωρήσει σε μαζικές αναρτήσεις δασικών χαρτών. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η αδυναμία (έλλειψη προσωπικού και μεγάλος φόρτος εργασίας) ή η απροθυμία (προκειμένου να μη χαθεί το «φέουδο» των χαρακτηρισμών) των δασικών υπηρεσιών να τους κυρώσουν. Το κύριο πρόβλημα όμως παραμένει η (διαχρονική) απουσία πολιτικής βούλησης από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών. Μια επιλογή που «κοστίζει» κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου