Ειδήσεις

Γαρδουμπάκια και μπιφτέκια με bitcoins

Ο «Αγγελος» είναι μια «κανονική» συνοικιακή ταβέρνα στο Χαϊδάρι. Με τα μπιφτεκάκια της, τις πανσέτες της, τα γαρδουμπάκια και τα μαγειρευτά της. Ο ιδιοκτήτης της, Νίκος Χούτας, μερακλής στο φαγητό και στη ζωή, κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την επιχείρηση στην επιφάνεια αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Καλεί μουσικούς, διατηρεί σελίδα στο φέισμπουκ, συμμετέχει σε σάιτ όπως το askforfood κ.ο.κ. Οπως φαίνεται όμως, η φαεινότερη ιδέα τού είχε έρθει το 2012.

Ηταν εκείνο τον ανύποπτο καιρό που είχε εγγραφεί στην πλατφόρμα bitpay με στόχο να δίνει στους πελάτες του τη δυνατότητα πληρωμής με bitcoin. Ηταν το πρώτο εστιατόριο στην Ελλάδα που δεχόταν παράλληλο νόμισμα. «Τότε φυσικά δεν καταγράφαμε συναλλαγές, ήταν πολύ αρχή», λέει ο ίδιος στην «Κ». «Μόλις τώρα ο κόσμος αρχίζει σιγά σιγά να το μαθαίνει». Ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Ελληνες, ωστόσο η διαφήμιση της ταβέρνας από σάιτ που ασχολούνται με την κουλτούρα του bitcoin έχει αυξήσει κατακόρυφα την κίνηση από ξένους (ισχύει έκπτωση 20% σε όσους επιλέξουν το ψηφιακό νόμισμα). «Υπήρχε άλλη περίπτωση να βλέπαμε εμείς τουρίστες στο Χαϊδάρι; Λίγο δύσκολο», αναφέρει χαριτολογώντας ο κ. Χούτας. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που όποια χώρα επισκέπτονται αναζητούν καταστήματα που δέχονται ψηφιακό νόμισμα. Κάπως έτσι αρχίσαμε να έχουμε πελάτες από όλο τον κόσμο».

Στις 10 Ιουλίου, μάλιστα, στον «Αγγελο» βρέθηκε η Alyson Margaret, υπεύθυνη επικοινωνίας του Blockchain, του πιο δημοφιλούς online «πορτοφολιού» για bitcoin στον κόσμο. «Τελευταία ημέρα στην Ελλάδα και μόλις απολαύσαμε ένα γευστικό μεσημεριανό στον Αγγελο, το πρώτο εστιατόριο που δέχεται bitcoin στην Ελλάδα», έγραψε στο Twitter ανεβάζοντας αρκετές σκάλες το leverage της ταπεινής ταβέρνας του Χαϊδαρίου.

Πώς όμως λειτουργεί στην πράξη; «Ο πελάτης ζητάει τον λογαριασμό, εγώ έρχομαι με το τάμπλετ μου, εισάγω το ποσό σε ευρώ, η εφαρμογή το μετατρέπει σε bitcoin, ο πελάτης σκανάρει το qr code από τη δική του συσκευή και αυτόματα γίνεται η πληρωμή». Ο επιχειρηματίας διατηρεί πάντα την επιλογή της μετατροπής των bitcoin σε άλλο νόμισμα. «Οταν είχαμε τα capital controls, όμως, άφησα 500 ευρώ σε bitcoins, δεν τα μετέτρεψα σε ευρώ για ευνόητους λόγους».

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ακόμα και με το ενδεχόμενο για Grexit να έχει απομακρυνθεί, το τάιμινγκ για την ανάπτυξη παράλληλων νομισμάτων στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο. «Η ευκαιρία για ανάπτυξη είναι σημαντική», αναφέρει στην «Κ» ο Δημοσθένης Χατζηνικολάου, εκπρόσωπος της Spartan Route στην Ελλάδα (η εταιρεία διευκολύνει τις επιχειρήσεις να εισάγουν πρώτες ύλες με bitcoin). «Επίσης, υπάρχει πλέον μια ενεργή κοινότητα ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τα κρυπτονομίσματα, κάνουν επενδύσεις, αναζητούν τρόπους να αποθηκεύσουν τον πλούτο τους». Οπως λέει, είναι η κατάλληλη στιγμή για κάποιον να αγοράσει bitcoin αφού η τιμή είναι χαμηλά. Από τα χίλια ευρώ που ήταν η ισοτιμία παλιότερα, σήμερα κυμαίνεται στα 250-260 ευρώ. «Φυσικά δεν επηρεάζεται το νόμισμα από τα capital controls, μπορείς να δεχθείς και να στείλεις πληρωμές σε όλο τον κόσμο αυτόματα και χωρίς κόστος».

Για να ξεκινήσει κάποιος τις συναλλαγές, μπορεί να καταθέσει ευρώ σε κάποιο από τα δύο ανταλλακτήρια που λειτουργούν στην Ελλάδα ή να αγοράσει bitcoin από κάποιον ντόπιο πωλητή. Υπάρχουν διαθέσιμες πολλές εφαρμογές, όπως το localbitcoins. com που «σκανάρει» την περιοχή σου για ανθρώπους που έχουν bitcoin και επιθυμούν να τα ανταλλάξουν. Προς το παρόν, είναι μάλλον δύσκολο κάποιος να επιβιώσει καταναλώνοντας μόνο σε bitcoins, αλλά όλο και περισσότερες επιχειρήσεις διεθνώς δέχονται το νόμισμα ή προσφέρουν κουπόνια που τα αγοράζεις σε bitcoin κι έπειτα τα ξοδεύεις σε τοπικές επιχειρήσεις.

«Γενικά είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος στον κόσμο αυτός των ψηφιακών νομισμάτων, ένας χώρος καινοτομίας», καταλήγει ο κ. Χατζηνικολάου.

Καθημερινή

Έντυπη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου