Ειδήσεις

Η σημερινή ψηφοφορία πυροδοτεί εξελίξεις

Καθοριστική για τον εφεξής βηματισμό της κυβέρνησης, αλλά και για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων. Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες τα ξημερώματα στη Βουλή, θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές προς συζήτηση στις 9 π.μ. και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας. Ερώτημα είναι η στάση που θα τηρήσει η πρόεδρος της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία χθες τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς στραγγαλισμού της δημοκρατικής λειτουργίας».

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αναμένουν ότι σήμερα θα επιβεβαιωθεί το σχίσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούν ότι οι 32 βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που ψήφισαν «όχι» την προηγούμενη Τετάρτη θα καταψηφίσουν και σήμερα. Ωστόσο, προσδοκούν ότι κάποιοι από τους βουλευτές που ψήφισαν «παρών» θα μετακινηθούν στο «ναι», γεγονός που θα δώσει πολιτική «ανάσα» στην κυβέρνηση, ενόψει της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα, η οποία, όπως δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Ολγα Γεροβασίλη, έχει ως καταληκτική ημερομηνία την 20ή Αυγούστου.

Παρά τις προσθαφαιρέσεις διατάξεων από το τμήμα του μνημονίου που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή την Τετάρτη, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να σημειώνουν ότι οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και ότι όλα κρίνονται από το αν η κυβέρνηση θα κατορθώσει να παραμείνει έτσω και βαρείς τραυματισμούς όρθια στην παρούσα φάση.

Αυτό μεταφράζεται σε μία αγωνιώδη ποσπάθεια διατήρησης τουλάχιστον 120 εδρών, ως ύστατου ορίου επίκλησης της δεδηλωμένης, με στόχο να κερδηθεί χρόνος εν όψει εξελίξεων σε όλα τα πεδία:

– πρώτο και κυριότερο, σύμφωνα με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες, το να κλείσει η αξιολόγηση και να υλοποιηθεί η συμφωνία στην παρούσα φάση. Οπως σημειώνουν, «ακόμη και αν αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές, αυτό θα γίνει μόνον αφότου προχωρήσουν τα συμφωνηθέντα».

– σε δεύτερο επίπεδο, ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει να κερδίσει χρόνο στο εσωκομματικό ζήτημα, όπως όμως μεταδίδουν οι ίδιες πηγές, όλα είναι ανοιχτά. Υπό αυτήν την έννοια, αν την Τετάρτη η κοινοβουλευτική ισχύς της κυβέρνησης υποχωρήσει κάτω από τους 120 βουλευτές, θεωρείται πιθανόν να επισπευσθεί και το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, με σύγκληση οργάνων και αντιπαραθέσεις, που πιθανώς θα προσλάβουν χαρακτήρα «οριστικής λύσης».

Υπό αυτές τις συνθήκες και όσο η εκλογολογία συντηρείται, γενικευμένη είναι η αίσθηση ότι οι μεθοδεύσεις σε ό,τι αφορά το προς ψήφιση νομοσχέδιο είναι συμφωνημένες με την τρόικα, προκειμένου να αποφευχθούν δραματικές πολιτικές εξελίξεις στην παρούσα φάση.

Αυτό που επίσης διαφαίνεται είναι πως στην ύστατη περίπτωση η Ευρώπη ενδέχεται να μην βλέπει αρνητικά το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών σε κάποια φάση μετά το καλοκαίρι, αν και φαίνεται/πιθανολογείται πως κάτι τέτοιο θα έχει μία προϋπόθεση: την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός και να διευκολύνεται ο σχηματισμός κυβερνήσεων συνεργασίας.

Οι ίδιες κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφεραν την Δευτέρα ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Σημείωναν όμως, ότι αν υπό τις παρούσες συνθήκες κάποιο ή κάποια από τα κόμματα που έχουν ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας θέσουν σχετικό ζήτημα, θα είναι δύσκολο να μην διεξαχθεί η συζήτηση και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συναινετικής αλλαγής του εκλογικού συστήματος.

Το ΒΗΜΑ/Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου