Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού επικρατεί στον κλάδο ωστόσο η υπερφορολόγηση σε μεσοπρόθεσμη βάση αναμένεται να υπονομεύσει την πορεία της εθνικής μας βιομηχανίας.
Πάντως συνολικά οι εξελίξεις στα μέτωπα του οδικού τουρισμού αλλά και της Τουρκίας θα κρίνουν την πορεία των τουριστικών αφίξεων στην Τουρκία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη.
Μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη το μεσημέρι, η εκτίμηση είναι ότι τα έσοδα της χώρας θα κινηθούν οριακά προς τα πάνω, ενώ λόγω της πορείας των αεροπορικών αφίξεων υπάρχει σχετική αισιοδοξία ότι θα καλυφθεί η πτώση των πρώτων μηνών στον οδικό τουρισμό. Παράλληλα ανέφερε ότι η κατάσταση στην Τουρκία είναι κλειδί για τις εξελίξεις. Μπορεί αν αποστερεί τη χώρα από αφίξεις Τούρκων αλλά δημιουργεί προϋποθέσεις για προσέλκυση όσων θα επέλεγαν τη γειτονική χώρα για τουρισμό.
Πιο συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης η φετινή τουριστική περίοδος θα κλείσει πιθανότατα με άνοδο αεροπορικών αφίξεων στα επίπεδα 5%-6% και πιθανή μικρή αύξηση τουριστικών εισπράξεων της τάξης του 1%-2% (140-280 εκατ. ευρώ). Ωστόσο καταγράφεται έντονη ανισοκατανομή των μεγεθών αυτών με την Κρήτη, τα Ιόνια και τις Κυκλάδες να λαμβάνουν την μερίδα του λέοντος, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και τη Ρόδο να έχουν οριακή αύξηση και την Κω με τα νησιά του Αν. Αιγαίου να καταγράφουν μεγάλη πτώση.
Ωστόσο όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, αν δεν υπάρξει αναστροφή στην κατάσταση ante με τους φορολογικούς συντελεστές, από το 2017 ή το αργότερο το 2018, ο ελληνικός τουρισμός θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα την επόμενη διετία.
Μάλιστα εφόσον ανοίξουν και πάλι, όπως αναμένεται, οι ανταγωνιστικές αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου τότε τα προβλήματα θα οξυνθούν. «Θα έρθει η στιγμή που θα κλαίμε όλοι μαζί, αν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα με τους φορολογικούς συντελεστές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης αλλά και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Ρέτσος σημείωσαν ότι η υπερφορλόγηση αλλάζει «την εξίσωση για τις τουριστικές επιχειρήσεις», που ήδη κινούνται σε ένα δυσμενές περιβάλλον. Μάλιστα αυτό αναμένεται να εντείνει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που κινούνται στο 40% των συνολικών χορηγήσεων (6 με 7 δισεκ. ευρώ) προς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Όπως τόνισαν το 90% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κινούνται με ζημίες, καθώς εκτιμάται ότι από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών που επιβλήθηκαν από φέτος θα αφαιρεθούν από τις επιχειρήσεις περί τα 800 εκατ. ευρώ που αφορούν αυξημένο ΦΠΑ στις επιχειρήσεις καταλυμάτων, εστίασης, αεροπορικών και ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων.
Σε αντιδιαστολή, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε πως παραμένουν εκτός φορολογικού πλαισίου περί τα 500 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν «γκρίζες» μισθώσεις καταλυμάτων (270 εκατ.) και απώλειες εσόδων από μη έκδοση αποδείξεων (230 εκατ. ευρώ).
«Αυτό είναι το ελληνικό δημόσιο»
Για άλλη μια φορά τόσο ο πρόεδρος όσο και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφεραν ότι η παθογένεια του δημοσίου δημιουργεί αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Μάλιστα επισήμαναν ότι εδώ και δύο χρόνια είχαν ειδοποιήσει για τα προβλήματα που θα προέκυπταν με τις βιομετρικές βίζες.
Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ εκτίμησε παράλληλα πως οι αφίξεις από Ρωσία φέτος δεν θα ξεπεράσουν τις 700.000-800.000. Ουσιαστικά «άδειασε» τις πρόσφατες αισιόδοξες εκτιμήσεις του επικεφαλής του Rostourism Όλεγκ Σαφόνοφ για 1 εκατ. Ρώσους επισκέπτες. Ο κ. Ανδρεάδης μάλιστα ανέφερε σε σχέση με τη φημολογία περί ακυρώσεων από τη Ρωσία ότι τα αυξημένα νούμερα που ακούγονταν δεν μπορούσαν αν εξυπηρετηθούν ούτως ή άλλως λόγω της δεδομένης περιορισμένης διαθεσιμότητας πτήσεων. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε γύρω στις 45 χιλιάδες θέσεις ήταν γνωστό ότι θα ακυρωνόταν λόγω έλλειψης πτήσεων από την αρχή της χρονιάς. Πάντως απέδωσε ευθύνες στον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών που δεν εξυπηρετούν το στόχο για διαμόρφωση φιλο – επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Αυτό είναι το ελληνικό δημόσιο» είπε σχολιάζοντας το θέμα με τις βίζες αναγνωρίζοντας ότι η επαφή με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Εξωτερικών και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Ξυδάκη είναι διαρκής και ικανοποιητική.
Ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε επίσης πως σχεδιάζεται η υλοποίηση ενός επιθετικού προγράμματος στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα «τρέξει» μέχρι το Δεκέμβριο και θα έχει στόχο να προσελκύσει μεγάλο αριθμό έγκαιρων κρατήσεων (early bookings), με δέλεαρ ελκυστικές τιμές σε «κλειδωμένα» επίπεδα.
Κερδισμένη η Ισπανία
Μεγάλο πάντως πρόβλημα καταγράφεται στην αγορά της Ευρώπης λόγω ύφεσης και γεωπολιτικής αναταραχής. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου 7 εκατ. Γερμανοί εκτιμάται πως δεν θα ταξιδέψουν φέτος στο εξωτερικό αλλά επιλέγουν προορισμούς εσωτερικού ή την Αυστρία. Ιδιαίτερα μάλιστα το κλείσιμο της Τουρκίας και της Αιγύπτου, φτηνών all incusive προορισμών, οδήγησε πολλούς Γερμανούς στο να μείνουν εντός των συνόρων ή στο να κατευθυνθούν στην Ισπανία που είναι και η μεγάλη κερδισμένη των γεωπολιτικών εξελίξεων. Επίσης κερδισμένη από τις εξελίξεις στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες εμφανίζεται κυρίως η Ιταλία. Ιδιαίτερα η Ρώμη φαίνεται πως απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος ταξιδιωτών οι οποίοι σχεδίαζαν να κατευθυνθούν στο Παρίσι και άλλαξαν τον προορισμό του ταξιδιού τους. Δυστυχώς η χώρα όπως αναφέρθηκε δεν κατάφερε να πάρει μερίδιο από αυτές τις αγορές, είτε λόγω του προφίλ των συγκεκριμένων τουριστών είτε λόγω της κακής οργάνωσης των πολιτικών προώθησης.
Σε ό,τι αφορά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ ανέφερε πως ο Σύνδεσμος έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο και δύο περιοχές της χώρας (Κρήτη, Δωδεκάνησα), το οποίο θα είναι τριετούς διάρκειας, θα αφορά την τρίμηνη επέκταση της περιόδου και θα στοχεύει στην προσέλκυση συνολικά 600.000 επιπλέον επισκεπτών.
Κάθε ένα από τα δύο προγράμματα είναι ύψους 5 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότησή τους προβλέπεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και εξετάζονται ήδη από τις αντίστοιχες Περιφέρειες.
Πηγή: reporter.gr