Ειδήσεις

Οι εργαζόμενοι ζητούν να αναλάβει η ΔΕΥΑΡ τη διαχείριση του φράγματος

Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι 230 εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑΡ για την ψήφιση της προγραμματικής σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία που θα αναλάβει το έργο της συντήρησης και καθημερινής λειτουργίας του φράγματος Γαδουρά.
Αυτό κατέστησαν ήδη σαφές στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ αλλά και στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου την περασμένη Δευτέρα 17 Ιουλίου, όπου ψήφισαν ΚΑΤΑ της σύμβασης, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους όχι στα σχέδια για την ανάληψη του έργου από τον ιδιώτη, αλλά κυρίως για το γεγονός πως ‘το Φράγμα πρέπει να το αναλάβει η ΔΕΥΑΡ’.
Κληθείς από την «δημοκρατική» να σχολιάσει και να εξηγήσει την στάση των εργαζομένων στο ζήτημα, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΔΕΥΑΡ κ. Λευτέρης Καρανικόλας, δήλωσε τα εξής:
«Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ανησυχία από την πλευρά μας. Απλά εμείς ως εργαζόμενοι πιστεύουμε ότι η ειδική υπηρεσία για να διαχειριστεί το νερό είναι η ΔΕΥΑΡ. Γι αυτό τον λόγο δεν ψηφίσαμε την προγραμματική σύμβαση. Η ΔΕΥΑΡ δεν είναι ανίκανη για κάτι τέτοιο. Κατά την προσωπική μας άποψη, έτσι πρέπει να γίνει, διότι ο νόμος που αφορά τον ‘Καλλικράτη’ μάς έδωσε την ευθύνη να υδροδοτούμε ολόκληρο το νησί. Όλοι έβαλαν το χέρι στην τσέπη κι έφτιαξαν το Φράγμα. Αυτό δεν θα έπρεπε να το έχει ο φυσικός του φορέας για την υδροδότηση του νησιού; Για την ιδιωτικοποιήση δεν ανησυχούμε. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Συνεργαζόμαστε με ιδιώτες κάθε φορά που είναι ανάγκη για να προλάβουμε τις βλάβες κ.λπ. Το θέμα που θέτουμε είναι ότι πρέπει να το αναλάβει η ΔΕΥΑΡ».
Σε παρατήρηση ότι για την διεκδίκηση της διαχείρισης του Φράγματος απαιτείται χρόνος εφόσον πρέπει να περάσει από την Βουλή, ο κ. Καρανικόλας παρέπεμψε στον Εσωτερικό Κανονισμό της ΔΕΥΑΡ:
«Αυτά έπρεπε να τα είχαν κάνει από νωρίς, οι ‘άρχοντες’ του τόπου μας. Είτε ο Δήμος είτε η Περιφέρεια, όποιοι ήταν αρμόδιοι όλο αυτό το διάστημα, έπρεπε να το είχαν διεκδικήσει, έπρεπε να ήταν έτοιμοι. Το 2011, όταν δημιουργήθηκε η νέα επιχείρηση της ΔΕΥΑΡ με ευθύνη για ολόκληρο το νησί, ψηφίστηκε ο εσωτερικός κανονισμός όπου προβλεπόταν η Διεύθυνση Φραγμάτων. Αυτό έχει περάσει και από ΦΕΚ και ισχύει μέχρι σήμερα. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Έγινε επί θητείας του τέως δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά. Γιατί δεν μπορούμε λοιπόν να το διεκδικήσουμε άμεσα; Εμείς ψηφίσαμε υπέρ της αλλαγής του εσωτερικού κανονισμού της ΔΕΥΑΡ –τότε, το 2011- όπου προβλέπεται η Διεύθυνση Φραγμάτων μεταξύ των άλλων διευθύνσεων. Μάλιστα, είχε οριστεί διευθυντής και προϊστάμενος. Μόνο προσωπικό δεν υπήρχε. Περιμέναμε να γίνουν αλλαγές αλλά κάποια στιγμή άλλαξαν όλα…. ρότα. Το πώς το ανέλαβε η περιφέρεια, δεν το γνωρίζουμε. Και από την άλλη, ο εργολάβος που θα το αναλάβει τώρα, θα έχει το εξειδικευμένο προσωπικό; Εμείς γνωρίζαμε ότι υπήρξε επιστημονικό προσωπικό που θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη. Μας…. ‘κακοφάνηκε’ αυτή η εξέλιξη γιατί περιμέναμε να το αναλάβει η ΔΕΥΑΡ. Πάντως δεν είμαστε αντίθετοι με τον ιδιώτη. Οι εργαζόμενοι ζητάμε να αναλάβει η ΔΕΥΑΡ το Φράγμα. Δεν υπάρχει άλλος στο νησί που να έχει μεγαλύτερη εμπειρία στο θέμα», όπως ανέφερε.
Στην ΔΕΥΑΡ εργάζονται αυτή την στιγμή 230 άτομα ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 370 και σύμφωνα με τον κ. Καρανικόλα, υπάρχει δυνατότητα για προσλήψεις.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος των εργαζομένων δεν ήταν παρών ούτε στην συνεδρίαση του δ.σ. της ΔΕΥΑΡ, ούτε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα –αλλά εκπροσωπήθηκε.
Μανωλάκης: ‘Δεδομένη η διεκδίκηση του Φράγματος από την ΔΕΥΑΡ»
Από την πλευρά της διοίκησης, με δηλώσεις στην «δημοκρατική», ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης ξεκαθάρισε τα εξής: «Είναι δεδομένο ότι αμέσως μόλις αποκατασταθεί η υδροδότηση στο νησί και προχωρήσει η διαδικασία με την διαχείριση του Φράγματος, η ΔΕΥΑΡ θα ξεκινήσει άμεσα την διεκδίκηση του. Όπως έγινε γνωστό, το Φράγμα πρέπει να το διεκδικήσουμε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με νόμο –καθώς μόνον η Βουλή των Ελλήνων μπορεί να το κάνει αυτό. Εφόσον και ο περιφερειάρχης είναι σύμφωνος, εμείς θα ξεκινήσουμε όλες τις διαδικασίες –με ορίζοντα πενταετίας και εφόσον εξασφαλίσουμε το εξεικδικειμένο προσωπικό».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου