Ειδήσεις

Η Κως μετρά τις πληγές της – Αντεξαν τα Δωδεκάνησα τον φονικό σεισμό

Δύο νεκροί, 115 τραυματίες και ανυπολόγιστες μέχρι στιγμής ζημιές σε δημόσια και ιδιωτικά ακίνητα αλλά και σε υποδομές, είναι ο τραγικός απολογισμός του μεγάλου σεισμού εντάσεως 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την Κω στην 01:31 τα ξημερώματα της Παρασκευής, με επίκεντρο μεταξύ της Κω και της Αλικαρνασσού αλλά και των 200 μετασεισμών, που ακολούθησαν.
Πιο συγκεκριμένα, ένας 39χρονος υπήκοος Τουρκίας και ένας 22χρονος υπήκοος Σουηδίας, υπέκυψαν στα τραύματά τους που προκλήθηκαν από την κατάρρευση τσιμεντένιας πέργκολας στο μπαρ «White Corner», στη bar street του νησιού. Η πυροσβεστική υπηρεσία απεγκλώβισε ακόμη ένα άτομο από το ίδιο κατάστημα, που τραυματίστηκε σοβαρά.
Περίπου 103 τραυματίες πήραν εξιτήριο από το Γενικό Νοσοκομείο της Κω αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ένας από τους τραυματίες χειρουργήθηκε επειγόντως για ακρωτηριασμό, 12 άτομα νοσηλεύτηκαν, ενώ για 7 άτομα κρίθηκε επείγουσα ανάγκη αεροδιακομιδής.
Σε πρώτη φάση 4 άτομα διακομίσθηκαν με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο ΠΑΓΝΗ (3 άντρες – 2 αλλοδαποί και 1 Έλληνας) και 1 γυναίκα, Ελληνίδα. Σε δεύτερη φάση κρίθηκε αναγκαία η αεροδιακομιδή 3 ακόμα τραυματιών στο Γ.Ν. «Θριάσιο» (2 άντρες, 1 ‘Ελληνας και 1 αλλοδαπός, και 1 γυναίκα αλλοδαπή).
Στο Νοσοκομείο της Κω παρέμειναν 5 άτομα (άντρες) για περαιτέρω νοσηλεία και είναι σε καλή κατάσταση. Σοβαρός είναι και ο τραυματισμός τουρίστα στην Καρδάμαινα. Ο άτυχος επισκέπτης μέσα στον πανικό του πήδηξε από τον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου που διέμενε.
Σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλες τις αρμόδιες Αρχές, βρίσκεται, το υπουργείο Εξωτερικών. Ήδη, έχει μεριμνήσει για την ειδοποίηση των ξένων Πρεσβειών στην Ελλάδα για τις περιπτώσεις θανάτου ή τραυματισμού ξένων υπηκόων, ενώ διευκολύνει την επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες ελληνικές Αρχές των εδώ διπλωματικών και προξενικών Αρχών ξένων χωρών για την παροχή προξενικής αρωγής στους υπηκόους τους.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, υπό τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, αποφασίστηκε η ενίσχυση της κρυπτογραφικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ που συνδράμει τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και η μετάβαση στην Κω του γενικού γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλη Κόκκινου, που θα συνδράμει το κυβερνητικό κλιμάκιο που ήδη βρίσκεται στο νησί.
Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και μέσω του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), τέθηκαν σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας το Νοσοκομείο της Κω, το οποίο ελέγχθηκε και δεν υπήρχαν ζημίες, η υπηρεσία του ΕΚΑΒ στο νησί και η υπηρεσία αεροδιακομιδών.
Ακολούθησαν οι απαραίτητες επαφές για τον σωστότερο συντονισμό και διαχείριση των τραυματιών, τόσο με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, την διοικήτρια της 2ης Υ.ΠΕ, την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και με την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, του Πυροσβεστικού Σώματος, με τον γενικό γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, καθώς επίσης και εκπροσώπους της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τις περισσότερες ζημιές έχουν υποστεί τα κτήρια της παλιάς πόλης που είναι της δεκαετίας του ’20 και του ’30. Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το λιμάνι της Κω. Ακόμη, κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου, υπέστη σοβαρές ζημιές ο ναός της Αγίας Παρασκευής, τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας, η καμάρα προς τα μπαράκια, σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και το Μεσαιωνικό Κάστρο τμήμα του οποίου κατέρρευσε. Δεκάδες είναι τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν υποστεί καταστροφές.


Οι ζημιές, σε πρώτη φάση, φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.
Το δικαστικό μέγαρο του νησιού δεν γλίτωσε από την μανία του Εγκέλαδου ενώ χθες ανέστειλε τις εργασίες του μέχρι να αποφανθούν επί της στατικότητάς του, επιθεωρητές. Αναστάτωση προκλήθηκε και στις φυλακές της Κω, όπου οι 102 κρατούμενοι παρέμειναν στα κελιά τους, μέχρι να διαταχθεί αρμοδίως από Εισαγγελέα να μείνουν στον προαύλιο χώρο.
Ο πρώτος σεισμός, των 6,6 βαθμών, σημειώθηκε στην 01:31 ώρα της Παρασκευής με το υποθαλάσσιο επίκεντρο να εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα νότια του τουρκικού λιμανιού του Μπόντρουμ και σε μικρή απόσταση από την ανατολική ακτή της Κω.
Η δεύτερη δόνηση, των 5,1 βαθμών, ακολούθησε επτά λεπτά αργότερα και το επίκεντρο εντοπίζεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Λέρου και σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές των Λειψών.
Στην περιοχή κατεγράφησαν 200 μετασεισμοί, από τους οποίους 15 είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ. Επίσης, προκλήθηκε και τσουνάμι, με ύψωση της θάλασσας κατά περίπου 70 εκατοστά, την ώρα του σεισμού.
Στο νησί επικράτησε πανικός, οι κάτοικοι και οι τουρίστες αλλά ακόμη και οι αρχές πανικοβλήθηκαν ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλα σχεδόν τα Δωδεκάνησα και κυρίως σε Κάλυμνο, Λέρο και Ρόδο.
Στην Κάλυμνο έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις σε περιφερειακούς δρόμους, έχουν καταρρεύσει μπαλκόνια σε παλαιά κτήρια, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας και επίσης σημαντικά τουριστικά θέρετρα της περιοχής Μούγλας.
ΤΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ 
ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ
Οι σεισμολόγοι προσπαθούν να καθησυχάσουν, ωστόσο, εφιστούν την προσοχή των κατοίκων της Κω και προειδοποιούν για άλλους επίσης μεγάλους μετασεισμούς -ακόμη και πάνω από 6 Ρίχτερ.
«Ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Λέσβου. Η μετασεισμική ακολουθία εδώ είναι απολύτως φυσιολογική. Εκτιμώ ότι ο σεισμός των 6,6 βαθμών ήταν ο κύριος, αλλά η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή» δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Άκης Τσελέντης. Ο κ. Τσελέντης επέστησε προσοχή στο τσουνάμι που σημειώθηκε, ύψους 70 εκατοστών.
Μιλώντας στον realfm 97,8 ο κ Τσελέντης εξέφρασε τον φόβο του για ισχυρούς μετασεισμούς:
«Επειδή είχαμε ένα πολύ μικρό εστιακό βάθος σε σχετικά μεγάλο μέγεθος, για τις επόμενες εβδομάδες θα είναι πλούσια η μετασεισμική δράση και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε και ισχυρούς μετασεισμούς, με ό,τι αυτό δυστυχώς συνεπάγεται για τον τουρισμό μας».
Στην εκπομπή «Με τη Νίκη» στο Ραδιόφωνο 24/7 μίλησε ο καθηγητής σεισμολογίας κ. Κώστας Παπαζάχος:
«Τη δεκαετία του ’50 και του ’60 είχαμε πολύ μεγαλύτερους σεισμούς αλλά και τώρα έχουμε ένα μεγάλο σεισμό της τάξης του 6 με 7. Έγινε σε ένα ρήγμα πολύ γνωστό με διεύθυνση ανατολής-δύσης ανοιχτά της Αλικαρνασσού, δέκα χιλιόμετρα για την ακρίβεια και δεκαπέντε από την Κω. Το εν προκειμένω ρήγμα είναι τεράστιο και δίνει σεισμούς έντασης του 7 και σε πρότερους χρόνους όπως το ’33 και το ’41, σεισμούς στο 6,8. Είναι ένα ρήγμα στη θάλασσα και γι’ αυτό μετακινεί τον θαλάσσιο πυθμένα και προκάλεσε αυτό το μικρό τσουνάμι το οποίο είδατε, γιατί ταλαντώνεται όλη η στήλη του νερού και αυτό βγαίνει στην ακτή σαν κύμα βαρύτητας. Το αισιόδοξο μήνυμα είναι πως ένας τόσο μεγάλος σεισμός είχε μόλις δύο νεκρούς. Σκεφτείτε πως ο σεισμός του ’33 είχε διακόσιους νεκρούς στην Κω. Συνεπώς, φαίνεται πως τα πράγματα είναι καλύτερα. Και σκεφτείτε πως είναι ένα ρήγμα που κοιτάζει “κατάματα την Κω”.

 

 

 

Συνεχίζοντας και σχολιάζοντας τη μετασεισμική ακολουθία ο κ. Παπαζάχος ανέφερε:
«Το κακό είναι εν προκειμένω πως η μετασεισμική ακολουθία θα είναι έντονη και θα κρατήσει αρκετούς μήνες. Για την ώρα έχουν σημειωθεί εκατοντάδες μετασεισμοί, απλά αναφέρονται οι μεγαλύτεροι. Οι πρώτες δυο – τρεις βδομάδες θα είναι πιο έντονες. Κάποιοι από αυτούς που θα σημειωθούν, θα πλησιάσουν το μέγεθος του 6. Είναι δυνατόν λοιπόν ένας δυνατός μετασεισμός να κατεδαφίσει ένα κτήριο που έχει υποστεί ήδη ζημιές. Άρα ισχύουν όλες οι διατυπωμένες συστάσεις για όλα τα κτήρια που έχουν πρόβλημα και για όσα είναι παλιά, όλα θα πρέπει να ελεγχθούν από τα κλιμάκια πριν μπουν πάλι οι κάτοικοι.
Θα είναι τραγικό να έχουμε περισσότερα θύματα από έναν ισχυρό μετασεισμό. Το πιο πιθανό είναι να μιλάμε αυτή τη στιγμή για τον κύριο σεισμό. Τέτοιοι σεισμοί πρακτικά εξαντλούν το σεισμικό δυναμικό της περιοχής και εκτός από πάρα πολύ απίθανες περιπτώσεις είναι μάλλον αδύνατο να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό από εδώ και πέρα. Επαναλαμβάνω όμως πως η μετασεισμική ακολουθία δεν θα είναι ευχάριστη.
Αυτό που έχει σημασία είναι ο συντονισμός, η συνεργασία και ο έλεγχος για να ξέρουν οι κάτοικοι ποια κτήρια μπορούν να κατοικηθούν και ποια όχι». Την εκτίμηση ότι οι ζημιές από τον μεγάλο σεισμό είναι περιορισμένες στην Κω και αφορούν μόνο μερικά παλαιά σπίτια και στο λιμάνι του νησιού, διατύπωσε ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στην Κω.
Μιλώντας στον Σκάι, είπε, ότι λογικά πρόκειται για τον κύριο σεισμό ενώ χαρακτήρισε μάλλον φυσιολογική την μέχρι τώρα σεισμική ακολουθία.
«Η σεισμική δόνηση των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε τα ξημερώματα την Κω δεν ήταν αναμενόμενη, καθώς δεν υπήρξαν προσεισμοί, παρότι η περιοχή των Δωδεκανήσων είναι υψηλής σεισμικότητας», δήλωσε στο newsbomb.gr ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε πως το πιθανότερο σενάριο είναι ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ να ήταν ο κύριος, σημειώνοντας ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να το πει ακόμη με απόλυτη σιγουριά και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη του φαινομένου.
Όπως σημείωσε, το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε έχει μήκος 15-20 χιλιόμετρα και βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κω, στον κόλπο της Αλικαρνασσού με προσανατολισμό από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Τα ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή είναι πολλά, διευκρίνισε.
Ως προς την εξέλιξη του φαινομένου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στη φάση των μετασεισμών, η οποία και αναμένεται να διαρκέσει για ένα μήνα, με μειούμενο ρυθμό». Γι’ αυτό το λόγο, σημείωσε, οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί, καθώς κάποια κτήρια που υπέστησαν ζημιές μπορεί να υποστούν ακόμη μεγαλύτερες.
Υπογράμμισε, δε, ότι οι κάτοικοι της Κω θα πρέπει να δίνουν σημασία μόνο στις ανακοινώσεις των σεισμολόγων και όχι στις διάφορες φήμες που ενδέχεται να κυκλοφορήσουν, συνιστώντας υπομονή και ψυχραιμία σε όλους. Ερωτηθείς για το τσουνάμι 70 εκατοστών που προκλήθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τόνισε πως ήταν μικρό και υπογράμμισε ότι το Εθνικό Κέντρο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση.

Αναφορές σε όλα
τα διεθνή ΜΜΕ
Την είδηση του φονικού σεισμού των 6,6 Ρίχτερ που χτύπησε τα ξημερώματα της Παρασκευής την Κω προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων, μεταδίδουν όλα τα μεγάλα ξένα Μέσα ενημέρωσης.
Εκτενείς είναι οι αναφορές στα Βρετανικά Μέσα ενημέρωσης, καθώς το νησί της Κω είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τους Βρετανούς.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου