Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Η επιστροφή στην δραχμή και η εφαρμογή ενός εντελώς διαφορετικού ριζοσπαστικού προγράμματος, είναι η πρόταση του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, προέδρου της Λαϊκής Ενότητας.
Σε συνέντευξή του στην “δημοκρατική” ο κ. Λαφαζάνης, ξεκαθαρίζει τις θέσεις του για τις εξελίξεις με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, τους χειρισμούς της κυβέρνησης με την υπογραφή της Συμφωνίας στις Πρέσπες, δηλώνοντας πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια αποικία χρέους χωρίς τέλος, χωρίς ημερομηνία λήξης αφού οι μνημονιακές δεσμεύσεις είναι μέχρι και μετά το 2060 και είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν και να ακολουθηθούν.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Λαφαζάνη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την χώρα μας. Πώς κρίνετε την απόφαση της κυβέρνησης την δεδομένη στιγμή και τι θα πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα;
Αυτό που θέλω να σημειώσω είναι ότι οι περισσότεροι βλέπουμε είτε να ποιούν την… νήσσαν είτε να υποστηρίζουν τις κυβερνητικές ενέργειες. Εμείς στην ΛΑΕ δεν μασάμε τα λόγια μας. Λέμε καθαρά ότι η κυβέρνηση, δυστυχώς με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών, έχει κάνει μια επιλογή ρήξης θα έλεγα με την Ρωσία, μία επιλογή τυχοδιωκτική, παράλογη, αδικαιολόγητη από κάθε άποψη την οποία θα την χαρακτήριζα ως “έγκλημα” κατά των εθνικών μας συμφερόντων. Είναι ένα μείζον έγκλημα κατά της χώρας μας και κατά της ασφάλειάς της. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, να στρέφεται εναντίον της Ρωσίας όταν δεν είχαμε ποτέ κανένα πρόβλημα με αυτή την χώρα. Δεν επιβουλεύεται την χώρα μας, δεν μας έχει κάνει κάτι κακό ούτε έχει καταφερθεί εναντίον μας. Το αντίθετο, θα έλεγα. Η Ρωσία παρ όλο που δεν ανήκουμε σε ένα συμμαχικό μπλοκ μαζί της, αθόρυβα είτε στο παρασκήνιο είτε στο προσκήνιο έχει βοηθήσει την Ελλάδα -και κυρίως την Κύπρο. Κι αν διατρέχουμε κινδύνους μέχρι τώρα, τους υφιστάμεθα από τους “ομοτράπεζούς” μας, στα συμμαχικά τραπέζια και κυρίως από τις ΗΠΑ, την Άγκυρα αλλά και την Γερμανία -και συνολικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση, είναι να κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες αντί να την εκτονώσει, διότι οι απαντήσεις της στις αιτιάσεις που έδωσε, ήταν προκλητικές. Πολύ φοβούμαι ότι θα έρθουν κι άλλα μέτρα σε βάρος της Ελλάδας από την Ρωσία που θα προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα στις ελληνορωσικές σχέσεις. Τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Κοτζιάς, ακολουθούν έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο.
• Τελικά έπρεπε να υπογραφεί η συμφωνία στις Πρέσπες και πώς εκτιμάτε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με δεδομένο ότι αναμένονται και εξελίξεις;
Η άρον – άρον υπογραφή στις Πρέσπες με ανομολόγητο στόχο την ένταξη της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ και την εκκίνηση των διαδικασιών για την ένταξη της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μάλλον θα αποδειχτεί ιδιαίτερα επιβλαβής για τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Βαλκανική περιοχή. Η ένταξη της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ θα την καταστήσει ένα δυνατό χαρτί στα χέρια των ΗΠΑ -πράγμα που μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνο για όλη την βαλκανική περιοχή, δεδομένων των σκληρών πολιτικο – στρατιωτικών σχεδίων της Αμερικής για την ευρύτερη περιοχή και φυσικά, τα Βαλκάνια. Εδώ να σημειώσουμε ότι ενώ η συμφωνία μιλάει για σύνθετη ονομασία, αναγνωρίζει παράλληλα την Μακεδονική γλώσσα και την Μακεδονική ιθαγένεια. Τα δύο τελευταία, πολύ φοβούμαι ότι έρχονται σε αντίθεση με την σύνθετη ονομασία αν δεν την ακυρώσουν κιόλας, προσδίδοντας στην ΦΥΡΟΜ μια Μακεδονική ονοματολογία και μάλιστα με έναν μονοπωλιακό τρόπο. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να τονίσω ότι οι αλλαγές που υποσχέθηκε ότι θα κάνει στο Σύνταγμά της η ΦΥΡΟΜ είναι αόριστες και θα γίνουν κατά την κρίση της, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις -πράγμα που μπορεί να μην ακυρώσει τις θεσμικές αλυτρωτικές της βλέψεις. Για όλα αυτά, νομίζω πως περισσότερο η Συμφωνία στις Πρέσπες, έγινε για να πάρει τα εύσημα η ελληνική κυβέρνηση από την ιμπεριαλιστική Δύση παρά να εξυπηρετηθεί η σταθερότητα, η ειρήνη, η φιλία των δύο χωρών και η συνεργασία στα Βαλκάνια. που είναι τόσο αναγκαία στις Βαλκανικές χώρες.
• Η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας, μας διαβεβαιώνει ότι θα καταφέρει η χώρα να σταθεί στα πόδια της και να βγει από τα Μνημόνια ενώ διοργανώνει φιέστες στο Καστελόριζo. Με τα σημερινά δεδομένα είναι αυτό εφικτό κατά την άποψή σας;
Βγαίνουμε από τα Μνημόνια, είναι μια φράση η οποία υποτιμά την νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Μπορεί να βγαίνουμε από το τρίτο Μνημόνιο, αλλά θα μπούμε σε ένα τέταρτο Μνημόνιο που μπορεί να αποδειχθεί το σκληρότερο από όλα τα προηγούμενα και του οποίου το μεγαλύτερο μέρος, έχει ήδη ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Βουλή. Και αναφέρομαι στην μείωση των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019, στην μεγάλη μείωση του αφορολόγητου για τα λαϊκά στρώματα από την 1η Ιανουαρίου του 2020, στο ξεπούλημα και των τελευταίων δημόσιων στρατηγικών επιχειρήσεων που έχουν απομείνει στην χώρα, στην υποθήκευση του εθνικού μας πλούτου ύψους 25 δις ευρώ, στα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 (άκουσον – άκουσον!!!) Αυτά είναι τα πιο γνωστά από τα σκληρά μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα μας, και δεν αναφέρομαι στις πιο άγριες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν ή σε άλλα πρόσθετα μέτρα τα οποία ίσως επωμισθεί η Ελλάδα, για να παίρνει τις ψευτο-ρυθμίσεις που έχουν γίνει και τις δόσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιλαμβάνεστε, ότι αυτό μόνον έξοδος από τα Μνημόνια δεν σημαίνει. Η Ελλάδα είναι “αποικία χρέους” επ αόριστον και δεν μπορεί να βρει διέξοδο όσο συνεχίζει να αποπληρώνει ένα χρέος, το οποίο κρίνεται ως μη βιώσιμο. Θα είμαστε μια “αποικία χρέους” χωρίς τέλος, χωρίς ημερομηνία λήξης.
Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια πολύ μεγάλη ανατροπή αν θέλει να δει ένα θετικό μέλλον με τον λαό της.
• Εάν γίνουν εκλογές και κερδίσει η Ν.Δ. τι θα πρέπει να περιμένει η χώρα; Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα αντιμνημονιακό –ουσιαστικό- μέτωπο από κανένα κόμμα ή κυβέρνηση. Τι θα πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας;
Η απάντηση στην καταστροφική πολιτική που ακολουθεί ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που είναι η άλλη όψη του κ. Τσίπρα. Θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει την σημερινή καταστροφική πολιτική που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση χωρίς να μπορεί να δώσει απάντηση στα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, ούτε βεβαίως, ουσιαστική διέξοδο από την κρίση. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να ακυρώσει το οποιοδήποτε μέτρο από τις μνημονιακές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτσι έχουν πει μέχρι τώρα όλοι οι πρωθυπουργοί που είναι προσηλωμένοι στην ευρωζώνη και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και όσες διαβεβαιώσεις έχουν δώσει, όλες έχουν ακυρωθεί. Όλοι ξεκινούσαν είτε με αντι-μνημονιακές δεσμεύσεις, είτε ότι θα ακυρώσουν κάποια από τα μνημονιακά μέτρα και όλοι έκαναν το αντίθετο: όχι μόνον ακολούθησαν την μνημονιακή κανονικόττητα, αλλά την ενίσχυσαν και την κλιμάκωσαν. Αν θέλουμε να ανατρέψουμε την σημερινή κατάσταση, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από μια μεγάλη παραδοχή: ότι δεν γίνεται να φύγουμε από την κρίση και την εποπτεία όσο είμαστε μέσα στην ζώνη του Ευρώ. Θεμέλιο για να εφαρμόσουμε μια άλλη πολιτική ανασυγκρότησης για την χώρα, είναι να μεταβούμε στο εθνικό μας νόμισμα και να εφαρμόσουμε ένα νέο ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την χώρα.
• Εσείς πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Να επιστρέψουμε στην δραχμή;
Βεβαίως και μπορούμε να το κάνουμε. Είναι μια απόλυτα ρεαλιστική πρόταση την οποία είχα κάνει στον κ. Τσίπρα αμέσως μετά το δημοψήφισμα το 2015 με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα και την αξιοποίηση των αποθεματικών που υπήρχαν στην Ελλάδα (ενός μέρους) προκειμένου να κάναμε το βήμα και να επιστρέφαμε στην δραχμή. Εάν το κάναμε αυτό τότε σήμερα η χώρα μας θα είχε ήδη μπει σε μια άλλη αναπτυξιακή πορεία με πολύ θετικές επιπτώσεις, με οικονομική ανάπτυξη. Δυστυχώς όμως ο κ. Τσίπρας δεν το δέχτηκε με αποτέλεσμα να ακολουθήσουμε τα Μνημόνια σε έναν δρόμο χωρίς τέλος.
https://www.dimokratiki.gr/22-07-2018/p-lafazanis-i-rixi-me-ti-rosia-einai-egklima-kata-ton-ethnikon-mas-symferonton/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.