Σε νέα φάση εισέρχεται ο ακήρυκτος πόλεμος των ξενοδόχων με την Airbnb καθώς, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, οι «μικροί ξενοδόχοι» της γειτονιάς αποτελούν πλέον τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 τα ξενοδοχεία της Αθήνας κατέγραψαν πτώση της τάξης του 3,8% στην πληρότητα, 2,9% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (Rev Par), και αυτό παρά την οριακή αύξηση (1%) στη μέση τιμή δωματίου.
Η εξέλιξη αυτή καταγράφηκε το διάστημα που οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο αεροδρόμιο της πρωτεύσας «Ελευθέριος Βενιζέλος» σημείωσαν σημαντική άνοδο μέχρι και 20%.
Βέβαια, εκτός της Αθήνας, στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 2,1%, κυρίως λόγω της αύξησης μετακινήσεων ελλήνων επιβατών.
Για την Αθήνα, η διαφορά μεταξύ των αφίξεων και των πληροτήτων των ξενοδοχειακών μονάδων αποτυπώνει, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, την υπερπροσφορά καταλυμάτων τύπου Airbnb, τα οποία φαίνεται να απορροφούν όλο και μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής κίνησης στην πρωτεύουσα. Βέβαια πρέπει να επισημανθεί ότι την τελευταία διετία επαναλειτούργησαν ή άνοιξαν περισσότερα από 20 ξενοδοχεία μεγάλης δυναμικότητας στο κέντρο της πόλης.
Σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, η πληρότητα των ξενοδοχείων το εξάμηνο έκλεινε αρνητικά (και) ανά μήνα, σε ποσοστά έως και -8,6%, κυρίως λόγω της υπερπροσφοράς κλινών στην Αθήνα όλων των τύπων καταλυμάτων.
Η Αθήνα δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων – 8.200.000 επισκέπτες – ως η σημαντικότερη διεθνής πύλη εισόδου στη χώρα μας.
Ζητείται σχέδιο
Οπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, «η νέα πολιτική ηγεσία του τουρισμού και τα εμπλεκόμενα υπουργεία αλλά και οι τουριστικοί φορείς οφείλουν πλέον να συνεργαστούν στενά προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης στην Αθήνα, που μαζί με χρόνια προβλήματα (ασφάλεια, καθαριότητα, υποδομές) υπονομεύουν τη σύγχρονη και ανταγωνιστική τουριστική ταυτότητα της πόλης μας. Απαιτούνται τουριστικός επανασχεδιασμός, νέοι στόχοι με βάση τις καταγεγραμμένες προτεραιότητες και στρατηγική περαιτέρω ανάπτυξης του τουρισμού της Αθήνας – Αττικής».
Οι αριθμοί
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πληρότητα των ξενοδοχείων κατά τους έξι πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους κινήθηκε σε -7,8% τον Ιανουάριο, -1,9% τον Φεβρουάριο, -8,6% τον Μάρτιο, -1,3% τον Απρίλιο, -3,2% τον Μάιο και -0,9% τον Ιούνιο.
Η μέση τιμή και το έσοδο ανά δωμάτιο επίσης παρουσίασαν έντονες διακυμάνσεις από μήνα σε μήνα, με πτώση ακόμη τον Ιούνιο σχεδόν κατά 5%. Ο Ιούνιος διατήρησε οριακά (+0,9%) την πληρότητα του περυσινού Ιουνίου ως μήνας αιχμής.
Με μικρή αύξηση έκλεισε ο Ιούνιος για την επιβατική κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, συνολικά 4,46 εκατ. επιβάτες χρησιμοποίησαν τουλάχιστον ένα από τα 14 αεροδρόμια τον Ιούνιο, διαμορφώνοντας αύξηση της τάξης του 2,1% σε σχέση με πέρυσι (4,37 εκατ. επιβάτες). Σύμφωνα με τα στατιστικά, η κίνηση του εσωτερικού αυξήθηκε κατά 3,5%, στους 713.000 επιβάτες, ενώ η κίνηση εξωτερικού στα 3,75 εκατ. επιβάτες, αυξημένη κατά 1,8%.