Στο Κανάλι Ένα και στον δημοσιογράφο Νίκο Μπαρδούνια παραχώρησε συνέντευξη σήμερα ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου σχολίασε το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και επέκρινε την Κυβέρνηση για τη στάση της τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Για την προκλητική στάση της Τουρκίας
«Οι κάτοικοι των νησιών βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα, όπως είναι λογικό, σε ένα κλίμα ανησυχίας. Δεν είναι εύκολες αυτές οι στιγμές που συνολικά η χωρά περνάει και ιδιαίτερα η Νότια Δωδεκάνησος».
«Με την Τουρκία, όχι μόνο να έχει εκδώσει NAVTEX αλλά να είναι πλέον εμφανές ότι ο στόλος της και το σεισμογραφικό της πλοίο κινούνται προς την κατεύθυνση της περιοχής του Καστελορίζου, το ΚΥΣΕΑ έπρεπε να έχει συγκληθεί άμεσα έτσι ώστε να επιδείξει η χώρα μας ένα βήμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας. Ταυτόχρονα θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών».
«Η ΝΔ αντιμετωπίζει με υποχωρητικότητα τα σοβαρά εθνικά ζητήματα, δηλώνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είμαστε δεδομένοι σύμμαχοι. Δυστυχώς η Κυβέρνηση μάλλον δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών. Όπως είδαμε στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, αν και η ίδια η Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα θέσει τα ζητήματα της Τουρκίας, το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πράττει τα δέοντα ώστε, από τη μια, να δημιουργηθεί ένα αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας και από την άλλη να αναβαθμίσει τις διεθνείς πρωτοβουλίες της χώρας ώστε να υπάρξει μια διεθνής ασπίδα- απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα».
Η έλλειψη εφαρμογής ουσιαστικών πολιτικών από την Κυβέρνηση και οι ρεβανσιστικές τακτικές
«Την ώρα που η κοινωνία χρειάζεται την εφαρμογή ουσιαστικών πολιτικών, η Κυβέρνηση ακολουθεί μια τακτική ρεβανσισμού, επιθυμώντας διακαώς να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Οι προσπάθειες της
εξαντλούνται στο να διατηρήσει το επικοινωνιακό της προφίλ και να σπιλώσει χαρακτήρες των πολιτικών της αντιπάλων. Το δεξιό παρακράτος, έτσι όπως εδώ και δεκαετίες το έχουμε βιώσει, αποδεικνύεται τελικά ότι ποτέ δεν σταμάτησε να λειτουργεί στη χώρα μας. Όλες αυτές οι «δήθεν» αποκαλύψεις, που δεν κομίζουν τίποτα το ουσιαστικό εξυπηρετούν την Κυβέρνηση να κρύψει τα σοβαρά και ουσιαστικά προβλήματα που βιώνει η ελληνική κοινωνία».
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαπατήθηκαν από την ΝΔ
«Η ελληνική οικονομία, κατά κύριο λόγο στηρίζεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σε αυτούς τους ανθρώπους η ΝΔ, για να πάρει τη ψήφο τους, υποσχέθηκε πριν τις εκλογές καλύτερες μέρες. Σήμερα οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι σε απόγνωση αφού δεν μπορούν καν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, ούτε και στα δανειακά προγράμματα πχ. ΤΕΠΙΧ. Επιπλέον, στο πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση ενός μεγάλου μέρους του ασφαλιστικού συστήματος και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, ως απάντηση στα προβλήματα βιωσιμότητάς τους».
«Έτσι παρά τα όσα έταξε η ΝΔ στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες σήμερα αυτούς αποκαλεί ζόμπι. Είναι προφανές ότι το σχέδιο της είναι ο στραγγαλισμός της μικρομεσαίας οικονομίας και φέρνει ένα βήμα ακόμη πιο κοντά την αλλαγή του τοπίου της αγοράς, με εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων».
Ψέματα τα 72δις που έφερε ο Μητσοτάκης από την Ευρώπη: η αλήθεια είναι ότι ξεκινά ένας νέος κύκλος μνημονιακών πολιτικών
«Οφείλουμε να πούμε στον ελληνικό λαό ότι τα 40δις, που ο πρωθυπουργός εντάσσει στο «πακέτο» που έφερε από τις Βρυξέλες, είναι το σταθερό ποσό που κάθε χρόνο η χώρα μας δικαιούται από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν είναι σε καμία περίπτωση επιτυχία της ΝΔ. Για, δε, τα υπόλοιπα 32δις της «επιτυχίας», η Κυβέρνηση έλεγε ότι θα καταφέρει να κερδίσει 23δις επιχορηγήσεις και 9δις υπό μορφή δανεισμού, και τελικά γύρισε με 19,5δις επιχορηγήσεις και 12,5δις δάνεια».
«Ο ελληνικός λαός, επίσης, πρέπει να ξέρει ότι αυτά 12,5δις δάνεια που μας έφερε ο κ. Μητσοτάκης, αν τα χρησιμοποιήσουμε, προστίθεται στο σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, ειδικά σε μια περίοδο που αναμένεται το ΑΕΠ να μειωθεί. Σε απλά οικονομικά δηλαδή, το ποσοστό του χρέους της χώρας αυξάνεται δραματικά, η θέση της χώρας επιδεινώνεται και μέσα στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ξανά προβλήματα δανεισμού. Παράλληλα, παρά τα όσα λέει ο κ. Σταικούρας, το κείμενο της Συμφωνίας που η ΝΔ έφερε, σχετικά με τα 12,5δις δάνεια, εμπεριέχει υποχρεωτικές μεταρρυθμίσεις πχ. σε μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικό, κα. τις οποίες πρέπει η χώρα να κάνει, ενώ, αν δεν τις κάνει θα εφαρμοστεί το λεγόμενο «χειρόφρενο έκτακτης ανάγκης», δηλαδή θα μας κόψουν τις επιχορηγήσεις. Όλα αυτά, απλά, σημαίνουν Μνημονιακές Πολιτικές, ξανά».
Πωλήσεις πλειοψηφικού πακέτου μετοχών περιφερειακών Λιμανιών
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήρθε στην Κυβέρνηση, βρήκε μια ήδη διαμορφωμένη συμφωνία για την πώληση του Λιμανιού Πειραιά, η οποία και αποτελούσε μνημονιακό όρο. Ακόμη και σε αυτή την κατάσταση καταφέραμε και αλλάξαμε τους όρους, εξασφαλίζοντας την παράδοση στην τοπική κοινωνία κοινόχρηστων χώρων, διασφαλίζοντας τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και προστατεύοντας την τοπική οικονομία. Τρανταχτό παράδειγμα, που και ο ίδιος ο κ. Πλακιωτάκης παραδέχτηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή, ότι η Σύμβαση Παραχώρησης που εμείς διαπραγματευτήκαμε με την Cosco δεν επιτρέπει την λειτουργία, από την πλευρά της, ναυπηγείου στον Πειραιά. Επιπλέον, όσο καιρό ήμασταν Κυβέρνηση
καταφέραμε και επαναδιαπραγματευτήκαμε με τους θεσμούς να μπορεί η ελληνική Κυβέρνηση να έχει λόγο για την τύχη των Οργανισμών Λιμένα και να έχει την δυνατότητα να προχωρά σε υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων και όχι σε αναγκαστικές πωλήσεις μετοχών».
«Ενώ λοιπόν το 86% των λιμανιών της Ευρώπης τελεί υπό δημόσιο έλεγχο και προτιμάται η τακτική των υπο- παραχωρήσεων, και ενώ η χώρα έχει βγει εδώ και δυο χρόνια από τα Μνημόνια, η ΝΔ πάει τη χώρα ολοταχώς πίσω. Σχετικά με τα περιφερειακά λιμάνια της χώρας η Κυβέρνηση εφαρμόζει μοντέλα ξεπουλήματος (σημ. στην Ηγουμενίτσα και στην Αλεξανδρούπολη, αρχικά), όπου το ελληνικό κράτος δεν θα έχει κανένα λόγο για την τύχη των Οργανισμών Λιμένων και το ΤΑΙΠΕΔ θα κάνει το γενικό κουμάντο. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται θέτουν σοβαρά ζητήματα για το πώς η Κυβέρνηση επιλέγει να «αξιοποιήσει» σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού λαού, γεωστρατηγικής, κιόλας, σημασίας, ενώ δημιουργεί εύλογες απορίες αν μπορεί να αποτιμάται πραγματικά αυτή η περιουσία, μέσα σε συνθήκες κρίσης. Μιλάμε για προκηρύξεις ιδιωτικοποίησης, χωρίς να έχει ορισθεί τίμημα».