τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση, επικαλούμενη τις διαρροές από το υπουργείο Άμυνας για “συναγερμό και πανστρατιά στις ένοπλες δυνάμεις”.
Το αίτημα διατύπωσε αργά τη νύχτα ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ (και πρώην αρμόδιος υπουργός) Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας, παράλληλα, και την αργοπορημένη κίνηση της κυβέρνησης να μιλήσει περί ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις, με τη προαναγγελία ερευνών Τουρκικού σκάφους σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποτελούν συνέπεια του κενού στρατηγικής και των εσωτερικών αντιφάσεων της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, που παρέδωσε πλήρως την πρωτοβουλία των κινήσεων στην επιθετικότητα της άλλης πλευράς”, σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση.
Και προσθέτει: “Οι κυρώσεις, που κυρίως λειτουργούν προληπτικά, δεν διεκδικήθηκαν εγκαίρως και τέθηκαν όψιμα τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – χωρίς ανταπόκριση – όσο και σήμερα (σ.σ. χθες) ενώπιον του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών.
Παράλληλα, όλη την ημέρα οι διαρροές από το Υπουργείο Άμυνας μιλούν για συναγερμό και πανστρατιά στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να συγκαλέσει καν το αρμόδιο θεσμικό όργανο, το ΚΥΣΕΑ.
Αυτή η κραυγαλέα αντίφαση σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με μια στάση ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας που οφείλει να εκπέμπει η πολιτική ηγεσία σε κρίσιμες εθνικά περιστάσεις”.
Ο κ.Κατρούγκαλος επικαλείται τη χθεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ότι το ελάχιστο που περιμένουμε από την κυβέρνηση είναι “να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018”, σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Οι κυρώσεις και οι “ακραίοι” της ΝΔ
Ειδικά για το όπλο των κυρώσεων, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι το κέρδισε η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2019 και έμεινε αναξιοποίητο επί ένα χρόνο, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση κατήργησε τους τελευταίους μήνες τους διαύλους επικοινωνίας με την γείτονα.
“Ας αναλογιστεί η κυβέρνηση τον ρόλο που θα μπορούσε να είχε παίξει τους προηγούμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι των συνεχών προκλήσεων, αν είχε διεκδικήσει μια πιο δυναμική ευρωπαϊκή στάση”, σημειώνουν.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποδείξει από την αρχή ότι οι κυρώσεις θα έπρεπε να ενταχθούν σε μια συνολική στρατηγική, με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο.