Με τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη να έχουν ξεκινήσει από τα τέλη του 2020, υπήρχαν ελπίδες για το καλοκαίρι. Αντ’ αυτού, η μετάλλαξη, το φρένο των εμβολιασμών και τα ταξιδιωτικά… μπερδέματα φέρνουν αβεβαιότητα και αμφιβολίες.
Κανένας άλλος τομέας δεν έχει δεχθεί μεγαλύτερο χτύπημα από την πανδημία όπως ο τουριστικός και ταξιδιωτικός, καθώς τα αεροπλάνα «προσγειώθηκαν», ξενοδοχεία έκλεισαν και οι ανέμελες διακοπές είναι μία μακρινή ανάμνηση για τους περισσότερους από μας.
Οπως αναφέρει το CNBC, κάποιες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία για παράδειγμα, βασίζονται στον τουρισμό για να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Καθώς οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στα τέλη του 2020, υπήρχαν ελπίδες για ριμπάουντ στον κλάδο. Αντ’ αυτού, το κλίμα, λόγω μετάλλαξης Δέλτα που κυριαρχεί, είναι αβέβαιο.
Μεγάλη άνοδο στα κρούσματα καταγράφουν Ολλανδία και Ισπανία, κυρίως λόγω ανοίγματος των νυχτερινών κέντρων, ενώ η Γαλλία έχει κηρύξει έναρξη τέταρτου κύματος.
Οποιος κάνει σχέδια για ευρωπαϊκές διακοπές φέτος, πρέπει να είναι έτοιμος για… μπερδέματα ακόμη και πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.
Πηγαίνοντας για παράδειγμα στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο -ένα ταξίδι που έκαναν 3,4 εκατ. Βρετανοί το 2019- πρέπει να ξέρει κάποιος τα εξής:
Η Ελλάδα ζητάει αρνητικό μοριακό τεστ εντός 72 ωρών πριν το ταξίδι ή rapid test εντός 48 ωρών ή πιστοποιητικό δύο δόσεων εμβολίου τουλάχιστον 14 μέρες πριν το ταξίδι. Πρέπει επίσης να συμπληρωθεί το PLF έγγραφο, ενώ πριν την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ταξιδιώτες πρέπει να κάνουν άλλο μοριακό τεστ και να συμπληρώσουν άλλο PLF και μέσα σε δύο μέρες αφότου έχουν επιστρέψει, να κάνουν μοριακό τεστ ή καραντίνα για 10 μέρες.
Και όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα είναι από τις πιο εύκολες χώρες για να κάνει κάποιος διακοπές φέτος…
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από την αναπόφευκτη άνοδο των κρουσμάτων καθώς άνοιξε η οικονομία. Ωστόσο τα νούμερα παραμένουν μικρά, σε σύγκριση με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα.
Ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος του Teneo Intelligence, υπογράμμισε ότι η αναζωπύρωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα «θέτει νέες δυσκολίες, ιδιαίτερα όσον αφορά την τουριστική περίοδο και τις οικονομικές επιπτώσεις», ασκώντας πιέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Ο Μητσοτάκης ήλπιζε να αφήσει την πανδημία πίσω του το καλοκαίρι, καθώς η κυβέρνησή του φτάνει στα μισά της θητείας της. Σκόπευε να δει βελτίωση στα τουριστικά έσοδα, έναρξη του σχεδίου ανάκαμψης και επιστροφή σε ανάπτυξη. Ωστόσο, τα νούμερα της Covid-19 έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και ο τουριστικός τομέας ήδη πιέζει για περισσότερη κρατική βοήθεια το φθινόπωρο, εν μέσω φόβων για απογοητευτικά νούμερα επισκεπτών φέτος», σημειώνει ο Piccoli.
Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με έναν γρίφο, καθώς «ο αριθμός των εμβολιασμών έχει επιβραδυνθεί αυτόν τον μήνα σε κάτω από 100.000 παρά τα 150 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση στους νέους ηλικίας 18-25 ετών για να εμβολιαστούν».
Περίπου 52% του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση, ενώ 44% έχει εμβολιαστεί πλήρως, σημειώνει ο Piccoli, προσθέτοντας όμως ότι «ο πρόσφατος αργός ρυθμός εμβολιασμού προκαλεί αμφιβολίες για το αν η κυβέρνηση θα επιτύχει τον στόχο της για εμβολιασμό του 70-75% των ενηλίκων έως τα τέλη καλοκαιριού».
Πηγή euro2day.gr