Η εντατικοποίηση των τεστ, σε όλους τους νησιωτικούς προορισμούς σε πρώτη φάση, όπως λένε οι πληροφορίες, είναι μια από τις προτάσεις που τίθενται επί τάπητος.
Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων σε κρούσματα κορονοϊού παραμένει μεν την τελευταία εβδομάδα σε υψηλά επίπεδα (και χθες σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ οι διαγνώσεις ήταν κοντά στις τρεις χιλιάδες), αλλά καταγράφει σημάδια σταθεροποίησης.
Εντούτοις, αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους λοιμωξιολόγους που συνεδριάζουν εκ νέου, είναι η κατάσταση στα νησιά και στους τουριστικούς προορισμούς, όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υπό στενή επιτήρηση για να μην χαθεί ο έλεγχος της μετάδοσης.
Για τους ειδικούς, το να συγκρατηθεί η διασπορά κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, που είναι ο μήνας με την υψηλότερη ταξιδιωτική κινητικότητα, είναι το μεγάλο στοίχημα, και σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση και προετοιμασία για να αποφευχθούν νέα μίνι lockdown, όπως στην περίπτωση της Μυκόνου.
Η εντατικοποίηση των τεστ, σε όλους τους νησιωτικούς προορισμούς σε πρώτη φάση, όπως λένε οι πληροφορίες, είναι μια από τις προτάσεις που τίθενται επί τάπητος.
Σημειώνεται πως οι περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή, για την ενίσχυση του testing λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.
Στις περιοχές αυτές και αρχής γενομένης από το Σάββατο 17 Ιουλίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο τεστ κορονοϊού την εβδομάδα, συγκεκριμένα ένα rapid test και ένα self test, με ταυτόχρονη υποχρέωση τη δήλωση του αποτελέσματος στο σύστημα “Εργάνη”.
Η υποχρέωση για testing δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μία με rapid test, αφορά και τα ανεμβολίαστα μέλη των πληρωνάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.
Δεν αποκλείεται, όπως φαίνεται, το ενισχυμένο testing, να λάβει γενικευμένη έκταση, λόγω των ταξιδιωτών του Αυγούστου.
Θα αυξηθούν τα κρούσματα
Όπως φαίνεται από την επιδημιολογία λυμάτων και από την αύξηση του ιικού φορτίου τα κρούσματα στην Αττική θα είναι πάνω από 1.500-1.800 σύντομα, ακόμα και μέσα σε αυτή την εβδομάδα, ενώ στην επικράτεια πάνω από 3.000, ανάλογα τα τεστ που γίνονται, προέβλεψε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Θωμαίδης.
Ο καθηγητής επεσήμανε ότι αυτή η ραγδαία διασπορά μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 4.000 κρούσματα σύντομα.
Παράλληλα, η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Ελένη Γιαμαρέλλου επεσήμανε ότι αν διστάζουμε να εμβολιαστούμε και αν ξεχάσουμε τα μέτρα προφύλαξης όπως τις μάσκες, μπορεί να έχουμε πάνω από 10.000 κρούσματα την ημέρα.
Πηγή thetoc.gr