Σε αναβρασμό βρίσκονται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δωδεκανήσου, ο Δήμος Ρόδου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου με την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό ΡΟΜΑ στο Κορακόνερο.
Συγκεκριμένα, με ανταλλαγή εγγράφων από υπηρεσία σε υπηρεσία γίνεται προσπάθεια να διευθετηθεί το θέμα των πυρκαγιών που αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο.
Ηδη από τον Ιούνιο η Πυροσβεστική υπηρεσία έχει ενημερώσει τους άλλους φορείς πως συστηματικά πραγματοποιείται καύση απορριμμάτων, τα οποία συγκεντρώνονται σε υπαίθριο, μερικώς περιφραγμένο χώρο, έξωθεν του καταυλισμού.
Κατά το τρέχον έτος, σύμφωνα με το έγγραφο της Πυροσβεστικής στην εν λόγω περιοχή εκδηλώθηκαν μέχρι και τις αρχές του Ιουνίου 47 ανάλογα συμβάντα, τα οποία αφορούν σε καύσεις που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην πρακτική εξαγωγής εμπορεύσιμων μετάλλων από συνθετικά υλικά πλαστικών σωλήνων, ελαστικών οχημάτων, μονωτικών καλωδίων, στρωμάτων κ.α.
Επιπλέον αναφέρεται ότι από την Πυροσβεστική διενεργείται προανάκριση για το αδίκημα του εμπρησμού για συμβάν που αφορά σε πυρκαγιά σε όχημα από άγνωστο δράστη, ενώ για τα υπόλοιπα συμβάντα που αφορούν αποκλειστικά καύση απορριμμάτων δεν σχηματίζεται δικογραφία λόγω απουσίας διακινδύνευσης σε ξένα πράγματα ή άνθρωπο καθώς η φωτιά περιορίζεται στον υπαίθριο χώρο χωρίς να υπάρχει δυνητικά κίνδυνος επέκτασης σε ξένα πράγματα.
Ακόμη, το έγγραφο της Πυροσβεστικής που απευθύνεται στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δωδεκανήσου και κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η εν λόγω περιοχή χρήζει διαχείρισης απορριμμάτων-αποβλήτων, διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών λόγω απουσίας αποκομιδής και υποδομών υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Τέλος, μέχρι και τη σύνταξη του ανωτέρω εγγράφου αναφέρεται ότι ο χώρος έξωθεν του καταυλισμού παραμένει χώρος εναπόθεσης πάσης φύσεως απορριμμάτων όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος υλικών και στον οποίο υφίστανται υπολείμματα προγενέστερων καύσεων καθώς και αντικείμενα εν δυνάμει χρησιμοποιούμενα για μεταγενέστερες με πιθανή πρόκληση περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Σε συνέχεια του ανωτέρω εγγράφου η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δωδεκανήσου κοινοποίησε στο Δήμο Ρόδου, στην Εισαγγελία, στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία τον ισχύοντα κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Ρόδου όπου προβλέπεται ότι η αρμοδιότητα για την εφαρμογή των διατάξεων του κανονισμού ανήκει στην δημοτική αρχή και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο με ψήφιση του κανονισμού εξουσιοδοτεί τη διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας, τη διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης και τις Τεχνικές, Διοικητικές και Οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου και την Πολεοδομία για την διαπίστωση των παραβάσεων, την επιβολή των προβλεπόμενων χρηματικών προστίμων ή άλλων διοικητικών μέτρων και την υποβολή μηνύσεων σε βάρος των παραβατών.
Κατόπιν των ανωτέρω, αναμένονται εξελίξεις για την διευθέτηση του ζητήματος αυτού και των προβλημάτων που δημιουργούνται εξαιτίας της δράσης των ΡΟΜΑ στον καταυλισμό στο Κορακόνερο, θέμα που όπως φαίνεται θα λυθεί μόνο με τη συνεργασία όλων των παραπάνω φορέων.