Ειδήσεις

Πανελλήνιες 2024 – Βάσεις: Ο πίνακας με τις προβλέψεις για όλα τα τμήματα

Στα πανεπιστημιακά τμήματα θετικών και τεχνολογικών επιστημών καθώς και οικονομίας και πληροφορικής θα υπάρξουν φέτος εντυπωσιακές αλλαγές στις βάσεις εισαγωγής. Αντίθετα, στις σχολές επιστημών υγείας και τις ανθρωπιστικών επιστημών οι αυξομειώσεις θα είναι μικρές.

Κοινό στοιχείο για όλα τα επιστημονικά πεδία είναι ότι οι αυξομειώσεις θα είναι μικρότερες στις υψηλόβαθμες σχολές και μεγαλύτερες στις μεσαίες και χαμηλές.

Η «Κ» σήμερα με την συνδρομή του εκπαιδευτικού αναλυτή κ. Στράτου Στρατηγάκη παρουσιάζει την πρόβλεψη των βάσεων εισαγωγής στα 453 τμήματα ΑΕΙ.

Mεταξύ των περιζήτητων σχολών η Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί στις 19.050 μονάδες (αυξημένη κατά 50 μονάδες), η Ιατρική ΑΠΘ στις 18.900 μονάδες (αυξημένη κατά 100), η Νομική Αθηνών στις 18.065 μονάδες (πτώση κατά 60 μονάδες), η Νομική ΑΠΘ στις 17.530 μονάδες (πτώση κατά 110 μονάδες), η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ προβλέπεται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.400 μονάδων, μειωμένη κατά 420 μονάδες σε σχέση με το 2023, το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Παν. Αθηνών στις 18.600 μονάδες (+250), το Ψυχολογίας Πάντειου στις 17.410 μονάδες (-110).

Στους δύο παρακάτω πίνακες η «Κ» παρουσιάζει τις εκτιμήσεις για τα 453 τμήματα:

Δείτε εδώ τις εκτιμήσεις (Πίνακας 1 από Α έως Μ)

Δείτε εδώ τις εκτιμήσεις (Πίνακας 2 από Μ έως Ω)

Ανά επιστημονικό πεδίο προβλέπονται τα εξής:

1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών): Οι επιδόσεις είναι λίγο χειρότερες από το 2023, κυρίως στην Ιστορία και λιγότερο στα Λατινικά. Αντίθετα είναι στα ίδια επίπεδα σε Γλώσσα και Αρχαία. Ωστόσο υπήρξε μεγάλη μείωση –λίγο πάνω από 50%– των άριστων γραπτών στα Αρχαία. Ετσι, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ελαφρά πτωτική τάση τόσο στις περιζήτητες σχολές, η οποία θα είναι μεγαλύτερη στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές.
2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών): Στη βαθμολογική κλίμακα πάνω από 18 υπάρχει μεγάλη μείωση των επιδόσεων στα τρία από τα τέσσερα μαθήματα (πλην της Χημείας). Αυτό προκαλεί συσσώρευση των επιδόσεων στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες, ενώ γενικά οι μέσοι όροι στα δύο κομβικά μαθήματα του πεδίου (Φυσική και Μαθηματικά) είναι χαμηλότεροι από πέρυσι. Ετσι, αναμένεται πτώση των βάσεων που θα ξεκινήσει από τα 400 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και θα αυξάνεται.
3ο πεδίο (σπουδών υγείας και ζωής): Η Φυσική ήταν για δεύτερη χρονιά η δυσάρεστη έκπληξη του πεδίου. Ο μέσος όρος στο μάθημα από το 9,97 του 2023, φέτος έφθασε στο 8,66. Αντίθετα, πολύ καλύτερα από πέρυσι πήγαν οι υποψήφιοι σε Χημεία και Βιολογία. Ετσι, αναμένονται μικρές αυξομειώσεις στο πεδίο.
4ο πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής): Η γενική εικόνα των επιδόσεων ήταν βελτιωμένη σε σύγκριση με το 2023. Η εκτίμηση είναι πως θα υπάρξει αύξηση των βάσεων εισαγωγής σε όλο το εύρος των βαθμολογικών επιπέδων.
Η μελέτη του κ. Στρατηγάκη για την «Κ» στηρίζεται στους δύο από τους τρεις παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις: τις προσφερόμενες θέσεις στα ΑΕΙ και τις επιδόσεις των υποψηφίων. Από την άλλη, δεν γνωρίζουμε μία από τις παραμέτρους που διαμορφώνουν τις βάσεις. Πρόκειται για τις προτιμήσεις των υποψηφίων στη σειρά που δηλώνουν τις σχολές στο μηχανογραφικό τους δελτίο.

Την ίδια στιγμή, όπως παρατηρεί ο κ. Στρατηγάκης, φέτος υπάρχουν αλλαγές που θα επηρεάσουν τις επιλογές των υποψηφίων. Συγκεκριμένα, 18 Τμήματα Μηχανικών αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα Πολυτεχνικά· εκκρεμεί η υπογραφή των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, που αποτελεί την τελευταία πράξη της αναγνώρισης. Αυτό, προφανώς, θα αυξήσει τη ζήτηση προς αυτά τα 18 Τμήματα.

Φέτος, επίσης, είχαμε εξορθολογισμό των Τμημάτων για τις μετεγγραφές. Έως πέρυσι υπήρχαν Τμήματα με ίδιο αντικείμενο σπουδών τα οποία δεν μεταξύ τους αντίστοιχα. Ενδεικτικά, φέτος το Τμήμα Μαθηματικών Λαμίας έγινε αντίστοιχο με τα υπόλοιπα. Το Τμήμα της Καστοριάς έμεινε ως μη αντίστοιχο με κανένα. Προφανώς θα αυξηθεί η ζήτηση στο Τμήμα της Λαμίας, που θα φέρει άνοδο της βάσης του και θα μειώσει για το Τμήμα Μαθηματικών της Καστοριάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Εκτιμήσεις Βάσεων 1

Εκτιμήσεις Βάσεων 2

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου