Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, στην προσεχή του συνεδρίαση, θα καθίσουν 26 ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στη Λίνδο, κατηγορούμενοι για λειτουγία εμπορικής επιχείρησης πλησίον αρχαίων καθ’ υπέρβαση της χορηγηθείσας αδείας.
Κατηγορούνται συγκεκριμένα ως υπαίτιοι του ό,τι στη Λίνδο την 27η Σεπτεμβρίου 2010 κατελήφθησαν από την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να λειτουργούν εμπορικές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πλησίον αρχαιολογικού χώρου και να έχουν κατασκευάσει κλίμακες πρόσβασης στα δώματα των επιχειρήσεων τους, καθ’ υπερβαση των χορηγηθεισών σε αυτούς αδειών.
Οι 26 κατηγορούμενοι, εκπροσωπούμενοι από τους δικηγόρους κ.κ. Π. Αποστολά, Π. Φουτούλη και Χρ. Καλογήρου, ελπίζουν πλέον σε νομοθετική επίλυση του προβλήματος που διαιωνίζεται με τη χρήση των χώρων του δώματος των καταστημάτων τους, ως χώρο κυρίας χρήσης.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Γ. Ελευθερίου έχει μάλιστα ενημερώσει ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς και Βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Επεσήμανε μάλιστα ότι επιχειρήσεις στη Σύμη και στη Σαντορίνη λειτουργούν με τον αυτό τρόπο χωρίς να αντιμετωπίζουν τον έλεγχο των εκεί υπηρεσιών που έχουν κατανοήσει ότι στο αμφιθεατρικό σχηματισμό των ακινήτων του παραδοσιακού οικισμού η συγκεκριμένη δραστηριότητα, που επιτρέπει στους τουρίστες να απολαμβάνουν το μαγευτικό τοπίο της Λίνδου, εξυπηρετεί πλέον των εμπορικών και σκοπούς προβολής του νησιού.
Το θέμα των δωμάτων στη Λίνδο, έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη την αρχαιολογική υπηρεσία, που έχει και τον τελευταίο λόγο.
Στη Λίνδο δραστηριοποιούνται 153 επιχειρήσεις από τις οποίες, οι 50 είναι καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με δώματα.
Σημειώνεται ότι σε 62 από τα 135 συνολικά καταστήματα που είχαν ελεγχθεί τον Σεπτέμβριο του 2012 η αρχαιολογία διαπίστωσε ότι είχαν αρχαιολογικές εκκρεμότητες.
Ο κ. Ελευθερίου ζητά χρήση δώματος με εποχικότητα από 1/5 έως 30/10.
Τα δώματα χωρίς αυθαίρετες κατασκευές αποτελούν κατά κοινή ομολογία το στολίδι της Λίνδου και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί καλόπιστα ότι προσβάλλει την αρχαιολογική υπόσταση της Λίνδου. Είναι πόλος έλξης τουριστών και εκδηλώσεων (γάμοι αλλοδαπών).
Η μη χρήση των δωμάτων είναι γεγονός ότι θα καταστρέψει την οικονομία της Λίνδου και θα επιφέρει ανεργία σε δεκάδες εργαζομένους.
Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι τα καταστήματά είναι παλαιά κτίσματα στερούνται εσωτερικών χώρων με τις υπάρχουσες υποτυπώδεις αυλές.
Κλίμακες πρόσβασης, φωτισμός, προστατευτικά κιγκλιδώματα είναι απαραίτητα για την χρήση των δωμάτων.
Η Αρχαιολογική Υπηρεσία μέχρι σήμερα έχει κατορθώσει τα μέγιστα για τον καλλωπισμό της Λίνδου, προκλητικές κατασκευές έχουν απομακρυνθεί, και όπως τονίζουν οι καταστηματάρχες, οφείλει να αντιληφθεί ότι η χρήση των δωμάτων εκτός του καλλωπισμού υπόκειται και σε όρους και προϋποθέσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας, των υγειονομικών διατάξεων και των διατάξεων πυρασφαλείας.