Ειδήσεις

15 δισ. $ ετησίως ο τζίρος από το δουλεμπόριο-Εκατομμύρια άνθρωποι εξαναγκάζονται στην πορνεία ή στην παράνομη εργασία

Εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε όλον τον κόσμο είναι θύματα δουλεμπορίου: τους μεταχειρίζονται σαν εμπορεύματα και τους εξαναγκάζουν στην πορνεία ή στην παράνομη εργασία. Το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων συναντάται σε όλον τον κόσμο. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εκτιμά ότι 15 δισ. δολάρια ετησίως προέρχονται από καταναγκαστική εργασία.

Χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια από τη Δυτική Αφρική πέφτουν θύματα τράφικινγκ κάθε χρόνο. Οι περισσότερες καταλήγουν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα του ΟΗΕ, τα θύματα του δουλεμπορίου από τη Δυτική Αφρική αποτελούν το 10% όσων εξαναγκάζονται σε εργασία σχετική με το σεξ στη Δυτική Ευρώπη.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών προέρχεται από τη Νιγηρία. Η πόλη Μπενίν στη Νότια Νιγηρία παίζει ρόλο-«κλειδί», καθώς εκεί έχουν δημιουργηθεί δίκτυα και υποδομές για το εμπόριο ανθρώπων. Οι διακινητές αναζητούν κορίτσια που επιθυμούν να ταξιδέψουν για να βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής και τους υπόσχονται δουλειά και εκπαίδευση. Δίνουν στα θύματα πλαστά έγγραφα και τους λένε ότι όταν φτάσουν στον προορισμό τους θα πρέπει να πληρώσουν για το κόστος της μεταφοράς τους. Μερικές φορές αναγκάζουν τις γυναίκες να πάρουν μέρος σε θρησκευτικές τελετές με σκοπό να τις «δέσουν» και να τις εκφοβίσουν ώστε να μην μπορούν να αθετήσουν την υπόσχεσή τους.
Θύματα τράφικινγκ

Η Κέμι είναι μία από τις γυναίκες που έπεσαν θύματα τράφικινγκ στη Νιγηρία. Οπως λέει στο BBC, οι δουλέμποροι της υποσχέθηκαν μια διαφορετική ζωή στην Ιταλία που θα της επέτρεπε να κερδίζει ικανοποιητικά χρήματα και να βοηθά την οικογένειά της. Οταν όμως έφτασε στην Ιταλία η Κέμι, καθολική το θρήσκευμα, είδε ότι η νέα της ζωή απείχε πολύ από εκείνο που της είχαν υποσχεθεί. Ηταν αναγκασμένη να εργαστεί σαν πόρνη. Στην αρχή αρνήθηκε, αλλά αφού της στέρησαν το φαγητό και της έσπασαν το κινητό για τιμωρία, ενέδωσε.

Εργάστηκε επί τρία χρόνια και τρεις μήνες. Σε αυτό το διάστημα πλήρωσε στους διακινητές το ποσό των 27.000 ευρώ, αλλά εκείνοι δεν ήταν ικανοποιημένοι. Τελικά βρήκε τη δύναμη να δραπετεύσει και πήγε να μείνει με φίλους. Οι ιταλικές Αρχές όμως την απέλασαν στη Νιγηρία. Εκεί ένιωσε ντροπή να επιστρέψει στην οικογένειά της μην έχοντας τίποτε να τους προσφέρει. Είναι τραυματισμένη από τις εμπειρίες της και νιώθει θυμό για τους διακινητές. «Η γυναίκα που με έστειλε στην Ιταλία έχει δύο κορίτσια. Τα πηγαίνει στα καλύτερα σχολεία με τα χρήματα που έβγαλα με το σώμα μου» λέει.

Απαράδεκτες συνθήκες

Εκατοντάδες θύματα τράφικινγκ από τη Νιγηρία καταλήγουν στη Βρετανία, όπου εξαναγκάζονται στην πορνεία ή σε οικιακή εργασία με απαράδεκτες συνθήκες. Τα 244 από τα 2.340 πιθανά θύματα δουλεμπορίου που αναφέρθηκαν στις Αρχές της χώρας το 2014 ήταν από τη Νιγηρία. Η μοναδική χώρα με μεγαλύτερο αριθμό πιθανών θυμάτων ήταν η Αλβανία.

Η Μπιλκίσου είναι ένα από αυτά. Από την ηλικία των 15 εργάζεται χωρίς πληρωμή σε συνθήκες δουλείας. Αφησε την πατρίδα της για να βρει μια καλύτερη ζωή. Της υποσχέθηκαν ότι θα έμενε με τον θείο της, θα συνέχιζε τις σπουδές της και θα κέρδιζε αρκετά χρήματα ώστε να βοηθά την οικογένειά της. Η πραγματικότητα όμως ήταν πολύ διαφορετική. Ηταν αναγκασμένη να δουλεύει ως οικιακή βοηθός στο σπίτι του θείου της χωρίς να λαμβάνει αμοιβή. Εργαζόταν σκληρά φροντίζοντας για όλες τις εργασίες του σπιτιού. Δούλευε από τις 5 το πρωί ως τις 9 το βράδυ. Αν ο θείος της δεν ήταν ευχαριστημένος, τη χτυπούσε. Ενιωθε μοναξιά, σαν να ήταν εγκλωβισμένη στο σκοτάδι. Κατάφερε να αποδράσει με τη βοήθεια ενός πάστορα της τοπικής εκκλησίας. Η Μπιλκίσου όμως νιώθει ότι της έκλεψαν την παιδική της ηλικία και δεν ξέρει πώς να κοινωνικοποιηθεί.

Αγοραπωλησίες παιδιών

Υπάρχουν επίσης πολλές περιπτώσεις αγοραπωλησίας παιδιών ακόμη και επί βρετανικού εδάφους. Υπολογίζεται ότι 13.000 παιδιά είναι θύματα εκμετάλλευσης κατά αυτόν τον τρόπο σήμερα στη Βρετανία.

Η περιπέτεια της Τζέιν ξεκίνησε στα 13. Ενας άνδρας γύρω στα 70, που ήξερε ότι ζούσε σε ένα ασταθές οικογενειακό περιβάλλον, άρχισε να της προσφέρει δώρα. Υστερα από κάποιον καιρό τής ζήτησε να του προσφέρει σεξουαλικές υπηρεσίες ως αντάλλαγμα και σύντομα άρχισε να την προωθεί σε άνδρες από την Ασία. Η Τζέιν ήταν θύμα σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης. Κατάφερε να σωθεί όταν απευθύνθηκε στη θρησκευτική οργάνωση Στρατός της Σωτηρίας.

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου