Καθώς η θάλασσα ήταν ήρεμη και χωρίς κύματα τις προηγούμενες ημέρες, τα κύματα προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου ήταν ιδιαίτερα μεγάλα. Πάνω από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες περνούν κάθε 24ωρο στη Λέσβο, όχι μόνο νύχτα αλλά και μέρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στο νησί χθες στις 10.000, ίσως και στις 11.000, σύμφωνα με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου. Κι αυτό παρότι χθες το πρωί απέπλευσαν από τη Λέσβο περίπου 2.300 πρόσφυγες με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με κατεύθυνση το λιμάνι του Πειραιά.
Μπορεί οι περισσότερες αποβιβάσεις στο νησί να γίνονται χωρίς προβλήματα, αλλά χθες στη Λέσβο υπήρξε ένας νεκρός μετανάστης σε ανατροπή φουσκωτής βάρκας, στην περιοχή της Θέρμης. Ο νεκρός είναι άνδρας περίπου 40 ετών. Στο σκάφος επέβαιναν 16 άτομα, οι 13 διασώθηκαν από άνδρες του Λιμενικού με σκάφος της Frontex, ενώ ακόμα δύο που αγνοούνταν, ανασύρθηκαν ζωντανοί από αλιευτικό σκάφος.
«Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για το εάν θα γυρίσει το “Ελ. Βενιζέλος” για να παραλάβει πάλι μετανάστες. Πάντως, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, θέλουμε πλέον στόλο και όχι πλοίο για να γίνει η μεταφορά τόσων ανθρώπων», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπυρίδων Γαληνός. Ο δήμαρχος κατήγγειλε πως στα απέναντι παράλια της Τουρκίας έχουν στηθεί κανονικά επιχειρήσεις που πωλούν σκάφη και μηχανές, χωρίς να κρύβονται, και γι’ αυτό και οι πρόσφυγες ξεκινούν το ταξίδι τους μέρα μεσημέρι. «Σήμερα το μεσημέρι έφτασε ένα φουσκωτό στην παραλία της Μυτιλήνης, αποβίβασε το φορτίο του και ο διακινητής έφυγε για Τουρκία», μας λέει.
Στη Σάμο υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας βρίσκονται στο νησί 2.000 – 2.500 άτομα. «Είναι πολύ μεγάλος αριθμός για τη Σάμο, καθώς η μόνη δομή που έχει δεν μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 500 – 600 άτομα. Στη Σάμο το τελευταίο διάστημα φτάνουν 600 – 700 άτομα την ημέρα, στα οποία όμως προστίθενται και αυτά του Αγαθονησίου. Σε αυτό το μικρό νησάκι, με τους 200 μόνιμους κατοίκους, έρχονται κάθε μέρα 400 – 500 άτομα. Δεν μπορούσαμε να τους αφήσουμε έτσι, γι’ αυτό τους φέρνουμε στη Σάμο. Το πρόβλημα είναι πως για τη Σάμο δεν υπάρχει πρόβλεψη για έκτακτα δρομολόγια πλοίων. Εδώ και μήνες είχαμε επισημάνει στην κυβέρνηση πως μετά τον Δεκαπενταύγουστο δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια και πως χρειάζεται δρομολόγηση πλοίων, αλλά δεν έγινε τίποτα», τονίζει η κ. Καλογήρου. Στη Χίο, παρότι η κατάσταση είναι πιο ήρεμη, η είσοδος μεταναστών φτάνει τα 300 – 400 άτομα την ημέρα.
Στην ακριτική Τήλο, η δήμαρχος Μαρία Καμμά – Αλειφέρη μεταφέρει μια διαφορετική εικόνα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες. Περίπου 100 άτομα φτάνουν κάθε μέρα στο νησί, με πολλά παιδιά και οικογένειες. «Χωρίς καμία ενίσχυση, οικονομική ή άλλη, έχουμε φτιάξει στο στρατόπεδο καταυλισμό με δικά μας μέσα, εθελοντική εργασία και προσφορά, όπου φιλοξενούμε περίπου 100 άτομα. Για τη σίτιση έχουμε ως δήμος μαζέψει τρόφιμα και μαγειρεύει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στα μεγάλα καζάνια που χρησιμοποιούμε στα πανηγύρια».
Πηγή Καθημερινή