«Το μεταναστευτικό αποτελεί εθνικό πρόβλημα. Κυβερνητικό και όχι τοπικό» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας, διευκρινίζοντας πως το νησί λειτουργεί σαν «Κέντρο Πρώτης Υποδοχής μεταναστών». «Μετά τη διεκπεραίωση της προβλεπόμενης διαδικασίας, οι μετανάστες είναι ελεύθεροι έως ότου επιβιβασθούν στο πλοίο και μεταφερθούν στην Αθήνα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο νησί περίπου 1000 άνθρωποι. Τέσσερις φορές την εβδομάδα αναχωρούν 100-150 άτομα με το καράβι της γραμμής, ενώ σε ημερήσια βάση καταφθάνουν άλλοι 200 από το Φαρμακονήσι».
Η εγκατάστασή τους, σημειώνει ο δήμαρχος, είναι πλέον ελεύθερη. Αλλά συγκεντρώνονται στο Λακκί, όπου τους παρέχεται δυνατότητα επιβίβασης στο πλοίο της «ελπίδας». «Οι πρόσφυγες έχουν κατακλύσει το νοσοκομείο, τα μνημεία, τις πλατείες και η πόλη παρουσιάζει συχνά εικόνες ανεπιθύμητες σε όλους» σημειώνει.
Ο κ Κόλλιας λέει ότι για τη διευκόλυνση όλων έχει ζητήσει τη δρομολόγηση ειδικού πλοίου για την καθημερινή μεταφορά των μεταναστών και των προσφύγων έως τέλος Αυγούστου. Επίσης, έχει ζητήσει από τον Γ.Γρ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Παπαδόπουλο την προμήθεια υποδομών υγιεινής (χημικές τουαλέτες και ντουζιέρες) προκειμένου να τοποθετηθούν στο γήπεδο που παραχώρησε ο δήμος για την προσωρινή διαμονή τους. Με την αρωγή των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» υπάρχουν ήδη σκηνές για περίπου 200 άτομα.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση του διευθυντή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Παναγιώτη Νίκα για παραχώρηση και μετατροπή του εγκαταλειμμένου ΠΙΚΠΑ σε Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, ο κ. Κόλλιας υποστηρίζει ότι θα μετατραπεί σε Κέντρο Διεκπεραίωσης. Για τη διαμόρφωση Κέντρου Πρώτης Υποδοχής έχει ζητήσει την επισκευή άλλου κτίριο στα Λέπιδα.
Ωστόσο, μέλη του Δικτύου Συμπαράστασης κατηγορούν τον δήμαρχο για ολιγωρία και αναλγησία. Η Ματίνα Κατσιβέλη, δραστήριο μέλος του δικτύου, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την αυλή του Λιμεναρχείου Λέρου, όπου βρίσκονται καθημερινά σχεδόν 400 άτομα: «Περιμένουμε άλλους 200 από το Φαρμακονήσι και δεν υπάρχει παρά μια μόνο χημική τουαλέτα από την οποία έχουν περάσει 9.500 άτομα από την αρχή του έτους». Σημειώνεται ότι οι διασωθέντες κρατούνται καταρχήν από 1-3 ημέρες στο Λιμεναρχείο και στη συνέχεια παραπέμπονται στην Αστυνομία για εξακρίβωση των στοιχείων.
Τα μέλη του δικτύου αποδίδουν στο δήμαρχο «πλήρη άρνηση να διευκολύνει τη ζωή όλων, με την αιτιολογία της οικονομικής αδυναμίας. Δεν έχει τη δυνατότητα να συνδέσει το νερό στις τουαλέτες του ΠΙΚΠΑ, ούτε καν να κατασκευάσει κάποιες τουαλέτες στην αυλή του Λιμεναρχείου» δηλώνουν. «Με δική μας πρωτοβουλία» σημειώνει η κ Κατσιβέλη «προχωράμε στην τοποθέτηση 6 τουαλετών. Ζητήσαμε κοστολόγηση από υδραυλικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Ανέρχεται σε 1000 ευρώ που θα συγκεντρωθούν από έρανο μεταξύ των μελών και των παραθεριστών. Σήμερα θα ζητήσουμε από τον δήμαρχο, αν μπορεί να μας διαθέσει τεχνικούς για την εγκατάσταση τους».
Με πληροφορίες από Εθνος