Σε κατάσταση αναμονής τελούν οι πολέμιοι αυτοδιοικητικοί του ενιαίου Δήμου της Ρόδου, καθώς αναμένουν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις του Σεπτεμβρίου οπότε και αναμένεται η κατάθεση της τροπολογίας του υπουργού Εσωτερικών, για το «σπάσιμο» μεγάλων νησιωτικών Δήμων.
Αρχικά ο σχεδιασμός περιελάμβανε η τροπολογία να κατατεθεί στο νομοσχέδιο του «Κλεισθένη 1», ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, αποφάσισε να την μεταθέσει για τον Σεπτέμβριο –χωρίς να αποκλείεται να καθυστερήσει περαιτέρω λόγω των πολιτικών εξελίξεων, οπωσδήποτε όμως πριν το νέο έτος- προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τις δημοτικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δ», ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει τον Δήμο Ρόδου ανάμεσα σε εκείνους που θα διασπαστούν, όπως εντόνως φημολογείται, όμως αυτό δεν πτοεί τοπικούς αυτοδιοικητικούς και μη παράγοντες, που τάσσονται υπέρ της διάσπασης του ενιαίου Δήμου, κι αναμένεται να επαναφέρουν το αίτημά τους για τη δημιουργία τουλάχιστον τριών Δήμων στο νησί, με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας από το υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως έχει δηλώσει δημοσίως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, με την επικείμενη τροπολογία θα σπάσει «οπωσδήποτε» ο Δήμος Λέσβου και κατά πάσα πιθανότητα οι Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Χίου.
Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι οι χωροταξικές αλλαγές θα αφορούν σε περίπου 10 Δήμους σε όλη χώρα, κυρίως νησιωτικούς, «όπου κρίνεται η ανάγκη να μην ισχύει ο κανόνας ένας Δήμος ένα νησί», και η δήλωση αυτή ήταν που επανενεργοποίησε όσους εκτιμούν ότι ο ενιαίος Δήμος Ρόδου είναι δυσλειτουργικός και αποβαίνει εις βάρος της ανάπτυξης του νησιού.
Πάντως, επειδή πρόκειται για ανειλημμένη δέσμευση της κυβέρνησης, ακόμα κι αν στον επικείμενο ανασχηματισμό ο κ. Σκουρλέτης αντικατασταθεί, ο σχεδιασμός δεν πρόκειται να αλλάξει.
Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι για την κατάθεση του αιτήματος διάσπασης του ενιαίου Δήμου της Ρόδου, έχει γίνει ένας πρώτος κύκλος επαφών σε τοπικό επίπεδο μεταξύ των υποστηρικτών, ωστόσο οι εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η… φωτιά άναψε ξανά τον περασμένο Απρίλιο, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, όταν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, εξήγγειλε και επισήμως, τo τέλος της αρχής του «Καλλικράτη» «κάθε νησί και ένας Δήμος». «Έχουμε αποφασίσει να μην θέσουμε θέμα γενικευμένης χωροταξικής αναδιάρθρωσης των ΟΤΑ, με την εξαίρεση βέβαια κάποιων οριακών περιπτώσεων, όπως οι τεράστιοι και μη λειτουργικοί Δήμοι που δημιούργησε σε κάποιες περιπτώσεις η αρχή “κάθε νησί και Δήμος”», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Πουλάκης, ανατροφοδοτώντας τα σενάρια για διάσπαση και του Δήμου της Ρόδου.
Μάλιστα, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2019, οι υποστηρικτές της διάσπασης του ενιαίου Δήμου της Ρόδου, οι περισσότεροι από τους οποίους προσβλέπουν στη συμμετοχή τους σε ψηφοδέλτια είτε ως επικεφαλής είτε ως σύμβουλοι, εκτιμούν ότι οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν παράλληλα με αυτές των υπό διάσπαση Δήμων ώστε να μην χαθεί… το τρένο των εκλογών.
Όπως ωστόσο δηλώθηκε αρμοδίως στη «δ», όποιες κινήσεις γίνουν για τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου θα πέσουν στο κενό και δεν θα έχουν καμία τύχη, όσες πιέσεις κι αν ασκηθούν, τουλάχιστον με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Μάλιστα, οι κρούσεις που έχουν ήδη γίνει στην κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, δεν έτυχαν ανταπόκρισης, για αυτό και αναμένεται η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, για να επαναφέρουν το αίτημα οι ενδιαφερόμενοι.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η προεκλογική περίοδος έχει ανοίξει για τη Ρόδο με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των κ.κ. Αντ. Καμπουράκη και Στρ. Καρίκη, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα του κ. Φώτη Χατζηδιάκου, εκτός απροόπτου, ο σχεδιασμός των οποίων έχει ξεκινήσει και γίνεται για τον ενιαίο Δήμο της Ρόδου.
Εξάλλου και ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντ. Αποστολίδης, είναι κάθετα αντίθετος με την διάσπαση του Δήμου, ο οποίος σε συνέντευξή του στη «δ» είχε δηλώσει τα εξής: “Το 2010 η επιλογή της ένωσης δέκα Καποδιστριακών Δήμων σε ένα Καλλικρατικό στο νησί της Ρόδου αποδείχτηκε καταστροφική. Το νησί μας βίωσε ουσιαστικά μια χαμένη θητεία τοπικής αρχής έως ότου μπορέσει να λειτουργήσει ικανοποιητικά ο Δήμος Ρόδου. Ξεκάθαρα, μια επιλογή για «σπάσιμο» του Δήμου θα δημιουργήσει το ίδιο «μπάχαλο» και θα χάσουμε άλλη μια θητεία, κάτι που το νησί μας δεν αντέχει σε καμιά περίπτωση. Επιπλέον, υπάρχουν θέματα τα οποία λύνονται πολύ δύσκολα, όπως η κατανομή των υφιστάμενων χρεών του Δήμου. Κατά συνέπεια, είμαστε σταθερά αντίθετοι στη διάσπαση του Δήμου Ρόδου. Όσοι το επιζητούν, επενδύουν στο συναίσθημα του δημότη, λέγοντάς του πόσο καλύτερα ήταν πριν τον Καλλικράτη.
Όμως, του αποκρύβουν πως τότε ήταν μια τελείως διαφορετική πολιτική περίοδος, όπου το χρήμα έρεε άφθονο και ο έλεγχος σπατάλης ήταν μηδαμινός. Οι δυσλειτουργίες του Δήμου Ρόδου χωρίζονται στις πολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής αλλά και σε θεσμικά κενά και αστοχίες του Καλλικράτη. Η χωροταξική ανακατανομή ευνοεί μόνο όσους θέλουν περισσότερες επιλογές για αξιώματα. Δεν είναι τυχαίο πως οι πιο θερμοί υποστηρικτές της είναι πρώην δήμαρχοι Καποδιστριακών Δήμων”.
Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι οι υποστηρικτές της διάσπασης του ενιαίου Δήμου Ρόδου, δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια, ενόψει των χωροταξικών αλλαγών που σχεδιάζονται για άλλα νησιά της χώρας, αυτό που απομένει να διαφανεί είναι πώς θα εκφράσουν την πρότασή τους και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν.
https://www.dimokratiki.gr/22-08-2018/apo-septemvrio-i-diaspasi-ton-megalon-dimon-se-thesi-machis-oi-polemioi-toy-eniaioy-dimoy-tis-podoy-poy-den-fainetai-omos-na-quot-spaei-quot/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.