Αριθμός – ρεκόρ πυρκαγιών καταγράφεται φέτος για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, του σημαντικότερου πνεύμονα του πλανήτη και καταφυγίου για τρία εκατομμύρια είδη της χλωρίδας και της πανίδας της γης.
Εδώ και αρκετές ημέρες το δάσος φλέγεται, σηματοδοτώντας μια απίστευτης έκτασης και σημασίας οικολογική καταστροφή για ολόκληρο τον πλανήτη.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα, στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί 9.000 πυρκαγιές, ενώ ήδη για το τρέχον έτος η Εθνική Υπηρεσία Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας έχει καταγράψει 72.843 φωτιές, σημειώνοντας αύξηση 80% συγκριτικά με το 2018.
Κι όλα αυτά με τις ευλογίες του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος μάλιστα στα τέλη Ιουλίου είχε σπεύσει να αποκηρύξει το γεγονός της αποψίλωσης του δάσους του Αµαζονίου ως fake news.
«Ο Αµαζόνιος είναι δικός µας, όχι δικός σας» είχε δηλώσει τότε ο 64χρονος απευθυνόµενος σε ξένους δημοσιογράφους. «Ο Αµαζόνιος ανήκει στη Βραζιλία. Οι ευρωπαϊκές χώρες ας κοιτάξουν τη δουλειά τους» συνέχιζε ο βραζιλιάνος ηγέτης, τον οποίο αποκαλούν και «Τραµπ των Τροπικών». Τώρα, επιχειρώντας να αποκρούσει το μπαράζ επικρίσεων που δέχεται, κατηγορεί ανοικτά ΜΚΟ και περιβαλλοντικές οργανώσεις για εμπρησμό με στόχο να πλήξουν την κυβέρνησή του.
Όταν ρωτήθηκε αν διαθέτει στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, ο βραζιλιάνος πρόεδρος απάντησε ότι «δεν διαθέτω κάποιο γραπτό σχέδιο» και πρόσθεσε «έτσι γίνεται».
«Συμβαίνει ένα έγκλημα και θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι αυτό το έγκλημα δεν θα εξαπλωθεί. Γι’ αυτό κόβουμε τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ» τόνισε ο Μπολσονάρου χαρακτηριστικά, κάνοντας μάλιστα λόγο για «πόλεμο» που δέχεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του, προκαλώντας κατακραυγή.
The scale of the Siberian wildfires is underlined by this animation of the huge area of the smoke cloud: more than 5 million km².
For comparison, the EU is about 4.5 million km² and the contiguous US about 8.1 million km².
(Via @anttilip of @IlmaTiede)
Οι ισχυρισμοί του βραζιλιάνου προέδρου εξόργισαν τους περιβαλλοντολόγους οι οποίοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τη στάση του απέναντι στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ζωτικής σημασίας ανάχωμα στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, οι επικρίσεις προς το πρόσωπό του δεν είναι τωρινές. Οργανώσεις που ασχολούνται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή έχουν βάλει στο στόχαστρο τον πρόεδρο της χώρας από τη στιγμή που εξελέγη το 2018 και όχι άδικα.
Σύμφωνα με το National Geographic, μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας επικεντρώθηκε στο «άνοιγμα» του Αμαζονίου στις επιχειρήσεις κι από τη στιγμή που βρέθηκε στον προεδρικό θώκο, έκανε ακριβώς αυτό. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας, μόνο το καλοκαίρι του 2019 έχει αποψιλωθεί τόση έκταση από το δάσος του Αμαζονίου, όση δεν αποψιλώθηκε μέσα στα τελευταία τρία χρόνια.
Ο βραζιλιάνος πρόεδρος, όμως, δεν φαίνεται να πτοείται, ασκώντας κριτική στις προειδοποιήσεις της Υπηρεσίας για την αποψίλωση, χαρακτηρίζοντάς τες επικίνδυνες για το εμπόριο και την ανάπτυξη.
«Τα προηγούμενα χρόνια, οι φωτιές που ξεσπούσαν είχαν μεγάλη σχέση με την λειψυδρία. Ωστόσο, φέτος είχαμε αρκετές βροχές, κάτι που μας κάνει να σκεφτούμε ότι αυτή η τελευταία καταστροφική πυρκαγιά προκλήθηκε από την αποψίλωση» σημειώνει η Adriane Muelbert, οικολόγος που μελετά τις επιπτώσεις της αποψίλωσης του Αμαζονίου στην κλιματική αλλαγή.
«Εάν η αποψίλωση των δασών και η κακοδιαχείρισή τους συνεχιστεί, προειδοποιούν οι επιστήμονες, το πλήγμα θα γίνει αντιληπτό σε παγκόσμια κλίμακα. «Κάθε κατεστραμμένο δάσος αποτελεί απειλή για τη βιοποικιλότητα και τους ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν» λέει ο Lovejoy, σύμφωνα με το National Geographic.
«Είναι μια τραγωδία, ένα έγκλημα κατά του πλανήτη και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» λέει από την πλευρά της η Muelbert, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.