Με βάση τα στοιχεία της AirDNA, η χώρα μας σημειώνει αύξηση κρατήσεων σε ποσοστό 18,7% σε σχέση με το 2019 που σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ στα μεγέθη του τουρισμού. Πώς κινείται ο «ανταγωνισμός».
Μία θέση μεταξύ των 7 ευρωπαϊκών προορισμών που καταγράφουν τον Αύγουστο θετικό πρόσημο όσον αφορά τη ζήτηση για βραχυχρόνια ενοικίαση καταλυμάτων που διατίθενται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 καταλαμβάνει η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας AirDNA, η χώρα μας, με αύξηση σε ποσοστό 18,7% σε σχέση με το 2019, κατατάσσεται τρίτη στη σχετική λίστα με τους προορισμούς που καταγράφουν τις περισσότερες κρατήσεις στο peak της τουριστικής σεζόν.
Τα πρωτεία (σε σύνολο 20 εξεταζόμενων χωρών) έχει η Γερμανία, η οποία για τον Αύγουστο σημειώνει άνοδο των κρατήσεων κατά 24,8% έναντι του 2019, με το Βέλγιο να έπεται στο συν 19,3%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Αυστρία με αύξηση 17% και τις τρεις τελευταίες καταλαμβάνουν Γαλλία, Πολωνία και Ελβετία με άνοδο 15%μ 6,2% και 4% αντίστοιχα.
Στον αντίποδα, πτωτική πορεία ακολουθεί η ζήτηση στην Τσεχία, στην Ουγγαρία και στην Ιρλανδία, οι οποίες τον Αύγουστο καταγράφουν μείωση 33,4%, 29,4% και 24,9% αντίστοιχα σε σχέση με το 2019.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι κρατήσεις, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, σημειώνουν άνοδο 35,9% σε σχέση με το 2021 και 2,2% συγκριτικά με το 2019. Κι ενώ, με βάση τα νούμερα, ο Αύγουστος σημειώνει πτώση 0,3% σε επίπεδο κρατήσεων σε σχέση με το 2019, τον Σεπτέμβριο καταγράφεται ισχυρή αύξηση της ζήτησης, με άνοδο 10,1%, ποσοστό που αποτυπώνει στην ευελιξία των τουριστών να ταξιδέψουν εκτός της υψηλής περιόδου.
Ως προς τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του έτους, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Κροατία παρουσίασαν αύξηση σε επίπεδο κρατήσεων από διεθνείς ταξιδιώτες κατά 342,1%, 116,5% και 80,4% αντίστοιχα σε ετήσια βάση, με την πληρότητα να φαίνεται ότι ενισχύεται σημαντικά από την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών, μετά το «πάγωμα» που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού. Αντίστοιχα, οι κρατήσεις που έγιναν από εγχώριους ταξιδιώτες το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου μειώθηκαν και στις τρεις προαναφερθείσες χώρες.
Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων αποτυπώνεται και στα στοιχεία του Ιουλίου, όταν καταγράφηκαν 48,9 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, 7,9% περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (+33,5% έναντι του 2021). Μάλιστα, η αύξηση της ζήτησης συνέχισε να υπερβαίνει την άνοδο της προσφοράς καταλυμάτων στην Ευρώπη, ενισχύοντας τα ποσοστά πληρότητας.
Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 19,2% περισσότερες διαθέσιμες καταχωρήσεις σε ετήσια βάση, ενώ η αυξανόμενη ζήτηση οδήγησε την πληρότητα σε επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους 10 μήνες. Τον Ιούλιο, η πληρότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σημείωσε άνοδο 2,3% σε σχέση με το 2021 και 12,4% συγκριτικά με το 2019, με την προσφορά, ωστόσο, να παραμένει στο μείον 4% σε σχέση με το τελευταίο έτος κανονικότητας πριν από την πανδημία. Ως εκ τούτου, η μέση ημερήσια τιμή (ADR) τον Ιούλιο σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,7% σε ετήσια βάση.
Σε επίπεδο πόλεων, οι διανυκτερεύσεις στις 50 κορυφαίες ευρωπαϊκές εξ αυτών αυξήθηκαν κατά 61,2% κατά μέσο όρο τον Ιούλιο. Αντίστοιχα, τα επίπεδα πληρότητας σε αυτούς τους 50 προορισμούς τον Ιούλιο ήταν κατά μέσο όρο 17,2% υψηλότερα από ό,τι την ίδια περίοδο του 2021. Συνολικά, 45 από τις 50 αγορές, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, κατέγραψαν καλύτερες επιδόσεις σε ετήσια βάση, με την ελληνική πρωτεύουσα, ωστόσο, να βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο.
Πηγή euro2day.gr