Ρεπορτάζ

Καταβάλλονται προσπάθειες για τη διάσωση ζώων του δάσους

Λόγω των συνεχιζόμενων αντιδράσεων που καταγράφονται στην τοπική κοινωνία με αφορμή την καταστροφή που προκάλεσαν οι πρόσφατες πυρκαγιές σε περιοχές του νησιού της Ρόδου, που έχουν σαν αποτέλεσμα να χάσουν το ‘σπίτι’ τους πολλά ζώα των δασών και κυρίως, το σπάνιο είδος των ελαφιών ‘Ντάμα – Ντάμα’, ο Πρωτογενής Τομέας του Δήμου Ρόδου, μαζί με την κτηνίατρο του Δήμου και τους εθελοντές που φροντίζουν την συγκέντρωσή τους, παραχώρησαν χτες συνέντευξη Τύπου “εφ’ όλης” της ύλης.
Ο προβληματισμός επικρατεί και στην δημοτική αρχή Ρόδου, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες, αφενός για την φροντίδα των ζώων του δάσους, αφετέρου για την περίθαλψη και σίτιση των ελαφιών που πλέον, απειλούνται.
Σύμφωνα με την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Πρωτογενούς Τομέα, Οικολογίας & Ισότητας Φύλων, Κική Πάττα – Αποστολίδη, η Ρόδος δοκιμάστηκε πάρα πολύ και η αγαστή συνεργασία όλων των φορέων, και αρχών αλλά κυρίως των εθελοντών, έδωσε θετικά αποτελέσματα.
Τα δύο συνεργεία που συγκροτήθηκαν για την διάσωση και σίτιση των ζώων στις πληγείσες περιοχές αποτελούσαν: α) ο εθελοντής του Δημοτικού Κυνοκομείου κ. Γιώργος Κρητικός, είχε αναλάβει εξ αρχής, το κομμάτι της περισυλλογής και διάσωσης των ζώων συντροφιάς που υπήρχαν στις περιοχές που καίγονταν και επλήγησαν από τις φωτιές (και είτε χάθηκαν είτε τα άφησαν πίσω οι κάτοικοι στις δύσκολες εκείνες ώρες) και β) ο κ. Ανδρέας Καζώνης που είχε αναλάβει το κομμάτι της σίτισης και μεταφοράς νερού στα ζώα της άγριας φύσης (ελάφια κ.λπ.)
Επιπλέον, υπήρχαν κτηνίατροι που επέβλεπαν και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στα ζώα του δάσους.
«Από εδώ και στο εξής, πρέπει να δώσουμε χρόνο στην ίδια την φύση ώστε να ζώα αυτά να συνέλθουν. Χρειάζονται τροφή κάθε 15 ημέρες και πρέπει να τα αφήσουμε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τις πυρκαγιές, ώστε να συνεχίσουν τα ζουν. Η φύση προνοεί. Ωστόσο, όποιος εθελοντής θέλει να βοηθήσει τα ζώα του δάσους και τα ελάφια, δεν πρέπει να λειτουργεί από μόνος του. Πρέπει να έρχεται πρώτα σε επαφή είτε με τον πρωτογενή Τομέα, είτε με τη Διεύθυνση Δασών για να λάβει οδηγίες και συμβουλές για το πρέπει να κάνει. Βρίσκουμε νεκρά ζωάκια και ελαφάκια επειδή γίνονται λάθη» -ανέφερε η κα Πάττα.
Άπαντες συμφώνησαν να μην ξεκινήσει η περίοδος της θήρας για φέτος στις καμένες περιοχές και βεβαίως, να δοθεί χρόνος στην ίδια την φύση για να λειτουργήσει.

Το Ελαφοκομείο
Από την πλευρά της, η κα Βελώνη, μίλησε για το Ελαφοκομείο το οποίο αποτελεί μια αδειοδοτημένη δομή, η οποία ανήκει στον Δήμο Ρόδου: «Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Προσωπικά το παρέλαβα το 1999 και ανήκε στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου. Στην δομή φιλοξενούνται δεκάδες ελάφια, ενώ ο ρόλος της είναι να λειτουργεί ως δεξαμενή προστασίας για το είδος του ελαφιού της Ρόδου ‘Ντάμα – Ντάμα’. Δυστυχώς, με τις πυρκαγιές κάηκαν και χάθηκαν πολλά ελάφια αλλά υπάρχει πάντα δεξαμενή του είδους. Επιπλέον, το Ελαφοκομείο αποτελεί πόλο έλξης για την εκπαίδευση μαθητών όλων των βαθμίδων. Όταν σημειώνονται ατυχήματα π.χ. τα ελάφια τα συλλέγουμε και τα περιθάλπουμε στο Ελαφοκομείο. Αυτή την στιγμή, φιλοξενούμε περίπου 100 ελάφια».
Όσον αφορά στον πληθυσμό των ελαφιών στις καμένες περιοχές, αυτός παρουσιάζει ήδη μείωση. Πολλά από αυτά εντοπίστηκαν καμένα και άλλα, βαριά τραυματισμένα.
«Κατά την προσωπική μου άποψη, θα πρέπει να απαγορευτεί το κυνήγι για τα επόμενα τρία χρόνια κυρίως στις περιοχές που είναι καμένες –όπου εκ του νόμου, απαγορεύεται» -ανέφερε.
Υπογραμμίζεται πως η αρμοδιότητα για τα ελάφια αποτελεί ευθύνη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, ενώ ο Δήμος Ρόδου και οι εθελοντικές ομάδες, λειτουργούν μόνον επικουρικά.

Το Δημοτικό Κυνοκομείο
Ειδικά για το Δημοτικό Κυνοκομείο, αναφέρθηκε ότι με πρωτοβουλία Γερμανών επισκεπτών, φίλων της Ρόδου, ιδρύθηκε ένα ιατρείο όπου προσφέρονται όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες και γίνονται οι ιατρικές εργασίες για τα ζώα που φιλοξενούνται εκεί. Με μέριμνα της δημοτικής αρχής, θα ιδρυθεί και 2ο ιατρείο μέσα στο Δημοτικό Κυνοκομείο με την παρουσία κτηνιάτρου και ακτινολογικό για να φροντίζουν τα ζώα (συντροφιάς).
Το πρόβλημα με τα πολυάριθμα ζώα, παραμένει –δυστυχώς- με τις συνεχείς εγκαταλείψεις σκυλιών. Την ίδια ώρα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ανακατασκευής με νέες υποδομές που θα βελτιώσουν την λειτουργία του ενώ, θα γίνει προμήθεια δύο οχημάτων μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις ανάγκες της μεταφοράς και διάσωσης των ζώων.
Στην τοποθέτησή του ο εθελοντής του Δημοτικού Κυνοκομείου κ. Γιώργος Κρητικός, επεσήμανε τα εξής:
«Τον τελευταίο χρόνο, διασώθηκαν, συγκεντρώθηκαν και είχαν φαρμακευτική περίθαλψη, πάνω από 300 σκυλιά. Από αυτά, κάποια βρίσκονται στο Δημοτικό Κυνοκομείο, κάποια υιοθετήθηκαν και κάποια άλλα φιλοξενούνται. Κατά την διάρκεια των πυρκαγιών, συγκροτήθηκαν συνεργεία και ομάδες εθελοντών που βοήθησαν τα ζώα στις πυρόπληκτες περιοχές. Μόνον εκείνες τις ημέρες, μετά τις πυρκαγιές, καταφέραμε και απεγκλωβίσαμε πάνω από 100 ζώα (συντροφιάς) τα οποία περισυλέγησαν και έλαβαν την απαραίτητη φροντίδα από κτηνιάτρους. Επιπλέον, πάρα πολλοί σύλλογοι αλλά και ιδιώτες, μας βοήθησαν πολύ με πολλές δράσεις και προσφορές». Είπε ακόμη, ότι καθημερινά 5-6 ζώα (σκυλιά) εντοπίζονται εγκαταλελειμμένα ή τα προωθούν κάποιοι στο Κυνοκομείο με συνέπεια, να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός τους.
Μία ακόμη παράμετρος είναι τα κυνηγόσκυλα, τα οποία εντοπίζονται σε πολλά σημεία του νησιού και τώρα τελευταία, εντοπίζονται στις καμένες περιοχές (εγκαταλελειμμένα, χωρίς τσιπάρισμα και αστείρωτα).
Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, θα συνεχιστούν οι δωρεάν στειρώσεις αλλά σε δεύτερο χρόνο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου